Τελευταία Νέα
Διεθνή

Powell (Fed): Δύο αυξήσεις επιτοκίων το 2019 – Μικρότερη η ώθηση της νομισματικής πολιτικής στην αμερικανική οικονομία

Powell (Fed): Δύο αυξήσεις επιτοκίων το 2019 – Μικρότερη η ώθηση της νομισματικής πολιτικής στην αμερικανική οικονομία
Δύο αυξήσεις επιτοκίων από τη Fed το 2019, αναμένει ο Jerome Powell
Η σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής θα γίνει με πιο σταδιακό ρυθμό το επόμενο έτος, ανέφερε ο επικεφαλής της Ομοσπονδιακής Τράπεζας (Federal Reserve, Fed), Jerome Powell, στην ομιλία του που ακολούθησε την τελευταία συνεδρίαση της Επιτροπής Νομισματικής Πολιτικής (FOMC) για το 2018 -αποφασίστηκε η αύξηση των επιτοκίων στο εύρος 2,25%-2,50%.
Ειδικότερα, ο κ. Powell αναφέρθηκε σε δύο αυξήσεις επιτοκίων για το 2019, σημειώνοντας παράλληλα ότι η ώθηση στην οικονομία των ΗΠΑ από τη νομισματική πολιτική, θα είναι χαμηλότερη σε σύγκριση με τα προηγούμενα χρόνια.
Εντύπωση προκάλεσε η αναφορά περί μη επίτευξης των αισιόδοξων προβλέψεων της Τράπεζας για την αμερικανική οικονομία.
Ο πρόεδρος της Fed παραδέχθηκε ότι, πλέον, επικρατεί μεγαλύτερη αβεβαιότητα σε ό,τι αφορά το «μονοπάτι» της Τράπεζας στη διαδικασία ομαλοποίησης της νομισματικής πολιτικής, επισημαίνοντας ότι το τρέχον επίπεδο (μετά και την αύξηση) είναι το «κατώτατο όριο» του «ουδέτερου» επιπέδου επιτοκίων (σσ: επίπεδο κατά το οποίο δεν απαιτείται αύξηση ή μείωση και δεν πλήττεται η οικονομία).
«Θα συνεχίσουμε να χρησιμοποιούμε τα επιτόκια ως κύριο εργαλείο νομισματικής πολιτικής.
Η νομισματική πολιτική δε χρειάζεται αυτήν την περίοδο να είναι “χαλαρή”», σχολίασε, συμπληρώνοντας πως η Fed θα συνεχίσει και το επόμενο έτος να συρρικνώνει τον υπέρογκο ισολογισμό (άνω των 4 τρισεκ. δολαρίων) που προκάλεσαν τα προγράμματα ποσοτικής χαλάρωσης.
Προς το παρόν, η συρρίκνωση δεν έχει προχωρήσει με γοργούς ρυθμούς, επισήμανε, ενώ δεν έχει προκληθεί κάποιο πλήγμα στην αμερικανική οικονομία.
Επίσης, δεν παρέλειψε να πετάξει «βέλη» προς τον Πρόεδρο Donald Trump (χωρίς να κατονομάσει), αναφέροντας πως «τίποτα δε θα εκτροχιάσει τη Fed από το να πράξει αυτό που θεωρεί σωστό».
«Οι πολιτικές τοποθετήσεις δεν παίζουν κανέναν ρόλο στις αποφάσεις μας», ξεκαθάρισε.
Σε ό,τι αφορά στον στόχο για τον πληθωρισμό, ήτοι 2%, σημείωσε πως η Τράπεζα δεν αναμένεται να προχωρήσει σε αλλαγές.
«Η αμερικανική οικονομία επιβραδύνεται και αυτό απορρέει από την αναιμική ανάπτυξη εκτός ΗΠΑ, αλλά και την αυξημένη μεταβλητότητα στις αγορές.
Η αμερικανική οικονομία αποδίδει ικανοποιητικά όμως, δεν έχει επηρεαστεί ιδιαίτερα, παρά τις όποιες πιέσεις.
Αν χρειαστεί, σε περιόδους που ο χρηματοπιστωτικός κλάδος είναι ευάλωτος, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τα αποθεματικά μας», ανέφερε.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης