Τελευταία Νέα
Απόψεις - Άρθρα

Χωρίς οδηγό και με μόνη την... ελπίδα ενός «θαύματος» το ΧΑ στο 2019

tags :
Χωρίς οδηγό και με μόνη την... ελπίδα ενός «θαύματος» το ΧΑ στο 2019
Εμφανής η συντηρητική συμπεριφορά των εγχώριων και ξένων επενδυτών
Διανύουμε τις τελευταίες ημέρες του έτους και ενώ αναμενόταν εικόνα ωραιοποίησης αποτιμήσεων, εντούτοις η αγορά μέχρι στιγμής δεν μας έχει αποζημιώσει, με το αποτέλεσμα να είναι απογοητευτικό.
Είναι εμφανής η συντηρητική συμπεριφορά των εγχώριων και ξένων επενδυτών, όπως και των αμοιβαίων κεφαλαίων και ξένων funds, όπου όχι μόνο απέχουν από την στρατηγική ανάληψης ρίσκου, αλλά ρευστοποιούν τις θέσεις τους για την εξασφάλιση ρευστότητας.
Το ελληνικό χρηματιστήριο παραμένει στο περιθώριο του επενδυτικού ραντάρ των ξένων, ανήμπορο να τις ακολουθήσει στη μακροχρόνια θετική τους πορεία.
Μάλιστα, από την άλλη είναι πρόθυμο, και με το παραπάνω, να τις ακολουθήσει σε κάθε καθοδική κίνηση.
Μέσα σε ένα τέτοιο κλίμα, οι προσδοκίες μεσοπρόθεσμα για την ανοδική πορεία της αγοράς περιορίζονται από τον ιδιαίτερα χαμηλό τζίρο και όγκο συναλλαγών, ο οποίος επιδρά ανασταλτικά στην όποια προσπάθεια αλλαγής της τάσης.
Βασική αιτία της απαξίωσης και της διάχυτης επιφυλακτικότητας των επενδυτών είναι η προβληματική κατάσταση των τραπεζών οι οποίες είναι οι μεγάλοι χαμένοι του 2018.
Μάλιστα, το 12μηνο που εκπνέει τις επόμενες ημέρες, σημείωσαν και τα ιστορικά χαμηλά, ενώ οι short θέσεις παραμένουν και… επιμένουν.
Και χωρίς τη συμβολή του τραπεζικού κλάδου είναι αδύνατη η θετική πορεία της αγοράς.
Διότι χωρίς την επίλυση των προβλημάτων των τραπεζών, σε ένα ελληνικό χρηματιστήριο με καθαρά τραπεζοκεντρικό χαρακτήρα, οι προοπτικές είναι αβέβαιες.
Επομένως, εντός του 2019 είναι επιβεβλημένη η προσπάθεια των τραπεζών να βρουν λύσεις στα NPEs  εμπροσθοβαρώς.
Βέβαια, μετά την απόφαση της Eurobank  να απορροφήσει την Grivalia και να αξιοποιήσει τα 900 εκατ. κεφάλαια της, έχουν ενεργοποιηθεί και οι υπόλοιπες τράπεζες να παρουσιάσουν εμπροσθοβαρή προγράμματα εξυγίανσης χωρίς να περιμένουν την σταδιακή μείωση των NPEs έως το 2021.
Εντούτοις η αγορά περιμένει συγκεκριμένες και ριζικές λύσεις.
Η νεφελώδης προοπτική της αγοράς το επόμενο 12μηνο αποτυπώνεται και στα ελληνικά ομόλογα, τα οποία αδυνατούν να ακολουθήσουν τη βελτίωση των αντίστοιχων ιταλικών μετά τον συμβιβασμό Ιταλίας – Βρυξελλών.
Στο περιθώριο της αποκλιμάκωσης των ιταλικών spread, η για πολλούς αναμενόμενη αποκλιμάκωση των ελληνικών με στόχο την έξοδο στις αγορές δεν ήρθε.
Η απόδοση των ελληνικών δεκαετών θεωρείται απαγορευτική, με την αγορά να αναμένει να υποχωρήσει στο 4%, όπου και αντικατοπτρίζεται το fair value.
Σε κάθε περίπτωση το ελληνικό δημόσιο θα εκδώσει 3ετές και 5ετές ομόλογα με επιτόκια πολύ χαμηλότερα από τις υφιστάμενες εκδόσεις.
Από την άλλη ενώ η εκλογική αναμέτρηση εντός του 2019 θα διαμορφώσει το κλίμα ανάλογα με το ποσοστό της αυτοδυναμίας, με την αντιπολίτευση να είναι πιο φιλική προς τις αγορές.
Από την άλλη εντείνονται οι ανησυχίες για την πορεία της παγκοσμίας οικονομίας, λόγω πολλαπλών μετώπων όπως αυτό του εμπορικού πολέμου και του Brexit, ενώ σε αυτές τις δύσκολες συγκυρίες το τέλος του QE της ΕΚΤ, από το οποίο δεν επωφελήθηκε η χώρα μας, αφήνει την ευρωζώνη σε πιο ευάλωτη θέση.
Η πορεία των τραπεζών και το αποτέλεσμα των τριών εκλογικών αναμετρήσεων στη χώρα θα αποτελέσουν και τον οδηγό των επενδυτών στην ελληνική χρηματιστηριακή αγορά, εντούτοις η γενική αίσθηση είναι ότι θα κινηθεί σε καλύτερα επίπεδα το 2019, από ότι το 2018 χωρίς αυτό να σημαίνει ότι θα δούμε ακρότητες.

Γιώργος Χριστόπουλος

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης