Τελευταία Νέα
Οικονομία

Τον μικροπιστωτή έκαναν η Εφορία και ο ΕΦΚΑ και δεν προχωρούσαν σε ρύθμιση οφειλών - Οι αλλαγές στον Εξωδικαστικό

Τον μικροπιστωτή έκαναν η Εφορία και ο ΕΦΚΑ και δεν προχωρούσαν σε ρύθμιση οφειλών - Οι αλλαγές στον Εξωδικαστικό
Οι αλλαγές στον Εξωδικαστικό Μηχανισμό και η ρύθμιση για χρέη έως 300.000 ευρώ
Τον ρόλο του μικροπιστωτή επέλεγε η εφορία όπως και ο ΕΦΚΑ, έναντι οφειλετών και τους έκοβαν κάθε προοπτική να ρυθμίσουν τα χρέη τους μέσα από τον Εξωδικαστικό Μηχανισμό Ρύθμισης Οφειλών, με τους εκπρόσωπους των κρατικών φορέων να οχυρώνονται πίσω από το γράμμα του νόμου σύστασης του Μηχανισμού Ρύθμισης Οφειλών,  κάνοντας αρνητική εισήγηση για ρύθμιση οφειλών.
Αρχικά ο νομοθέτης προσπάθησε να προστατεύσει τους μικροπιστωτές για να μην υποστούν οικονομική ζημιά αλλά έδωσε την ευκαιρία στους κρατικούς φορείς να «κρυφτούν» πίσω από τη διάταξη του νόμου ως μικροπιστωτές  όταν οι οφειλές δεν ξεπερνούσαν το 15% της συνολικής οφειλής.
Το υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης διαπίστωσετις στρεβλώσεις της αρχικής νομοθεσίας, οι οποίες με εντολή του Αντιπροέδρου της κυβέρνησης και υπουργού Οικονομίας και Ανάπτυξης κ. Γιάννη Δραγασάκη, ζητήθηκε η άμεση θεραπεία των νομικών προβλημάτων.
Οι αρμόδιες υπηρεσίες διαπίστωσαν τις στρεβλώσεις οι οποίες στην ουσία ακύρωναν τη φιλοσοφία του νομοθέτη για τη διάσωση των επιχειρήσεων που μπορούσαν να αποδείξουν στην πράξη ότι είναι σε θέση να επιβιώσουν μετά το πλαίσιο ρύθμισης και εισηγήθηκαν τις αλλαγές για κάθε περίπτωση που είχε εντοπισθεί.
Το υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης με τροπολογία που καταθέτει σήμερα στη βουλή περιέλαβε νομοθετικές παρεμβάσεις για αλλαγές στον αρχικό νόμο για να γίνει στην πράξη  πιο αποτελεσματικός.  
Έτσι καταργείται το όριο του 15% επί των συνολικών οφειλών  που προέρχεται από την εφορία ή τον ΕΦΚΑ.
Πλέον οι δύο κρατικοί πιστωτές δεν μπορούν  να αρνηθούν τη ρύθμιση όταν το χρέος είναι 15.000 ευρώ σε σύνολο 100.000  ευρώ.  
Ακόμη περιλαμβάνεται διάταξη που αλλάζει την έννοια του μικροπιστωτή που μέχρι πρότινος ήταν στα επίπεδα των 2 εκατ. ευρώ.
Παράδειγμα ο πιστωτής μιας επιχείρησης με ανάλογη οικονομική απαίτηση, εκμεταλλευόμενος το νόμο δεν συμμετείχε στη ρύθμιση και απαιτούσε το σύνολο της οφειλής με συνέπεια  οι υπόλοιποι πιστωτές να μη δίνουν τη συναίνεση τους για διάσωση της επιχείρησης.
Η νομοθετική παρέμβαση πλέον ορίζει ως μικροπιστωτή όταν οι οικονομικές απαιτήσεις δεν ξεπερνούν τις 500.000 ευρώ
Το μεγαλύτερο πρόβλημα ρύθμισης επιχειρηματικών  οφειλών είχε εντοπιστεί στο τραπεζικό  σύστημα το οποίο και αυτοί με τη σειρά τους  εκμεταλλεύονταν  το νόμο όταν ο επιχειρηματίας είχε στεγαστικό δάνειο.
Οι τράπεζες που συμμετείχαν σε ανάλογες  υποθέσεις δεν δέχονταν «κούρεμα» η ρύθμιση του στεγαστικού δανείου με αποτέλεσμα η διαδικασία διάσωσης να οδηγείτο σε ναυάγιο καθώς  το ποσοστό συναίνεσης δεν έφθανε το 60%.
Η νέα νομοθετική παρέμβαση  θα επιτρέπει  στον πιστωτή να εξαιρέσει τη μη επιχειρηματική οφειλή εφόσον κρίνεται  ότι δεν είναι απαραίτητη για τη βιωσιμότητα της εταιρείας.
Τα καλά  νέα  της νέας νομοθετικής πρωτοβουλίας της  κυβέρνησης είναι στο εδάφιο β  καθώς ανοίγει το δρόμο για τη ρύθμιση οφειλών έως 300.000  ευρώ  από 50.000  ευρώ που ήταν μέχρι σήμερα.
Η κατηγορία αυτή των οφειλετών εντάσσεται στον Εξωδικαστικό Μηχανισμό Ρύθμισης Οφειλών προσδοκώντας τη διαγραφή των προστίμων και των τόκων από την εφορία και τον ΕΦΚΑ με διαδικασία fast track.
Στην ίδια διάταξη προβλέπονται και  οι οφειλές προς τις τράπεζες.
Ακόμη απαγορεύονται τα μέτρα αναγκαστικής εκτέλεσης κατά του οφειλέτη όταν δεν έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία με αποτέλεσμα η προστασία να επεκτείνεται και μετά τους 10 μήνες.   

Νικος Θεοδωρόπουλος
ntheo@bankingnews.gr  
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης