Τελευταία Νέα
Διεθνή

Σ. Αραβία: Ισορροπημένη η συμφωνία ΟΠΕΚ για την παραγωγή - Τα αποθέματα έχουν αρχίσει ήδη να μειώνονται

Σ. Αραβία: Ισορροπημένη η συμφωνία ΟΠΕΚ για την παραγωγή - Τα αποθέματα έχουν αρχίσει ήδη να μειώνονται
Ο υπουργός Πετρελαίου της Σαουδικής Αραβίας, Khalid Al-Falih, τόνισε ότι οι τρέχουσε τιμές του πετρελαίου δε σχετίζονται με τα θεμελιώδη
Τη θέση ότι οι τρέχουσες τιμές στο πετρέλαιο δε σχεδίζονται με τα θεμελιώδη, εξέφρασε σήμερα (19/12) ο αρμόδιος υπουργός της Σαουδικής Αραβίας, Khalid Al-Falih, διευκρινίζοντας ότι η πρόσφατη πτώση οφείλεται σε πολιτικούς και μακροοικονομικούς παράγοντες.
Ειδικότερα, ο υπουργός Πετρελαίου της Σαουδικής Αραβίας τόνισε ότι «αυτό που συνέβση στην αγορά πετρελαίου δε σχετίζεται με τα θεμελιώδη», αλλά με πολιτικούς και μακροοικονομικούς παράγοντες, αναφέροντας μεταξύ άλλων της αμερικανικές κυρώσεις σε βάρος του Ιράν και τις διαμάχες στο παγκόσμιο εμπορικό σύστημα.
Ωστόσο, ο ίδιος τόνισε ότι η Σαουδική Αραβία παραμένει επικεντρωμένη σε θεμελιώδη στοιχεία, ενώ παράλληλα εξέφρασε την πεποίθησή του ότι θα επιτεχυθεί η εξισορρόπηση προσφοράς και ζήτησης το επόμενο έτος.
Παράλληλα, ο κ. Al-Falih υπογράμμισε ότι η πρόσφατη συμφωνία του ΟΠΕΚ και της Ρωσίας είναι «πολύ ισορροπημένη, μετρήσιμη και ισχυρή», καθώς και ότι «τα αποθέματα πετρελαίου έχουν αρχίσει ήδη να μειώνονται κατά τις τελευταίες εβδομάδες».
«Τα αποθέματα θα υποχωρήσουν μέχρι τα τέλη του πρώτου τριμήνου του 2019», τόνισε ο Σαουδάραβας υπουργός, διευκρινίζοντας ότι οι χώρες του ΟΠΕΚ έχουν δεσμευτεί να μειώσουν την παραγωγή τους κατά 3%, ενώ οι χώρες εκτός ΟΠΕΚ, συμπεριλαμβανομένης και της Ρωσίας κατά 2%.
Σε ό,τι αφορά την παραγωγή της Σαουδικής Αραβίας, ο κ. Al-Falih ανέφερε ότι τον Ιανουάριο του 2019 θα πραγματοποιηθεί μείωση κατά 400 χιλ. βαρέλια ημερησίως, στα 10,2 εκατ. βαρέλια συνολικά, ενώ παράλληλα εμφανίστηκε πεπεισμένος ότι η συμφωνία του ΟΠΕΚ θα επεκταθεί μετά την επόμενη συνάντηση τον ερχόμενο Απρίλιο.
Σημειώνεται ότι σήμερα το πετρέλαιο επιχειρεί να ανακάμψει μετά τις σημαντικές απώλειες που σημείωσε τις προηγούμενες ημέρες, με την τιμή του να καταγράφει πτώση της τάξεως του -9%.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης