Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Moody's: Δύσκολη η απομόχλευση της κινεζικής οικονομίας, εν μέσω επιβράδυνσης

tags :
Moody's: Δύσκολη η απομόχλευση της κινεζικής οικονομίας, εν μέσω επιβράδυνσης
Η Moody's αμφιβάλλει για την περαιτέρω απομόχλευση της κινεζικής οικονομίας
Η αναμενόμενη επιβράδυνση θα δυσκολέψει -και δε θα διευκολύνει- την απομόχλευση της υπερχρεωμένης κινεζικής οικονομίας (Α1, σταθερό outlook), αναφέρει σε έκθεσή της η Moody's Investors Service.
Επίσης, όπως σημειώνει ο αμερικανικός οίκος, κρίνεται δύσκολο οι αρχές της Κίνας να διατηρήσουν την ισχυρή ανάπτυξη (ακόμη και επιβραδυνόμενη) των τελευταίων δεκαετιών χωρίς να αυξηθεί περαιτέρω η μόχλευση στην οικονομία.
Το 2019 και το 2020, η Moody's προβλέπει η κινεζική οικονομία να μεγεθυνθεί κατά 6%, με τον βραδύτερο ρυθμό από το 1990, ο οποίος είναι όμως «πιο βιώσιμος».
«Η προσπάθεια απομόχλευσης και οι εμπορικές εντάσεις προκαλούν μεταξύ άλλων την επιβράδυνση, ενώ και οι εξωτερικοί παράγοντες ενδέχεται να βαρύνουν περισσότερο την οικονομία από το 2019.
Σε αυτό το περιβάλλον, η εμπορική διαμάχη με τις ΗΠΑ (Aaa, σταθερό) θα περιορίσει τις εξαγωγές, και την εμπιστοσύνη των καταναλωτών και θα περιορίσει τα σχέδια εταιρικών δαπανών.
Εν τω μεταξύ, η υποτονική ζήτηση πιστώσεων, η στενότερη προσφορά ρευστότητας, η στροφή από τις σκιώδεις τράπεζες στον επίσημο χρηματοπιστωτικό τομέα, είναι επίσης σημαντικοί παράγοντες για την επιβράδυνση.
Αυτοί οι παράγοντες δεν έχουν ακόμη επηρεάσει πλήρως την οικονομία.
Μια τέτοια κατάσταση δημιουργεί υψηλό βαθμό αβεβαιότητας και κινδύνου, τόσο για την έκταση της επιβράδυνσης όσο και για τη φύση και την αποτελεσματικότητα της πολιτικής αντίδρασης», αναφέρει ο οίκος, παραθέτοντας τους παρακάτω κινδύνους:

Κίνδυνος 1. Ισχυρότερο από το αναμενόμενο σοκ.
Για παράδειγμα, η μη προβλεψιμότητα των εμπορικών εντάσεων και της εξωτερικής πολιτικής, εμποδίζει την ικανότητα των κινεζικών αρχών να δημιουργήσουν μια πολιτική αντίδραση.

Κίνδυνος 2. Τα διαθέσιμα εργαλεία πολιτικής δεν μπορούν να αποτρέψουν μια πιο απότομη επιβράδυνση.
Για παράδειγμα, η Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας (PBoC) έχει ήδη μειώσει τον δείκτη απαίτησης ελάχιστων αποθεματικών τέσσερις φορές το 2018, με τη ρευστότητα να απευθύνεται κυρίως σε μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης