Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Αποκάλυψη: Η ΤτΕ αναγνωρίζει ότι είτε με εμπροσθοβαρείς είτε με συλλογικές λύσεις οι ελληνικές τράπεζες χρειάζονται νέα κεφάλαια

Αποκάλυψη: Η ΤτΕ αναγνωρίζει ότι είτε με εμπροσθοβαρείς είτε με συλλογικές λύσεις οι ελληνικές τράπεζες χρειάζονται νέα κεφάλαια
Οι τράπεζες δεν αντιμετωπίζουν μόνο την πρόκληση της εξυγίανσης αλλά της επιδείνωσης της ποιότητας των κεφαλαίων τους.
«Οι ελληνικές τράπεζες θα χρειαστούν νέα κεφάλαια με τις συλλογικές λύσεις που προωθούνται είτε με τις εμπροσθοβαρείς» ανέφερε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας στους έλληνες τραπεζίτες στην συνάντηση που είχαν στις 19/12/2018.
Ο διοικητής της ΤτΕ αποκάλυψε ότι οι ελληνικές τράπεζες ειδικά στις συλλογικές λύσεις που προτείνει η ΤτΕ με την σύσταση εταιρίας ειδικού σκοπού SPV ή με την λύση της τιτλοποίησης που προτείνει το ΤΧΣ και η κυβέρνηση (η λύση που τελικώς θα υιοθετηθεί καθώς απορρίφθηκε η πρόταση της ΤτΕ)….θα χρειαστούν κεφάλαια να δαπανήσουν για να ολοκληρώσουν την εξυγίανση τους.
Το bankingnews σε ειδική ανάλυση του ανέφερε στις 18 Δεκεμβρίου 2018 ότι οι ελληνικές τράπεζες θα χρειαστούν 12 δισεκ. κεφάλαια για να εξυγιανθούν πλήρως.
Στις 19 Δεκεμβρίου σε έκθεση της η Morgan Stanley αναφέρει ότι οι ελληνικές τράπεζες θα χρειαστούν 11,1 δισεκ. ευρώ για να εξυγιανθούν από τα προβληματικά ανοίγματα NPEs.
Η Morgan Stanley δεν είναι ένας απλός αμερικανικός επενδυτικός οίκος.
Μεταξύ άλλων έχει επιτελέσει και σύμβουλος της κυβέρνησης αλλά και των τραπεζών σε διάφορα θέματα.
Το βασικό ερώτημα όμως είναι το εξής.
Οι τράπεζες διαθέτουν 27 δισεκ. κεφάλαια – 11 με 12 δισεκ. κεφάλαια που απαιτούνται για εξυγίανση = 15 με 16 δισεκ. όπερ σημαίνει ότι θα χρειαστούν κεφάλαια.
Η Eurobank υλοποιεί αύξηση έμμεσα 900 εκατ με την απορρόφηση της Grivalia, το ερώτημα είναι πως θα βρεθούν τόσα κεφάλαια για την εμπροσθοβαρή εξυγίανση;
Η μόνη πηγή κεφαλαίων που είναι προσβάσιμη για τις τράπεζες και υπαρκτή είναι μόνο το ελληνικό δημόσιο.
Μόνο κρατικά κεφάλαια μπορούν να πάρουν οι ελληνικές τράπεζες για να μπορέσουν εμπροσθοβαρώς να εξυγιανθούν.

Ο τραπεζικός κίνδυνος στην Ελλάδα έχει υποτιμηθεί.

Οι ελληνικές τράπεζες έχουν συνολικό κεφαλαιακό έλλειμμα 12 δισεκ. (πληροφορίες bankingnews) ή 11,1 δισεκ. (εκτιμήσεις Morgan Stanley).
Οι ελληνικές τράπεζες για να μπορέσουν να υιοθετήσουν εμπροσθοβαρή σχέδια εξυγίανσης των προβληματικών τους δανείων θα χρειαστούν να δαπανήσουν 8,8 δισεκ. ευρώ κεφάλαια.
Συγκεκριμένα η Πειραιώς θα πρέπει να δαπανήσει 3,5 δισεκ.
Η Εθνική 1,5 δισεκ. ευρώ, η Alpha bank 2,5 δισεκ. ευρώ και η Eurobank 1,6 με 1,7 δισεκ. ευρώ.
Τα κεφάλαια αυτά απαιτούνται για να μπορέσουν οι τράπεζες να φέρουν τους δείκτες NPEs στα επίπεδα των στόχων που έχουν τεθεί το 2021….στο 2019.
Ωστόσο οι ελληνικές τράπεζες έχουν και άλλες προκλήσεις με βασικότερες πλήρη εφαρμογή της Βασιλείας ΙΙΙ και βεβαίως το νέο SREP δηλαδή την αξιολόγηση των δεικτών κεφαλαιακής επάρκειας που θα είναι αυξημένοι για τις ελληνικές τράπεζες.
Δεν θα φθάσουν μόνο στο 14,5% ως ελάχιστο συνολικό δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας αλλά μπορεί να διαμορφωθούν στο 16% για ορισμένες τράπεζες.
Η πραγματικότητα είναι ότι εξυγίανση προβληματικών δανείων σημαίνει απλά και ξεκάθαρα δαπάνη σε κεφάλαια μεταξύ 8,8 με 9 δισεκ. ευρώ.
Εάν ληφθεί υπόψη ότι θα απαιτηθούν και πρόσθετα κεφάλαια για να ωραιοποιηθούν οι δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας τότε εξάγεται το συμπέρασμα ότι οι τράπεζες θα χρειαστούν 11 με 12 δισεκ. ευρώ συνολικά κεφάλαια.
Να σημειωθεί ότι τα συνολικά κεφάλαια των τραπεζών είναι 27,7 δισεκ. εκ των οποίων τα 21,2 δισεκ. είναι αναβαλλόμενος φόρος.
Οι τράπεζες δεν αντιμετωπίζουν μόνο την πρόκληση της εξυγίανσης αλλά της επιδείνωσης της ποιότητας των κεφαλαίων τους.
Εξυγίανση σημαίνει νέες προβλέψεις που μεταφράζεται σε αύξηση της αναβαλλόμενης φορολογίας ακόμη και εάν δημιουργηθούν SPV δηλαδή εταιρίες ειδικού σκοπού για να μην ενεργοποιηθεί ο νόμος περί αναβαλλόμενης φορολογίας και αναβαλλόμενης φορολογικής απαίτησης των τραπεζών.
Η Ελλάδα πορεύεται εν μέσω προεκλογικής περιόδου και το τραπεζικό ζήτημα στην Ελλάδα συνεχίζει να παραμένει άλυτο.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης