Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Οι ελληνικές τράπεζες χρειάζονται 11-12 δισ. κεφάλαια και η ΕΚΤ απέκρυψε το πρόβλημα στα πολιτικά stress tests στις 5/5/2018

Οι ελληνικές τράπεζες χρειάζονται 11-12 δισ. κεφάλαια και η ΕΚΤ απέκρυψε το πρόβλημα στα πολιτικά stress tests στις 5/5/2018
Η κατάσταση είναι χειρότερη από ότι παρουσιάζεται
«Η ΕΚΤ γνώριζε και γνωρίζει την κεφαλαιακή ανεπάρκεια των ελληνικών τραπεζών αλλά η ελληνική κυβέρνηση είχε ζητήσει πολιτική στήριξη στις τράπεζες ώστε η έξοδος από τα μνημόνια να πραγματοποιηθεί σε ήρεμο κλίμα.
Η ΕΚΤ με το πρόσχημα ότι τα stress tests δεν πραγματοποιήθηκαν με όρο το εάν πέρασε ή κόπηκε κάποια τράπεζα θεσμικά είναι καλυμμένη κανείς δεν θα την κατηγορήσει ότι απέκρυψε στοιχεία αλλά η αλήθεια είναι ότι υπήρξε συμφωνία και με το ΔΝΤ που επέμενε ότι οι τράπεζες στην Ελλάδα χρειάζονται 10 δισεκ. κεφάλαια.
Ακόμη και το ΔΝΤ στην έκθεση βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους υπαναχώρησε από την αρχική της απαίτηση ότι οι ελληνικές τράπεζες χρειάζονται 10 δισεκ. κεφάλαια.
Έτσι ΕΚΤ υπό τον θεσμικό της μανδύα και το ΔΝΤ υπό τον ρόλο του δανειστή και θεσμικού παράγοντα έδωσαν στην Ελλάδα….τον χρόνο και ήραν τους ανασταλτικούς παράγοντες για μια καθαρή έξοδο από τα μνημόνια.
Η Ελλάδα ζήτησε από τον Draghi της ΕΚΤ να περάσει τις ελληνικές τράπεζες και η Γερμανία ζήτησε από το ΔΝΤ να μην πιέζει για τις τράπεζες.
Έτσι φθάσαμε στο σήμερα όπου το κεφαλαιακό αδιέξοδο επανήλθε»
Το bankingnews στις 5 Μαίου 2018 όταν ανακοινώθηκαν τα stress tests είχε αναφέρει ότι αποτελούν όχι νίκη των τραπεζών αλλά ταφόπλακα επειδή αποκρύβουν το πρόβλημα.
Η ΕΚΤ να θυμίσουμε ότι ανακοίνωσε τα εξής αποτελέσματα
Alpha bank 9,5% core tier 1 στο δυσμενές σενάριο
Εθνική 6,9% core tier 1 στο δυσμενές σενάριο
Eurobank 6,8% με 6,75% core tier 1 στο δυσμενές σενάριο
Πειραιώς 5,9% core tier 1 στο δυσμενές σενάριο
Τον Μάιο 2018 όλοι – όσοι αντιμετώπισαν επιφανειακά τα stress tests – έσπευσαν να αναφέρουν ότι οι τράπεζες πέρασαν, πέτυχαν και δεν χρειάζονται κεφάλαια.
Το bankingnews εκείνη την ημέρα 5 Μαίου 2018 ανέφερε ότι όλες οι τράπεζες – ακόμη και η Alpha bank – απέτυχαν γιατί τα stress tests ήταν πολιτικά και αποσιώπησαν το πρόβλημα για να δώσουν πολιτικό bonus στην ελληνική κυβέρνηση.

Η κατάσταση είναι χειρότερη από ότι παρουσιάζεται

Φθάνοντας στο σήμερα η κατάσταση είναι χειρότερη από ότι παρουσιάζεται
Οι ελληνικές τράπεζες έχουν συνολικό κεφαλαιακό έλλειμμα 12 δισεκ. (πληροφορίες bankingnews) ή 11,1 δισεκ. (εκτιμήσεις Morgan Stanley).
Οι ελληνικές τράπεζες για να μπορέσουν να υιοθετήσουν εμπροσθοβαρή σχέδια εξυγίανσης των προβληματικών τους δανείων θα χρειαστούν να δαπανήσουν 8,8 δισεκ. ευρώ κεφάλαια.
Συγκεκριμένα
-Η Πειραιώς θα πρέπει να δαπανήσει 3,5 δισεκ. κεφάλαια τα οποία δεν διαθέτει.
Ήδη η μετοχή γράφει συνεχή ιστορικά χαμηλά
-Η Εθνική 1,5 δισεκ. ευρώ,
-Η Alpha bank 2,5 δισεκ. ευρώ και
-Η Eurobank 1,6 με 1,7 δισεκ. ευρώ.
Τα κεφάλαια αυτά απαιτούνται για να μπορέσουν οι τράπεζες να φέρουν τους δείκτες NPEs στα επίπεδα των στόχων που έχουν τεθεί το 2021….στο 2019.
Ωστόσο οι ελληνικές τράπεζες έχουν και άλλες προκλήσεις με βασικότερες πλήρη εφαρμογή της Βασιλείας ΙΙΙ και βεβαίως το νέο SREP δηλαδή την αξιολόγηση των δεικτών κεφαλαιακής επάρκειας που θα είναι αυξημένοι για τις ελληνικές τράπεζες.
Δεν θα φθάσουν μόνο στο 14,5% ως ελάχιστο συνολικό δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας αλλά μπορεί να διαμορφωθούν στο 16% για ορισμένες τράπεζες.
Η πραγματικότητα είναι ότι εξυγίανση προβληματικών δανείων σημαίνει απλά και ξεκάθαρα δαπάνη σε κεφάλαια μεταξύ 8,8 με 9 δισεκ. ευρώ.
Εάν ληφθεί υπόψη ότι θα απαιτηθούν και πρόσθετα κεφάλαια για να ωραιοποιηθούν οι δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας τότε εξάγεται το συμπέρασμα ότι οι τράπεζες θα χρειαστούν 11 με 12 δισεκ. ευρώ συνολικά κεφάλαια.
Να σημειωθεί ότι τα συνολικά κεφάλαια των τραπεζών είναι 27,7 δισεκ. εκ των οποίων τα 21,2 δισεκ. είναι αναβαλλόμενος φόρος.
Οι τράπεζες δεν αντιμετωπίζουν μόνο την πρόκληση της εξυγίανσης αλλά της επιδείνωσης της ποιότητας των κεφαλαίων τους.
Εξυγίανση σημαίνει νέες προβλέψεις που μεταφράζεται σε αύξηση της αναβαλλόμενης φορολογίας ακόμη και εάν δημιουργηθούν SPV δηλαδή εταιρίες ειδικού σκοπού για να μην ενεργοποιηθεί ο νόμος περί αναβαλλόμενης φορολογίας και αναβαλλόμενης φορολογικής απαίτησης των τραπεζών.
Η Ελλάδα πορεύεται εν μέσω προεκλογικής περιόδου και το τραπεζικό ζήτημα στην Ελλάδα συνεχίζει να παραμένει άλυτο.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης