Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Περί τα 65 δισ. ευρώ σταθμισμένου ενεργητικού των τραπεζών… αναζητούν κεφάλαια

Περί τα 65 δισ. ευρώ σταθμισμένου ενεργητικού των τραπεζών… αναζητούν κεφάλαια
Στέλεχος της Nomura του ιαπωνικού οίκου που συνομίλησε με το bankingnews παρουσιάζει μια ενδιαφέρουσα πρόταση για το πώς θα μπορούσε το ελληνικό κράτος να στηρίξει τις ελληνικές τράπεζες
Μπορεί το ελληνικό κράτος να διασώσει τις ελληνικές τράπεζες, να τους δώσει κεφάλαια, χωρίς να υποστούν dilution – απίσχναση οι παλαιοί ιδιώτες μέτοχοι;
Αν και ζητούμενο δεν είναι το dilution των μετόχων π.χ. ο Paulson έχει επενδύσει 500 εκατ στην Πειραιώς και έχουν αξία 30 εκατ ή 95%-94% λογιστική ζημία.
Το ζητούμενο είναι ότι απαιτούνται 11 με 12 δισεκ. ευρώ κεφάλαια να δαπανηθούν ώστε οι τράπεζες να εξυγιανθούν να αντιμετωπίσουν την πρόκληση των προβληματικών δανείων εμπροσθοβαρώς.
Στέλεχος της Nomura του ιαπωνικού οίκου που συνομίλησε με το bankingnews παρουσιάζει μια ενδιαφέρουσα πρόταση για το πώς θα μπορούσε το ελληνικό κράτος να στηρίξει τις ελληνικές τράπεζες καταφεύγοντας σε μια ριζική θεραπεία σοκ στα προβληματικά δάνεια.
«Οι τράπεζες στην Ελλάδα έχουν 85 δισεκ. προβληματικά ανοίγματα NPEs περίπου 27,5 δισεκ. κεφάλαια και περίπου 44-45 δισεκ. προβλέψεις για προβληματικά δάνεια.
Σε σύνολο 175 δισεκ. RWA δηλαδή μέσου σταθμισμένου ενεργητικού (το ενεργητικό σταθμίζεται με βάση τα κεφάλαια) και συνολικό ενεργητικό 237 δισεκ. ευρώ.
Κάθε τράπεζα θα μπορούσε να δημιουργήσει μια νέα παράλληλη τράπεζα με την παλαιά.
Η παλαιά τράπεζα αυτή που είναι εισηγμένη στο χρηματιστήριο, έχει καταθέσεις και κεφάλαια θα εξελιχθεί στην καλή στην καθαρή τράπεζα και η νέα τράπεζα θα είναι η κακή τράπεζα όπου θα μεταφερθούν NPEs, προβλέψεις και μέρος των κεφαλαίων.
Η νέα τράπεζα θα μπορούσε προφανώς να είναι ένα SPV εταιρία ειδικού σκοπού.
Οι καλές τράπεζες θα ανακοίνωναν σχέδια αυξήσεων μετοχικού κεφαλαίου και οι νέες οι κακές τράπεζες θα τροφοδοτούνταν με κεφάλαια από τις τράπεζες και το κράτος.
Το ελληνικό δημόσιο έχει 30 δισεκ. απόθεμα που παραμένει αχρησιμοποίητο.
Το ελληνικό κράτος με 7-8 δισεκ. θα μπορούσε να εξυγιάνει πλήρως τις τράπεζες και σε αντίκρισμα θα αποκτούσε τον έλεγχο των SPV που θα δημιουργηθούν.
Δηλαδή ένα μοντέλο Eurobank αλλά με συμμετοχή και κρατικών κεφαλαίων όχι DTC αλλά πραγματικών κεφαλαίων.
Η πρόταση αυτή σε σχέση με την πρόταση της ΤτΕ είναι ότι το κράτος θα επενδύσει νέα κεφάλαια για εξυγίανση ενώ η πρόταση της ΤτΕ ζητούσε από τις τράπεζες να καλύψουν μια κεφαλαιακή τρύπα 300 μονάδων βάσης ή 5 με 5,8 δισεκ. ευρώ.
Χωρίς κεφάλαια, χωρίς νέα κεφάλαια, είτε από τις τράπεζες, είτε από το κράτος εξυγίανση των τραπεζών δεν μπορεί να υπάρξει.
Είναι υποχρεωτικά τα νέα κεφάλαια για την εξυγίανση των τραπεζών.
Επίσης οι καθαρές, οι απαλλαγμένες από προβληματικά δάνεια ελληνικές τράπεζες θα μπορούν να αναζητήσουν ιδιωτικά κεφάλαια.
Ποια ελληνική τράπεζα με NPEs αντί για 45% στο 8% ή 5% δεν θα καταφέρει να βρει ιδιωτικά κεφάλαια;
Οι ελληνικές τράπεζες χρειάζονται νέα κεφάλαια και χρειάζονται και τους ιδιώτες και το ελληνικό δημόσιο».
Η επόμενη κυβέρνηση καθώς η τωρινή είναι απίθανο να προβεί σε τέτοια κίνηση θα πρέπει να λάβει γενναία απόφαση για την εξυγίανση των τραπεζών.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης