Τελευταία Νέα
Διεθνή

Η χειρότερη εβδομάδα 10 ετών για τη Wall Street - Απώλειες -7% για Dow Jones και S&P 500 - Σε bear makret o Nasdaq

Η χειρότερη εβδομάδα 10 ετών για τη Wall Street - Απώλειες -7% για Dow Jones και  S&P 500 - Σε bear makret o Nasdaq
Οι τρεις δείκτες της Wall Street βρίσκονται σε τροχιά να καταγράφουν τον χειρότερο Δεκέμβριο από τη Μεγάλη Ύφεση του 1931
(upd) Έντονη μεταβλητότητα σημείωσε σήμερα (21/12/2018) η Wall Street, με τους δείκτες να σημειώνουν απότομες εναλλαγές προσήμων, όντας σε τροχιά να καταγράψουν τον χειρότερο Δεκέμβριο από το 1931, ενώ ο Nasdaq διολίσθησε εκ νέου σε bear market.
Προκειμένου να γίνει κατανοητό πόσο δύσκολη ήταν η αυτή η εβδομάδα για τις μετοχές, παρατίθενται τα ακόλουθα:
Ο Dow Jones έχασε 7%, δηλαδή σχεδόν 1.600 μονάδες, εμφανίζοντας την χειρότερη εβδομαδιαία πτώση από τον Οκτώβριο του 2018.
Ο Nasdaq υποχώρησε 8,2% για την εβδομάδα και βρίσκεται 22% χαμηλότερα από το υψηλό του τον Αύγουστο 2018, δηλαδή έχει εισέλθει σε bear market.
Ο S&P 500 είχε απώλειες 7% και βρίσκεται 17% χαμηλότερα από το ιστορικό υψηλό του.
Οι Dow Jones και S&P 500 βρίσκονται σε διόρθωση και στον δρόμο για να βρεθούν αντιμέτωποι με τον χειρότερο Δεκέμβριο από το 1931!
Τόσο ο Dow Jones όσο και ο S&P 500 σημειώνουν απώλειες από την αρχή του 2018, οι οποίες αγγίζουν το 9%.
Πιέσεις στους δείκτες άσκησαν οι δηλώσεις του προέδρου των ΗΠΑ, Donald Trump, ο οποίος άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να υπάρξει σήμερα κυβερνητικό shutdown, υποστηρίζοντας ότι το ενδεχόμενο παράλυσης των ομοσπονδιακών υπηρεσιών μπορεί να διαρκέσει μεγάλο χρονικό διάστημα.
Ενδοσυνεδριακά, οι δείκτες είχαν καταγράψει προς στιγμήν ισχυρή άνοδο, αντιδρώντας στις δηλώσεις αξιωματούχου της Fed, ο οποίος διαβεβαίωσε ότι η κεντρική τράπεζα είναι έτοιμη να επανεξετάσει τις απόψεις της, μία ημέρα αφότου η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ πυροδότησε ένα ακόμη sell off στις αμερικανικές μετοχές. 

Απώλειες της τάξης του 1,82%% για τον Dow Jones στις 22.444 μονάδες, με τον δείκτη να έχει εμφανίσει ενδοσυνεδριακά ακόμη και κέρδη 1,5%!
Στο 2,14% η πτώση για τον S&P 500 στις 2.414 μονάδες, ενώ ο Nasdaq κινήθηκε 2,99% χαμηλότερα στις 6.332 μονάδες.
O S&P 500 βρέθηκε στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Αύγουστο του 2017, ο Dow στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Οκτώβριο του 2017, ενώ ο Nasdaq διαπραγματεύεται σε χαμηλά 15 μηνών.
Οι δείκτες είχαν νωρίτερα αντιδράσει θετικά στις δηλώσεις του προέδρου της Fed της Νέας Υόρκης, John Williams, ο οποίος διαβεβαίωσε ότι η κεντρική τράπεζα «ακούει» πολύ προσεκτικά τις ανησυχίες της αγοράς για την ανάπτυξη και ότι είναι έτοιμη να επανεκτιμήσει τις απόψεις της, εκφράζοντας, ωστόσο, την πεποίθηση ότι η αμερικανική οικονομία βρίσκεται σε καλή κατάσταση.
Ο Williams δήλωσε ότι η αύξηση των επιτοκίων κατά την τελευταία συνεδρίαση της Fed ήταν «πλήρως δικαιολογημένη και είχε νόημα», αλλά πρόσθεσε ότι η κεντρική τράπεζα είναι ανοικτή στο να επανεξετάσει τις απόψεις της σχετικά με τις αυξήσεις των επιτοκίων το επόμενο έτος -μια δήλωση που ώθησε σημαντικά υψηλότερα τις μετοχές.
Ενδοσυνεδριακά, οι μετοχές κατέγραφαν οριακές μεταβολές μετά τα τελικά στοιχεία για την ανάπτυξη των ΗΠΑ στο τρίτο τρίμηνο, τα οποία, αν και αναθεωρήθηκαν ελαφρώς πτωτικά, έδειξαν ότι η αμερικανική οικονομία παραμένει ισχυρή.
Ειδικότερα, το ΑΕΠ των ΗΠΑ αναπτύχθηκε με ετήσιο ρυθμό 3,4%, χαμηλότερα σε σχέση με την ανάπτυξη 3,5% που είχαν δείξει οι προηγούμενες εκτιμήσεις και με την ανάπτυξη 4,2% που καταγράφηκε στο δεύτερο τρίμηνο, αλλά υψηλότερα από την ανάπτυξη 2,2% του πρώτου τριμήνου.
Οι επενδυτές εμφανίζονται επιφυλακτικοί, καθώς ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Donald Trump, εμφανίζεται αποφασισμένος να οδηγήσει την κατάσταση στα άκρα εάν οι Δημοκρατικοί δεν ψηφίσουν την ανέγερση του τείχους με το Μεξικό.
Μέσω Twitter, o Αμερικανός πρόεδρος προανήγγειλε τη διακοπή της λειτουργίας των ομοσπονδιακών υπηρεσιών, εάν δεν υπάρξει συμφωνία.
«Shutdown απόψε εάν οι Δημοκρατικοί δεν ψηφίσουν για την ασφάλεια των συνόρων», έγραψε ο Trump.
Χθες (20/12) οι δείκτες της Wall Street κατέγραψαν εκ νέου ισχυρές απώλειες, καθώς οι επενδυτές εμφανίστηκαν πλήρως απογοητευμένοι από τις ανακοινώσεις της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ (Federal Reserve, Fed).
Η Fed προέβη σε μία νέα αύξηση των επιτοκίων κατά την τελευταία συνεδρίαση του 2018 κι ενώ αυτή η κίνηση ήταν ευρέως αναμενόμενη από τις αγορές, οι επενδυτές απογοητεύτηκαν από τη φρασεολογία της ανακοίνωσης και τις δηλώσεις του επικεφαλής της, Jerome Powell, εκτιμώντας ότι η κεντρική τράπεζα δεν εμφανίστηκε τόσο «dovish» όσο θα ήθελαν.
Αποτέλεσμα ήταν ο Dow Jones να καταγράψει βουτιά 2%, κλείνοντας κάτω από τις 23.000 μονάδες για πρώτη φορά από τον Οκτώβριο του 2017, ενώ S&P 500 και Nasdaq σημείωσαν βαριές απώλειες 1,6%.
Η χθεσινή πτώση πίεσε τους Dow και S&P 500 βαθύτερα σε περιοχή διόρθωσης, όπως ορίζεται η πτώση 10% από τα πρόσφατα υψηλά, με το «Marketwatch» να επισημαίνει ότι πάνω από τις μισές μετοχές του S&P 500 βρίσκονται σε «bear market».
Τη χειρότερη επίδοση καταγράφει, ωστόσο, ο Nasdaq, ο οποίος μετά και το χθεσινό sell off διολίσθησε ενδοσυνεδριακά σε «bear market», αν και κατάφερε να κλείσει με πτώση 19,5%.
Ο Nasdaq ήταν ο πρώτος από τους τρεις κύριους δείκτες της Wall Street που εισέρχεται σε περιοχή «bear market» (καταγράφοντας πτώση 20% από τα ιστορικά υψηλά του τον Αύγουστο), με τους S&P 500 και Dow Jones να βρίσκονται μια «ανάσα» από το να τον ακολουθήσουν, καθώς ήδη καταγράφουν πτώση 15% από τα πρόσφατα υψηλά τους.
Οι τρεις δείκτες βρίσκονται επίσης σε τροχιά να καταγράφουν τον χειρότερο Δεκέμβριο από τη Μεγάλη Ύφεση του 1931, με τον Dow και τον S&P 500 να καταγράφουν απώλειες 10% μέχρι στιγμής, και αυτό παρά το γεγονός ότι ο τελευταίος μήνας του έτους είθισται να είναι ένας καλός μήνας για τις μετοχές.
Ο Dow αναμένεται μάλιστα να καταγράψει τον χειρότερο μήνα από τον Φεβρουάριο του 2009, ενώ τόσο ο Dow όσο και ο S&P 500 καταγράφουν απώλειες για το σύνολο του έτους, της τάξεως του 7,5%.
Εν τω μεταξύ, ανησυχίες προκαλεί η πολιτική αναταραχή στις ΗΠΑ, στον απόηχο της παραίτησης του Αμερικανού υπουργού Άμυνας, James Mattis, μία ημέρα αφότου ο Trump διακήρυξε τη νίκη των ΗΠΑ στη Συρία και προανήγγειλε την αποχώρηση των Αμερικάνων στρατιωτών από τη Συρία.
Της σημερινής προσπάθειας ανάκαμψης στη Wall ηγείται η μετοχή της Nike, η οποία σημειώνει άνοδο άνω του 7%, στον απόηχο των αυξημένων κερδών και εσόδων που ανακοίνωσε για το δεύτερο τρίμηνο χρήσης της.
Τα αποτελέσματά της αποδείχτηκαν καλύτερα και των εκτιμήσεων των αναλυτών.

Μεικτά πρόσημα στις ευρωαγορές, εν μέσω έντονης μεταβλητότητας

Με μεικτά πρόσημα έκλεισαν, εν τω μεταξύ, τα κυριότερα χρηματιστήρια της Ευρώπης, μετά το νέο sell off που καταγράφηκε χθες στη Wall Street.
Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 έκλεισε με οριακή άνοδο 0,03% στις 336,67 μονάδες.
Οριακά υψηλότερα έκλεισε και ο Euro Stoxx 50, ο οποίος νωρίτερα κατέγραφε απώλειες άνω του 1,3% και είχε βρεθεί ένα βήμα πριν την είσοδό του σε «bear market».
Με οριακές απώλειες 0,1% έκλεισε ο ευρωπαϊκός τραπεζικός κλάδος, ο οποίος έχει υποχωρήσει 28,5% από τις αρχές του 2018.
Ο DAX στη Φρανκφούρτη ενισχύθηκε κατά 0,21% κι έκλεισε στις 10.633,82 μονάδες, ο FTSE 100 στο Λονδίνο κατέγραψε κέρδη 0,14% στις 6.721,17 μονάδες, ενώ ο CAC 40 στο Παρίσι έκλεισε με άνοδο 0,04% στις 4.694,37 μονάδες.


Ο FTSE MIB στο Μιλάνο διολίσθησε κατά 0,97% κι έκλεισε στις 18.397,19 μονάδες.


Επιδείνωση κατέγραψε και η αγορά ομολόγων της Ιταλίας, με την απόδοση του 10ετούς ομολόγου να ανέρχεται στο 2,85% από 2,738% στο χθεσινό κλείσιμο.


Τις μεγαλύτερες απώλειες κατά τη σημερινή συνεδρίαση κατέγραψε ο κλάδος τηλεπικοινωνιών, σημειώνοντας πτώση άνω του 0,8%, με τις Inmarsat, Telecom Italia και Cellnex Telecom να δέχονται τις μεγαλύτερες πιέσεις.

www.bankignews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης