Τελευταία Νέα
Απόψεις - Άρθρα

Ο εξ ανάγκης συμβιβασμός Ιταλίας – Κομισιόν «έδειξε» τα μεγάλα εσωτερικά προβλήματα της Ευρωζώνης

Ο εξ ανάγκης συμβιβασμός Ιταλίας – Κομισιόν «έδειξε» τα μεγάλα εσωτερικά προβλήματα της Ευρωζώνης
Οι Βρυξέλλες γνωρίζουν ότι η Ιταλία δεν είναι το μοναδικό «προβληματικό παιδί» της Ένωσης
Μπορεί Ιταλία και Κομισιόν να έληξαν τον πόλεμο που είχε ξεσπάσει εδώ και αρκετές εβδομάδες για τον προϋπολογισμό του 2019 της χώρας, αλλά αυτό σε καμία περίπτωση δεν αποδεικνύει ότι τα προβλήματα στο εσωτερικό της Ευρωζώνης έχουν λυθεί.
Ο φόβος των Ευρωπαίων ότι εάν συνεχίζονταν η κόντρα με την Ιταλία θα είχε ως αποτέλεσμα να αυξηθεί ακόμη περισσότερο ο ευρωσκεπτικισμός όχι μόνο στη γειτονική χώρα αλλά στο σύνολο της Ένωσης, σαφώς βάρυνε στο να υπάρξει συμφωνία.
Την ίδια ώρα τα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Γαλλία –η δεύτερη ισχυρότερη οικονομία της Ευρωζώνης- με εκτίμηση της ίδιας της Κομισιόν ότι το έλλειμμά της θα ξεπεράσει το 3,5% το 2019, έδεσε τα χέρια της Επιτροπής και της στέρησε αρκετά επιχειρήματα ενάντια στη Ρώμη.
Ο πρώτος που φαίνεται ότι έχει καταλάβει τον κίνδυνο είναι ο Pier Moscovici, ο οποίος σε δηλώσεις του τόνισε ότι «δεν πρέπει να αγνοούμε τη γενική ατμόσφαιρα που υπάρχει στην Ένωση.
Δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να αγνοήσουμε την άνοδο του εθνικισμού και ως εκ τούτου θα πρέπει να εφαρμόζουμε μία «ευέλικτη και έξυπνη» προσέγγιση στις διαπραγματεύσεις μας με όλες τις χώρες».
Φυσικά εάν η Ιταλία δεν είχε προχωρήσει σε μείωση του στόχου για το έλλειμμα στο 2,04% (από 2,4% αρχικά) η Κομισιόν πολύ δύσκολα θα μπορούσε να ξεπεράσει το πρόβλημα και θα έπρεπε να ξεκινήσει τη διαδικασία ένταξης της χώρας σε καθεστώς επιτήρησης.
Το ίδιο, όμως, θα έπρεπε να πράξει αργότερα και με τη Γαλλία, προκειμένου να μην κατηγορηθεί για διακριτική συμπεριφορά.
«Αν είχαμε καταλήξει σε μία διαφορετική συμφωνία, τότε οι ευρωσκεπτικιστές θα ήταν εξαιρετικά χαρούμενοι.
Ως εκ τούτου προχωρήσαμε σε μία στρατηγική επιλογή», έσπευσε να προσθέσει ο Moscovici, ο οποίος γνωρίζει πολύ καλά ότι έχει προσελκύσει την προσοχή ως Γάλλος και θα έπρεπε να εμφανιστεί εξαιρετικά σκληρός και με την κυβέρνηση της χώρας του εάν αυτό καταστεί αναγκαίο.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης