Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Οι ταμειακές ροές της FFG φθάνουν μόλις για τρεις μήνες - Τι αποφασίστηκε στη Γενική Συνέλευση των μετόχων

tags :
Οι ταμειακές ροές της FFG φθάνουν μόλις για τρεις μήνες - Τι αποφασίστηκε στη Γενική Συνέλευση των μετόχων
Στους πιστωτές και στο σχέδιο αναδιάρθρωσης το μέλλον της εταιρείας
Στο «κόκκινο» δουλεύει ο όμιλος Folli - Follie Group  τους τελευταίους οκτώ μήνες μετά την αποκάλυψη του σκανδάλου με τις πλασματικές οικονομικές καταστάσεις,  με την παρούσα διοίκηση να δίνει τη μάχη για την  αποφυγή του «μοιραίου» που είναι η πτώχευση.
Η νέα διοίκηση της FFG στη γενική συνέλευση των μετοχών προσδιόρισε την κρισιμότητα  της κατάστασης με τον αναπληρωτή  διευθύνοντα σύμβουλο κ Νάσσο  Γεωργιάδη να λέει ότι η εταιρεία  με βάση τις ταμειακές  ροές μπορεί  να αντέξει τους επόμενους  δυο  με τρείς μήνες,  διευκρινίζοντας ότι ο σκοπός της νέας διοίκησης είναι η διάσωση της εταιρείες καθώς διαθέτει  περιεχόμενο με αξία και πρέπει να  προστατευθεί για χάρη των 1300  εργαζόμενων.
Ο κ Νάσσος  Γεωργιάδης είπε ότι η εταιρεία ζει από τις πωλήσεις των προϊόντων  από τα καταστήματα και τόνισε ότι δεν χρωστάει σε εργαζόμενους  και προμηθευτές, οι  οποίοι  όπως σημείωσε ζητούν την εξόφληση των εμπορευμάτων.
Η διοίκηση «βομβαρδίστηκε» από τα ερωτήματα των επενδυτών που παραβρέθηκαν  στη  Γ.Σ.
Επίσης υπήρξε διαφωνία ομάδας μετόχων για την  παραμονή του Τζώρτζη Κουτσολιούτσου στο διοικητικό συμβούλιο ως μη εκτελεστικό μέλος όταν μάλιστα η σύνθεση του ΔΣ έχει  αναπληρωτή διευθύνοντα σύμβουλο τον κ.  Νάσσο Γεωργιάδη χωρίς να έχει προσδιοριστεί ποιος θα είναι  ο νέος  διευθύνων σύμβουλος και  αναζητείται.
Ο  κ.  Τζώρτζης Κουτσολούστος ανέλαβε και άλλο σημαντικό  ρόλο ως μέλος στην επιτροπή (Steering Committee) της εταιρείας, μέσω της οποία διαμορφώνονται στρατηγικού χαρακτήρα κινήσεις.
Η  παρουσία του δικηγόρου Γιάννη Κυριακόπουλου και προέδρου της Ένωσης Ελλήνων Επενδυτών εκπροσωπώντας επενδυτές έθεσε κρίσιμο ερώτημα προς τη νέα  διοίκηση εάν υπάρχει η σκέψη να κινηθεί δικαστικά προς την διοίκηση Κουτσολιούτσου που είναι η κύρια υπεύθυνη για την καταστροφική πορεία της εταιρείας χωρίς όμως  να  δοθεί  επι της ουσίας απάντηση, με τον κ  Γιάννη Κυριακόπουλο  να συμπληρώνει  ότι  θα στραφεί εναντίον  της σημερινής διοίκησης εάν  δεν προστατεύσει την εταιρεία  και τους μετόχους.
Πάντως  ο  ίδιος επιθυμεί τη συνέχιση της λειτουργίας της εταιρείας.
Η νέα διοίκηση απέφυγε να αναφερθεί σε  όσα έγιναν  στο παρελθόν και τόνισε ότι ο ρόλος της είναι η διάσωση της εταιρείας.
Αναφέρθηκε ότι  έχουν αναθέσει σε μεγάλο νομικό γραφείο της Ασίας να διενεργήσει έρευνα για  ποινικές ευθύνες των ανθρώπων.
Ο Περικλής Δοντάς μη εκτελεστικός  μέλος  επέμεινε  ότι ο σκοπός είναι η σωτηρία της εταιρείας ενώ για όσα έγιναν στο παρελθόν είπε ότι είναι έργο των Δικαστικών Αρχών.
Ο πρόεδρος της FFG  κ. Νίκος Κανελλόπουλος ήταν φειδωλός  για το παρελθόν και τόνισε ότι δεν μπορεί τα νέο  ΔΣ να αναλάβει  ανακριτικό έργο.
Σε ερώτηση για το χρόνο ολοκλήρωσης  της έρευνας Alvarez & Marsal είπε ότι σταμάτησε τη συνεργασία διότι δεν πληρώθηκε για τις υπηρεσίες που είχε αναλάβει για την  ολοκλήρωση  του  πορίσματος.  
Το ρόλο το ελεγκτή και μάλιστα ειδικού σκοπού ανέλαβε η Pwc η  οποία θα συντάξει τις οικονομικές  καταστάσεις του 2017 σε ενοποιημένη  βάση και σε επίπεδο  μητρικής  εταιρείας.
Το  αποτέλεσμα της Pwc δεν θα βασίζεται μόνο στο πόρισμα της Alvarez & Marsal αλλά θα διαμορφώνει εικόνα με βάση τα δικά της στοιχεία.
Ο ισολογισμός του 2017, αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί στα μέσα Ιανουαρίου του 2019.  
Από την  πλευρά  του  ο κ. Νάσσος Γεωργιάδης είπε ότι δεν έσπασαν συμβόλαια με τις επώνυμες αλυσίδες και  η συνεργασία μαζί τους θα ανανεωθούν το 2019.  
Η διοίκηση  αναφέρθηκε στην αρχική συμφωνία  με τους πιστωτές η οποία είναι το πρώτο βήμα  για τη διάσωση της εταιρείας και  αναμένουν  την τελική τους  απόφαση τον Ιανουάριο  του 2019.
Προκειται  για ένα σχέδιο αναδιάρθρωσης  και την ένταξη της FFG  στο άρθρο 106β-δ  με την προσδοκία  να αναζητηθούν επενδυτές  που θέλουν να  αναλάβουν  την εταιρεία.
Ακολουθούν οι δύο επίσημες ανακοινώσεις της εταιρείας, μετά και την έκτακτη γενική συνέλευση.

Γενική Συνέλευση: Συμφωνία μόλις στο ένα από τα τέσσερα θέματα

Χωρίς ομοφωνία πέρασαν τα τρία από τα τέσσερα θέματα της Γενικής Συνέλευσης της Folli Follie.
Συγκεκριμένα, το Σώμα των μετόχων που συμμετείχε στη ΓΣ ενέκρινε μεν τον διορισμό της PWC προκειμένου η τελευταία να προβεί στη διενέργεια ελέγχου ειδικού σκοπού επί των εταιρικών και ενοποιημένων οικονομικών καταστάσεων για τη διαχειριστική χρήση που έληξε την 31/12/2017. Ωστόσο διαφωνίες υπήρξαν σε ό,τι αφορά τα άλλα τρία θέματα.
Ειδικότερα, όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, η ΓΣ:  

1. Ενέκρινε στο πλαίσιο αναθεώρησης και ενίσχυσης του πλαισίου της Εταιρικής Διακυβέρνησης, η συγκρότηση των κάτωθι Επιτροπών της Εταιρείας, μετά των αντίστοιχων Κανονισμών Λειτουργίας της κάθε μίας:
α) Επιτροπή Αποδοχών και Ορισμού Υποψηφίων/Κανονισμός Επιτροπής Αποδοχών και  Ορισμού Υποψηφίων  
β) Επιτροπή Ελέγχου σύμφωνα με το άρθρο 44 του νόμου 4449/2017 / Κανονισμός Επιτροπής Ελέγχου  
γ) Steering Committee
Υπέρ ψήφισαν 25.246.713 μετοχές, ήτοι ποσοστό 52,28% επί του συνόλου των μετοχών που εκπροσωπήθηκαν. Κατά ψήφισαν 6.244.987 μετοχές, ήτοι ποσοστό 12,93% επί του συνόλου των μετοχών που εκπροσωπήθηκαν. Από την ψηφοφορία απείχαν 16.797.743 μετοχές, ήτοι ποσοστό 34,79%  επί του συνόλου των μετοχών που εκπροσωπήθηκαν.

 2. Επικύρωσε, κατόπιν σχετικής ανακοινώσεως από το Διοικητικό Συμβούλιο,  τις πρόσφατες αποφάσεις των Διοικητικών Συμβουλίων της Εταιρείας αναφορικά με τις ανασυγκροτήσεις αυτών, οι οποίες έλαβαν χώρα για την εκλογή νέων μελών σε αντικατάσταση παραιτηθέντων, επικυρώνοντας και την εκλογή του ισχύοντος σήμερα Διοικητικού Συμβουλίου της Εταιρείας, η σύνθεση του οποίου έχει ως εξής:
 
1. KΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΣ
2. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΑΛΕΞΑΚΗΣ  
3. ΝΑΡΚΙΣΟΣ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ
4. ΠΕΡΙΚΛΗΣ ΔΟΝΤΑΣ
5. ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΣ  
6. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΚΕΦΑΛΟΓΙΑΝΝΗΣ
7. ΑΝΔΡΕΑΣ ΚΟΥΤΟΥΠΗΣ
8. ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΟΥΤΣΟΛΙΟΥΤΣΟΣ
9. ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΥΡΙΑΚΟΣ
10. ΗΛΙΑΣ ΠΕΝΤΑΖΟΣ
11. ΖHANG HAOLEI
 
Περαιτέρω, αποφάσισε όπως από τα ανωτέρω μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου εκλέξει και ορίσει ως ανεξάρτητα μέλη τους  κ.κ. Παναγιώτη Αλεξάκη, Ηλία Πεντάζο, Περικλή Δοντά, Κωνσταντίνο Αγγελόπουλο, Γεώργιο Κυριακό και Κωνσταντίνο Κεφαλογιάννη.
Υπέρ ψήφισαν 25.108.242 μετοχές, ήτοι ποσοστό 52% επί του συνόλου των μετοχών που εκπροσωπήθηκαν. Κατά ψήφισαν 6.443.479 μετοχές, ήτοι ποσοστό 13,34% επί του συνόλου των μετοχών που εκπροσωπήθηκαν. Από την ψηφοφορία απείχαν 16.737.722 μετοχές, ήτοι ποσοστό 34,66%  επί του συνόλου των μετοχών που εκπροσωπήθηκαν.
 
3. Εξέλεξε ως μέλη της Επιτροπής Ελέγχου της Εταιρείας (Audit Committee) τα κάτωθι:
 
1. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΑΛΕΞΑΚΗΣ  
2. ΗΛΙΑΣ ΠΕΝΤΑΖΟΣ  
3. ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΣ

Υπέρ ψήφισαν 30.163.697 μετοχές, ήτοι ποσοστό 62,46% επί του συνόλου των μετοχών που εκπροσωπήθηκαν. Κατά ψήφισαν 1.389.424 μετοχές, ήτοι ποσοστό 2,88% επί του συνόλου των μετοχών που εκπροσωπήθηκαν. Από την ψηφοφορία απείχαν 16.736.322 μετοχές, ήτοι ποσοστό 34,66%  επί του συνόλου των μετοχών που εκπροσωπήθηκαν.
Σε ό,τι αφορά την PWC, όπως σημειώνεται στην ανακοίνωση, η ΓΣ εξέλεξε την ελεγκτική εταιρεία με την επωνυμία "ΠραϊςγουωτερχαουςΚούπερς Ανώνυμη Ελεγκτική Εταιρεία", η οποία εδρεύει στον Δήμο Χαλανδρίου νομού Αττικής, επί της Λεωφόρου Κηφισίας αριθμ. 260 και Κόδρου, Τ.Κ. 15232, με Α.Φ.Μ. 094399907 και Αρ. Γ.Ε.ΜΗ. 001520401000 και ΑΜ ΣΟΕΛ 113 / ΑΜ ΕΛΤΕ 014 (εφεξής η "PWC"), προκειμένου η  τελευταία να προβεί στη διενέργεια ελέγχου ειδικού σκοπού επί των εταιρικών και ενοποιημένων οικονομικών καταστάσεων για τη διαχειριστική χρήση που έληξε την 31/12/2017. Ειδικότερα, η Έκτακτη Γενική Συνέλευση αποφάσισε την εκλογή του κ. Σούρμπη Δημητρίου του Ανδρέα (ΑΜ ΣΟΕΛ 16891/AM ΕΛΤΕ 1762),  ως Τακτικού Ορκωτού Ελεγκτή - Λογιστή και του κ. Μιχαλάτου Κωνσταντίνου του Ιωάννη (ΑΜ ΣΟΕΛ 17701/ΑΜ ΕΛΤΕ 1523), ως Αναπληρωματικού Ορκωτού Ελεγκτή, αμφότεροι μέλη της ελεγκτικής εταιρείας PWC, καθώς και την εκλογή της τελευταίας για την διενέργεια ελέγχου ειδικού σκοπού επί των εταιρικών και ενοποιημένων οικονομικών καταστάσεων για τη διαχειριστική χρήση που έληξε την 31/12/2017 και καθόρισε την αμοιβή της για την χρήση αυτή στο ποσό των € 2.670.000,00  (δύο εκατομμυρίων και εξακοσίων εβδομήντα χιλιάδων Ευρώ) πλέον του αναλογούντος Φ.Π.Α.
Υπέρ ψήφισαν 47.568.917 μετοχές, ήτοι ποσοστό 98,51% επί του συνόλου των μετοχών που εκπροσωπήθηκαν. Κατά ψήφισαν 67.902 μετοχές, ήτοι ποσοστό 0,14% επί του συνόλου των μετοχών που εκπροσωπήθηκαν. Από την ψηφοφορία απείχαν 652.624 μετοχές, ήτοι ποσοστό 1,35%  επί του συνόλου των μετοχών που εκπροσωπήθηκαν.
Στη Γενική Συνέλευση παρέστησαν μέτοχοι εκπροσωπούντες το 72,8% του μετοχικού κεφαλαίου της Εταιρείας, ήτοι 48.289.443 μετοχές επί συνόλου 66.948.210.

Το προσύμφωνο με μερίδα πιστωτών δημιουργεί ένα πλαίσιο για την επίτευξη συμφωνίας εξυγίανσης

Από την πρώτη στιγμή ανάληψης των καθηκόντων μας, πρώτο μας μέλημα ήταν να προβούμε στις αναγκαίες κινήσεις τόσο για την ενίσχυση του πλαισίου ορθής εταιρικής διακυβέρνησης του FF Group, αναγκαίο βήμα για τη σταδιακή αποκατάσταση της εμπιστοσύνης προς τoν Όμιλο, όσο και για το σχεδιασμό ενός πλάνου χρηματοοικονομικής αναδιάρθρωσης αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Folli Follie.
Αποτέλεσμα των προσπαθειών των τελευταίων μηνών ήταν: Η εκλογή νέου Διοικητικού Συμβούλιου και η στελέχωσή του με πρόσωπα, που διαθέτουν την κατάλληλη τεχνογνωσία και εμπειρία για να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις και στις προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο Όμιλος.
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι το τρέχον Διοικητικό Συμβούλιο του FF Group διαθέτει μεγάλο αριθμό μελών, τα οποία πληρούν τα κριτήρια ανεξαρτησίας που ορίζει η νομοθεσία περί εταιρικής διακυβέρνησης, εν συγκρίσει με άλλες εταιρείες.
Η ενίσχυση όλων των διαδικασιών και του πλαισίου εφαρμογής των κανόνων εταιρικής διακυβέρνησης του Ομίλου, με τη σύσταση νέας Επιτροπής Ελέγχου, τη σύσταση Επιτροπής Αποδοχών και Ορισμού Υποψηφίων, την καθιέρωση Steering Committee που ενεργεί ως συμβουλευτικό όργανο του Διοικητικού Συμβουλίου, καθώς και την πρόσληψη ανεξάρτητου Διευθυντή Εταιρικής Αναδιάρθρωσης.
Το έργο της Alvarez & Marsal έχει ήδη ενισχυθεί από την δικηγορική εταιρεία “Robertsons Solicitors”, ένα από τα μεγαλύτερα δικηγορικά γραφεία του Hong Kong με εξειδίκευση σε θέματα εταιρικής διακυβέρνησης και ποινικού δικαίου, προκειμένου η τελευταία να συμβουλεύσει την Εταιρεία για τις νομικές ενέργειες οι οποίες πρέπει να ακολουθηθούν, με σκοπό να αποδοθούν οι οποιεσδήποτε ευθύνες κατά παντός υπευθύνου.
Η ανάθεση στην ελεγκτική εταιρεία PwC της διενέργειας ελέγχου ειδικού σκοπού των εταιρικών και ενοποιημένων οικονομικών καταστάσεων για τη χρήση του 2017, ανάθεση που επικυρώθηκε σήμερα και από την Γενική Συνέλευση των μετόχων.
Η υπογραφή προκαταρκτικής συμφωνίας (term sheet) επί της προτεινόμενης χρηματοοικονομικής αναδιάρθρωσης με ομάδα ομολογιούχων.
Σημειώνεται ότι, επί τη βάσει της εν λόγω συμφωνίας (term sheet), έχει απευθυνθεί πρόσκληση προς τους ομολογιούχους δανειστές για την παροχή συναίνεσης, για την επίτευξη της συμφωνίας εκ μέρους του απαιτούμενου, για τη συμφωνία αναδιάρθρωσης, ποσοστού των πιστωτών.
Αναφορικά με το πλαίσιο του προσυμφώνου που υπογράφθηκε είναι σημαντικό να επισημάνουμε ότι πρόκειται για ένα πολύ σημαντικό και ουσιαστικό βήμα μεν, αλλά παράλληλα το πρώτο βήμα σε μία σύνθετη διαδικασία που περιλαμβάνει αρκετά στάδια και τεχνικές λεπτομέρειες που αποσαφηνίζονται και επικοινωνούνται σταδιακά. Το τελικό σχέδιο αναδιάρθρωσης και εξυγίανσης θα υποβληθεί, βέβαια, προς έγκριση σε Γενική Συνέλευση μετόχων πριν την εφαρμογή του.
Ως Διοικητικό Συμβούλιο εργαζόμαστε εντατικά από την πρώτη ημέρα της εμπλοκής μας για τη διασφάλιση της βιωσιμότητας του Ομίλου, με κύριο μέλημα τους εργαζόμενους, τους προμηθευτές και συνεργάτες της και φυσικά τους μετόχους της.
Η πορεία προς την επόμενη ημέρα δεν είναι εύκολη.
Έχουμε μπροστά μας σημαντικές προκλήσεις.
Το προσύμφωνο με μερίδα πιστωτών της Εταιρείας αποτελεί μία σημαντική εξέλιξη, καθώς δημιουργεί ένα πλαίσιο για την επίτευξη συμφωνίας εξυγίανσης.
Στόχος μας είναι να κάνουμε ό,τι είναι δυνατό για τη σταδιακή ανάκαμψη του Ομίλου και προς αυτήν την κατεύθυνση εργαζόμαστε και προσπαθούμε καθημερινά.
Η παρούσα ανακοίνωση δημοσιεύεται από την Folli Follie Ανώνυμη Εμπορική Βιοτεχνική και Τεχνική Εταιρεία σύμφωνα με τον Κανονισμό για την Κατάχρηση της Αγοράς (EΕ) 596/2014 (MAR) και τον Κανονισμό του Χρηματιστηρίου Αθηνών.
Περιέχει πληροφόρηση που εμπίπτει στην έννοια της προνομιακής πληροφορίας για τους σκοπούς του άρθρου 7 του MAR. Για τους σκοπούς του MAR και του άρθρου 2 του Εκτελεστικού Κανονισμού (ΕΕ) 2016/1055 της Επιτροπής, το υπεύθυνο πρόσωπο για την δημοσίευση της παρούσας ανακοίνωσης για λογαριασμό της Εταιρείας είναι η κ. Μανταλένα Κασιδιαροπούλου, του Τμήματος Επενδυτικών Σχέσεων.

Νίκος Θεοδωρόπουλος
ntheo@bankingnews.gr
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης