Τελευταία Νέα
Διεθνή

ΗΠΑ: Μερική αναστολή λειτουργίας αμερικανικών κυβερνητικών υπηρεσιών - Αδιέξοδο για τον προϋπολογισμό του 2019

ΗΠΑ: Μερική αναστολή λειτουργίας αμερικανικών κυβερνητικών υπηρεσιών - Αδιέξοδο για τον προϋπολογισμό του 2019
Oι εργασίες από τη Βουλή των Αντιπροσώπων και τη Γερουσία αναμένεται να συνεχιστούν σήμερα , Σάββατο 22/12, το μεσημέρι (19:00 ώρα Ελλάδας)
Χωρίς να καταλήξουν σε συμβιβασμό με τον Λευκό Οίκο για την έγκριση του προϋπολογισμού του 2019,  η Βουλή των Αντιπροσώπων και η Γερουσία διέκοψαν τις εργασίες τους έως το μεσημέρι του Σαββάτου 22/12, (ώρα ΗΠΑ), κίνηση που οδήγησε σε μερική παράλυση του ομοσπονδιακού κράτους.
Έτσι, μετά την αποτυχία να επιτευχθεί συμφωνία μεταξύ του Κογκρέσου και του προέδρου των ΗΠΑ, D. Trump, για την έγκριση του προϋπολογισμού για το 2019 και κατά συνέπεια την χρηματοδότηση της αμερικανικής κυβέρνησης και τις προσπάθειες που έγιναν για να ξεπεραστεί το αδιέξοδο γύρω από τη χρηματοδότηση της ανέγερσης του τείχους στα σύνορα με το Μεξικό, μετά τη λήξη της προθεσμίας τα μεσάνυχτα της Παρασκευής (07:00 ώρα Ελλάδος), τέθηκε σε ισχύ το λεγόμενο shutdown της κυβέρνησης των ΗΠΑ, που σημαίνει αναστολή της λειτουργίας ορισμένων ομοσπονδιακών δημόσιων υπηρεσιών, χωρίς να υπάρχει εκτίμηση  για το πόσο θα διαρκέσει.
Από σήμερα κλειστές θα είναι κάποιες υπηρεσίες και χιλιάδες δημόσιοι υπάλληλοι είτε τοποθετούνται σε άδεια άνευ αποδοχών, είτε θα εργαστούν χωρίς αμοιβή.
Πάντως, οι συνομιλίες, όπως δεσμεύτηκαν την Παρασκευή 21/12 οι επικεφαλής του Κογκρέσου και ο Λευκός Οίκος θα συνεχιστούν μέσα στο Σαββατοκύριακο προκειμένου να υπάρξει μια συμφωνία για να τερματιστεί η παράλυση των ομοσπονδιακών υπηρεσιών ενόψει των εορτών των Χριστουγέννων.
Μάλιστα, οι εργασίες από τη Βουλή των Αντιπροσώπων και τη Γερουσία αναμένεται να συνεχιστούν σήμερα , Σάββατο 22/12, το μεσημέρι (19:00 ώρα Ελλάδας).
Υπενθυμίζεται ότι αδιέξοδο προέκυψε όταν ο D. Trump απέρριψε εντός της εβδομάδος που πέρασε ένα νομοσχέδιο για την προσωρινή χρηματοδότηση των δημόσιων υπηρεσιών μέχρι τις 8 Φεβρουαρίου που είχαν καταλήξει οι Ρεπουμπλικάνοι με τους Δημοκρατικούς στη Γερουσία, διότι σε αυτό δεν προβλεπόταν η χρηματοδότηση με 5 δις. δολάρια για την κατασκευής τείχους στα σύνορα ΗΠΑ - Μεξικού, για την οποία έχει δεσμευτεί προεκλογικά ο Αμερικανός πρόεδρος.
Ο D. Trump έχει θέσει ως προϋπόθεση για την έγκριση του προϋπολογισμού τη συμπερίληψη των 5 δις. δολαρίων για την χρηματοδότηση κατασκευής του τείχους.
Πάντως, ο πρόεδρος των ΗΠΑ επέρριψε την ευθύνη στους Δημοκρατικούς και μάλιστα σε  βίντεο που ανήρτησε στον λογαριασμό του στο Twitter δύο ώρες πριν από την λήξη της προθεσμίας τα μεσάνυχτα στις ΗΠΑ, σημείωσε ότι «θα έχουμε ένα shutdown.
Δεν υπάρχει τίποτα που να μπορούμε να κάνουμε γι'αυτό επειδή χρειαζόμαστε να δώσουν τις ψήφους τους οι Δημοκρατικοί», εκφράζοντας την ελπίδα να μην διαρκέσει πολύ.
Απάντηση έλαβε από τους Δημοκρατικούς, που υπενθύμισαν τη δήλωση που έκανε την περασμένη εβδομάδα ο R. Trump ότι θα είναι "υπερήφανος" να "κλείσει" την κυβέρνηση για να εξασφαλίσει την χρηματοδότηση της κατασκευής του τείχους στα σύνορα με το Μεξικό.
 
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης