Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Fitch: Κίνδυνοι για τον Καναδά το χρέος των νοικοκυριών και η αγορά κατοικιών

Fitch: Κίνδυνοι για τον Καναδά το χρέος των νοικοκυριών και η αγορά κατοικιών
Η αγορά κατοικιών αποτελεί κίνδυνο για την καναδική οικονομία, επαναλαμβάνει η Fitch Ratings
Η απόφαση των καναδικών ρυθμιστικών αρχών να αυξήσουν τις κεφαλαιακές απαιτήσεις για τα τραπεζικά ιδρύματα, αντικατοπτρίζει τις εντεινόμενες ανησυχίες για τις συνέπειες μίας ενδεχόμενης κατάρρευσης στην αγορά κατοικιών, αναφέρει σε έκθεσή της η Fitch Ratings.
Επίσης, σημειώνει ο αμερικανικός οίκος, αντανακλά τις ανησυχίες από την ιδιαίτερη υψηλή μόχλευση των νοικοκυριών του Καναδά, αλλά και την επικείμενη οικονομική επιβράδυνση της περιόδου 2019-2020.
Επί αυτού, ο οίκος αποτιμά θετικά (credit positive) την επιλογή των καναδικών αρχών να αυξήσουν τις κεφαλαιακές απαιτήσεις στο 1,75% (έναντι 1,50% μέχρι πρότινος) επί των επικίνδυνων περιουσιακών στοιχείων, με τον δείκτη CET1 στο ελάχιστο 9,75%.
Σε αντίθετο κλίμα, οι Ηνωμένες Πολιτείες χαλαρώσουν τον πλαίσιο για τις κεφαλαιακές απαιτήσεις, υπογραμμίζεται.
«Οι ρυθμιστικές αρχές των ΗΠΑ έχουν εξετάσει την κίνηση, όμως δεν έχουν κινηθεί προς αυτή την κατεύθυνση.
Η Fed προχωρά με προσοχή, αναφέροντας τις ακούσιες αρνητικές συνέπειες που θα μπορούσε να δώσει ένα τέτοιο μήνυμα στις αγορές, δηλώνοντας ότι θα εξετάσουν μόνο ένα buffer, εάν οι κίνδυνοι χρηματοπιστωτικής σταθερότητας ήταν "σημαντικά πιο πάνω από το κανονικό". (…)
Το χρέος των νοικοκυριών του Καναδά, ως ποσοστό του διαθέσιμου εισοδήματος, παραμένει υψηλό, στο 173,8% στο τέλος του 3ου τριμήνου 2018.
Αυτό έρχεται σε μια εποχή που η ανατίμηση των τιμών κατοικιών έχει αρχίσει να χαλαρώνει, ιδιαίτερα σε πολύ ακριβές αγορές όπως το Τορόντο και το Βανκούβερ
Η Τράπεζα του Καναδά αναμένεται να αυξήσει τα επιτόκια κατά 75 μονάδες βάσης το 2019 σε 2,50%, ενώ αναμένεται αύξηση 25 μονάδων βάσης τον Ιανουάριο», επισημαίνεται.

Image  Image

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης