Τελευταία Νέα
Διεθνή

Σουηδία: Κατά 0,25% αύξησε τα βασικά της επιτόκια η Κεντρική Τράπεζα της χώρας, στο -0,25%

Σουηδία: Κατά 0,25% αύξησε τα βασικά της επιτόκια η Κεντρική Τράπεζα της χώρας, στο -0,25%
Η Κεντρική Τράπεζα της Σουηδίας δεν αναμένεται να προχωρήσει σε άλλη αύξηση των επιτοκίων πριν από το δεύτερο εξάμηνο του 2019
Στην πρώτη αύξηση επιτοκίων από τον Ιούλιο του 2011 προχώρησε σήμερα (20/12) η Κεντρική Τράπεζα της Σουηδίας κατά την ολοκλήρωση της σημερινής (20/12) συνεδρίασης, επιβεβαιώνοντας τις σχετικές εκτιμήσεις.
Ειδικότερα, η Riskbank αύξησε το βασικό της επιτόκιο κατά 25 μονάδες βάσεις, με αποτέλεσμα αυτό να διαμορφώνεται πλεόν στο -0,25%, αναφέροντας παράλληλα ότι τόσο ο πληθωρισμός όσο και οι προσδοκίες για τον πληθωρισμό διαμορφώνονται γύρω στο 2%, γεγονός που σημαέινει ότι η ανάγκη για μία εξαιρετικά επεκτατική νομισματική πολιτική έχει υποχωρήσει ελαφρώς.
Ωστόσο, η Τράεπζα σημειώνει ότι η παγκόσμια οικονομία εισέρχεται πλέον σε μία φάση περισσότερο υποτονικής αύξησης του ΑΕΠ, καθώς και ότι δεν υπάρχει ανάγκη βιασύνης όσον αφορά την αύξηση των βασικών επιτοκίων σε θετικό έδαφος.
«Με το βασικό επιτόκιο στο -0,25% η νομισματική πολιτική εξακολουθεί να είναι επεκτακτική και συνεπώς συνεχίζει να στηρίζει την οικονομική δραστηριότητα», αναφέρει μεταξύ άλλων η ανακοίνωση της Riskbank, προσθέτοντας παράλληλα ότι «ο ρυθμός αύξησης των επιτοκίων κατά την επόμενο περίοδο θα προσαρμοστεί ανάλογα με την εξέλιξη των προοπτικών για την οικονομία και τον πληθωρισμό».
Σύμφωνα με τους αναλυτές, οι παραπάνω δηλώσεις υποδεικνύουν ότι η Riskbank δεν αναμένεται να προχωρήσει σε άλλη αύξηση των επιτοκίων πριν από το δεύτερο εξάμηνο του 2019.
Παράλληλα, σημειώνεται ότι ο αναπληρωτής διοικητής της τράπεζας, Per Jansson, εξέφρασε τις επιφυλάξεις του αναφορικά με την απόφαση αύξησης των επιτοκίων, επικαλούμενος σημαντική αβεβαιότητα γύρω από την ισχύ του πληθωρισμου.
Σημειώνεται ότι μετά την ανακοίνωση της απόφασης, η σουηδική κορόνα καταγράφει άνοδο της τάξεως του +1,64% έναντι του δολαρίου, στις 8,95 κορόνες, ενώ η άνοδος έναντι του ευρώ διαμορώνεται στο +0,79% και τις 10,26 κορόνες.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης