Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Tα υπονοούμενα της ΤτΕ για οικονομία, τράπεζες, συντάξεις, κεφαλαιακό απόθεμα

tags :
Tα υπονοούμενα της ΤτΕ για οικονομία, τράπεζες, συντάξεις, κεφαλαιακό απόθεμα
«Όχι στον εφησυχασμό» το μήνυμα που στέλνει ο Γ. Στουρνάρας στην κυβέρνηση
Κριτική στην κυβέρνηση για την κατάσταση της οικονομίας, των τραπεζών, την απόφαση να μην περικοπούν οι συντάξεις και το κεφαλαιακό απόθεμα, ασκεί η Τράπεζα της Ελλάδας στην ενδιάμεση έκθεση για τη Νομισματική Πολιτική του 2018.
Όπως τονίζει η ΤτΕ, η έξοδος από το τρίτο πρόγραμμα αποτελεί ένα σημαντικό ορόσημο, ωστόσο η διατηρήσιμη επιστροφή του Ελληνικού Δημοσίου στις διεθνείς αγορές κρατικών ομολόγων θα είναι η ασφαλέστερη ένδειξη ότι η οικονομία έχει υπερβεί την κρίση.
Σύμφωνα με την ενδιάμεση έκθεση, η ελληνική οικονομία συνέχισε να ανακάμπτει από τον Αύγουστο του 2019, όμως, οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων εξακολουθούν να βρίσκονται σε υψηλά επίπεδα, λόγω αναταράξεων στις διεθνείς αγορές, ιδιαίτερα στην Ιταλία, αλλά και λόγω της ανησυχίας σχετικά με το ενδεχόμενο ανατροπής μεταρρυθμίσεων που είχαν συμφωνηθεί στο πλαίσιο του προγράμματος.
Ως αποτέλεσμα, οι ελληνικές επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά αντιμετωπίζουν υψηλό κόστος δανεισμού, γεγονός που υποδηλώνει ότι η ελληνική οικονομία δεν έχει ακόμη επιστρέψει στην κανονικότητα, τονίζει η ΤτΕ, υπογραμμίζοντας την ανάγκη να εφαρμοστούν οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, καθώς αποτελούν την προϋπόθεση για την ενίσχυση της εμπιστοσύνης των επενδυτών.
Μάλιστα, η ΤτΕ αφήνει αιχμές και κατά των δικαστικών αποφάσεων, οι οποίες  ανατρέπουν ψηφισμένα από τη Βουλή μέτρα και θέτουν σε κίνδυνο τους δημοσιονομικούς στόχους μεσοπρόθεσμα, αλλά και τη βιωσιμότητα του χρέους.
Η Τράπεζα της Ελλάδος κάνει λόγο για θετικές δημοσιονομικές εξελίξεις, ωστόσο προειδοποιεί ότι η δημοσιονομική υπεραπόδοση επιφέρει αρνητική επίδραση στην πραγματική οικονομία, καθώς βασίζεται στην αυξημένη φορολογική επιβάρυνση και στην περικοπή των επενδυτικών δαπανών, με αποτέλεσμα την αποθάρρυνση των επενδύσεων, την αποδυνάμωση του ρυθμού αύξησης του ΑΕΠ, αλλά και την αύξηση της παραοικονομίας.

Ναι μεν αλλά για τις τράπεζες

Για τον τραπεζικό κλάδο, η ΤτΕ σημειώνει πως παρά τις θετικές αυτές εξελίξεις στο χρηματοπιστωτικό τομέα, το απόθεμα των μη εξυπηρετούμενων δανείων των τραπεζών παραμένει εξαιρετικά υψηλό.
Η ετήσια μεταβολή της τραπεζικής χρηματοδότησης προς το μη χρηματοπιστωτικό ιδιωτικό τομέα παραμένει αρνητική και το μέσο επιτόκιο των τραπεζικών χορηγήσεων προς τον τομέα αυτό αυξήθηκε ελαφρά τους τέσσερις τελευταίους μήνες.
Επιπλέον, οι αποδόσεις των ελληνικών κρατικών ομολόγων παραμένουν σε υψηλά επίπεδα, κυρίως λόγω αναταράξεων στις διεθνείς αγορές και της ανησυχίας σχετικά με το ενδεχόμενο ανατροπής νομοθετημένων μέτρων πολιτικής και μεταρρυθμίσεων που είχαν συμφωνηθεί στο πλαίσιο του προγράμματος.
Τα παραπάνω συνεπάγονται ότι οι ελληνικές επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν υψηλό κόστος δανεισμού, σημειώνεται.
Σημειώνεται επίσης ότι η κερδοφορία των τραπεζών πριν από φόρους παρέμεινε αδύναμη και σημαντικά χαμηλότερη από ό,τι την αντίστοιχη περίοδο του 2017, ενώ, μετά από φόρους και μη επαναλαμβανόμενες δραστηριότητες, το εννεάμηνο του 2018 καταγράφονται ζημίες μεγαλύτερες από ό,τι την αντίστοιχη περίοδο του 2017.
Το απόθεμα των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (NPEs) των τραπεζών υποχωρεί σταδιακά – χρειάζονται όμως πιο φιλόδοξες λύσεις για την ταχύτερη αποκλιμάκωσή του.

Λάθος η μη περικοπή των συντάξεων

Όσον αφορά το δημοσιονομικό πεδίο, η Τράπεζα της Ελλάδος εκτιμά ότι η μη εφαρμογή των θεσμοθετημένων περικοπών στις συντάξεις το 2019, σε συνδυασμό με την εφαρμογή των αποφάσεων της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας οι οποίες έκριναν αντισυνταγματικές προγενέστερες περικοπές στις συντάξεις, δρουν επιβαρυντικά στην ανάλυση βιωσιμότητας του δημόσιου χρέους, καθώς οδηγούν σε προς τα άνω αναθεώρηση της συνταξιοδοτικής δαπάνης, και αποτελούν το σημαντικότερο δημοσιονομικό κίνδυνο μεσοπρόθεσμα.

Για το κεφαλαιακό απόθεμα

Η ΤτΕ υπογραμμίζει ότι το υφιστάμενο ταμειακό απόθεμα ασφαλείας επιτρέπει στο Ελληνικό Δημόσιο να μην επιδιώξει άμεση επιστροφή στις διεθνείς αγορές μέσω νέων εκδόσεων ομολόγων.
Τονίζει ωστόσο, ότι σε καμία περίπτωση δεν αποτελεί λόγο εφησυχασμού.
Είναι εξαιρετικά σημαντικό να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη των αγορών το συντομότερο δυνατόν και πολύ πριν περιοριστεί το διαθέσιμο ταμειακό απόθεμα ασφαλείας.
Κάτι τέτοιο θα επιτρέψει τη χρήση του υπολειπόμενου ποσού για την εξαγορά χρέους.
Επιπλέον, θα επιτρέψει την πρόσβαση του ιδιωτικού επιχειρηματικού τομέα και των τραπεζών στις διεθνείς αγορές με βιώσιμους όρους.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης