Τελευταία Νέα
Απόψεις - Άρθρα

Αποπυρηνικοποίηση κορεατικής χερσονήσου: Μία περίπλοκη διαδικασία που δεν εξαρτάται μόνο από τις προθέσεις Βόρειας και Νότιας Κορέας

Αποπυρηνικοποίηση κορεατικής χερσονήσου: Μία περίπλοκη διαδικασία που δεν εξαρτάται μόνο από τις προθέσεις Βόρειας και Νότιας Κορέας
Η διαδικασία για την επίτευξη σταθερότητας στην κορεατική χερσόνησο ενδέχεται να αποδειχθεί μία εξαιρετικά μακρά διαδικασία
Καθώς ολοκληρώνεται το 2018, αδιαμφισβήτητα ένα από τα σημαντικότερα γεγονότα που έλαβαν χώρα κατά το τρέχον έτος ήταν η επαναπροσέγγιση Βόρειας και Νότιας Κορέας, καθώς και η βελτίωση των σχέσεων ανάμεσα σε Πιονγιάνγκ και Ουάσιγκτον.
Ενδεικτικά, αρκεί να αναφέρουμε ότι έναν χρόνο πριν, η Βόρεια Κορέα είχε ήδη πραγματοποιήσει 20 πυραυλικές δοκιμές εντός του έτους, με ορισμένους εξ’ αυτών να περνάνε πάνω από τον εναέριο χώρο της Ιαπωνίας, και άλλους να εμφανίζονται ικανοί να πλήξουν ακόμα και εδάφη της Βορείου Αμερικής.
Μάλιστα, από το καλοκαίρι του 2017 και έπειτα, ο ΟΗΕ προχώρησε σε δύο ψηφίσματα τα οποία απαγόρευαν εξαγωγές και εισαγωγές σημαντικών αγαθών για τη Βόρεια Κορέα, γεγονός που άρχισε σταδιακά να «ζορίζει» την οικονομία της χώρας.
Παράλληλα, οι σχέσεις με τις Ηνωμένες Πολιτείες δε βρίσκονταν σε καλά επίπεδα, καθώς η Πιονγιάνγκ βρισκόταν σε μία μόνιμη «κόντρα» με τον Αμερικανό πρόεδρο, Donald Trump, μέσω διαφόρων δημόσιων τοποθετήσεων.
«Η Βόρεια Κορέα θα ήταν καλύτερο να μην πραγματοποιεί άλλες απειλές προς τις Ηνωμένες Πολιτείες», σχολίαζε μεταξύ άλλων ο Donald Trump,  προσθέτοντας ότι η χώρα της Ανατολικής Ασίας θα έρθει αντιμέτωπη με «φωτιά και μανία που δεν έχει δει ποτέ ο κόσμος».
Ωστόσο, στις αρχές του 2018, ο ηγέτης της Βόρειας Κορέας, Kim Jon Un εξέφρασε την πρόθεσή του να στείλει αποστολή στους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες της Νότιας Κορέας, μία εξέλιξη που οδήγησε στο να «ανοίξει» εκ νέου η γραμμή επικοινωνίας μεταξύ των δύο χωρών μετά από σχεδόν δύο χρόνια.
Πέραν των αθλητών που συμμετείχαν στους Αγώνες, στην περιοχή της Πιόντσανγκ βρέθηκε και υψηλόβαθμη αποστολή, η οποία παρέδωσε στον Νοτιοκορεάτη πρόεδρο, Moon Jae In, μια πρόσκληση να επισκεφθεί τη Βόρεια Κορέα.
Έτσι, στις 27 Απριλίου 2018 πραγματοποιήθηκε η πρώτη Σύνοδος ανάμεσα στους ηγέτες των χωρών της κορεατικής χερσονήσου, με τις δύο πλευρές να έχουν θέσει εξ’ αρχής ως πρωταρχικό τους στόχο το τέλος του μεταξύ τους πολέμου, καθώς και την πλήρη αποπυρηνικοποίηση της χερσονήσου.
Μέσα στους επόμενους δύο μήνες, οι δύο πλευρές συναντήθηκαν ξανά, ενώ πραγματοποιήθηκε και η συνάντηση ανάμεσα στον Donald Trump και τον Kim Jong Un, η οποία μερικούς μήνες πριν φάνταζε αδύνατη.
Έκτοτε, η διαδικασία βελτίωσης των διακορεατικών σχέσεων επιταχύνεται όλο και περισσότερο, μέσω στρατιωτικών, οικονομικών και κοινωνικών συνεργασιών, οι οποίες οδηγούν τη χερσόνησο όλο και περισσότερο στην επίτευξη μόνιμης ειρήνης και σταθερότητας.
Η πλευρά των ΗΠΑ ωστόσο εξέφρασε πρόσφατα τη δυσαρέσκειά της για το γεγονός ότι βελτίωση των σχέσεων προχωράει με ταχύτερους ρυθμούς σε σχέση με την αποπυρηνικοποίηση της Βόρειας Κορέας, γεγονός που αποτελεί και μία από τις κύριες επιδιώξεις της Ουάσιγκτον.
Η Νότια Κορέα προσπαθεί όλο αυτό το διάστημα να διατηρήσει τις ισορροπίες στο σχετικό ζήτημα, καθώς από τη μία πλευρά η Ουάσιγκτον ζητάει επαρκείς αποδείξεις ότι η Πιονγιάνγκ «απαλλάσσεται» από το πυρηνικό της οπλοστάσιο, ενώ από την άλλη πλευρά η Βόρεια Κορέα επιθυμεί άρση των κυρώσεων που έχουν επιβληθεί εις βάρος της, ώστε να προχωρήσει με τη διαδικασία.
Όπως είναι φυσικό, εάν δεν υπάρξει μεγαλύτερη ευελιξία και εάν δεν σημειωθούν μερικές παραχωρήσεις από τις δύο πλευρές, η Βόρεια Κορέα θα μπορούσε εν τέλει να αποχωρήσει από τις διαπραγματεύσεις, και να βάλει ξανά στον «πάγο» τις σχέσεις της με τον Νότο.
Την περασμένη εβδομάδα, ο απεσταλμένος των ΗΠΑ για τα πυρηνικά ζητήματα, Stephen Biegun, συναντήθηκε μα Νοτιοκορεάτες αξιωματούχους στη Σεούλ, προκειμένου να συζητήσει τα ζητήματα που αφορούν την Πιονγιάνγκ.
Παρά τις πρόσφατες τριβές που υπάρχουν ανάμεσα σε ΗΠΑ και Βόρεια Κορέα, ο κ. Biegun εξέφρασε την αισιοδοξία του για τα βήματα που γίνονται στον τομέα της διπλωματίας ώστε να επιλυθεί το ζήτημα με τα πυρηνικά όπλα.
Ο ίδιος δήλωσε ότι η Ουάσιγκτον είναι πρόθυμη να προχωρήσει στο «επόμενο στάδιο των διαπραγματεύσεων» που αφορούν την αποπυρηνικοποίηση, και να πραγματοποιηθεί μία δεύτερη Σύνοδος ανάμεσα στους ηγέτες των δύο χωρών στις αρχές του 2019.
Ωστόσο, ο Αμερικανός διπλωμάτης διατήρησε τη θέση ότι οι οικονομικές κυρώσεις πρέπει να παραμείνουν σε ισχύ μέχρι να υπάρξουν «σταθερότερα βήματα» προς την «αμετάκλητη και επαληθεύσιμη απόσυρση του πυρηνικού οπλοστασίου».
«Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν έχουν καμία πρόθεση να χαλαρώσουν τις κυρώσεις», επανέλαβε ο κ. Biegun, διευκρινίζοντας ωστόσο ότι η Ουάσιγκτον είναι έτοιμη να «εξερευνήσει ορισμένα άλλα πράγματα» τα οποία θα μπορούσαν να ενισχύσουν την εμπιστοσύνη της Πιονγιάνγκ και να διευκολύνουν τις διπλωματικές επαφές των δύο χωρών.
Μάλιστα, ο αξιωματούχος των ΗΠΑ ανέφερε ότι εξετάζεται η χαλάρωση των ταξιδιωτικών περιορισμών προς τη Βόρεια Κορέα, ώστε να διευκολυνθούν οι αποστολές ανθρωπιστικής βοήθειας και να επιλυθεί το αδιέξοδο που έχει δημιουργηθεί στις πυρηνικές διαπραγματεύσεις.
Επιπλέον, η επανέναρξη της επικοινωνίας ανάμεσα στις χώρες της χερσονήσου έχει διαταράξει και τις ισορροπίες ανάμεσα στη Νότια Κορέα και την Ιαπωνία, καθώς το Τόκιο αισθάνεται ότι έχει μείνει εκτός των διαδικασιών, ενώ όλα τα προηγούμενα χρόνια διατηρούσε κοινή στάση με τη Σεούλ και την Ουάσιγκτον.
Ο πρωθυπουργός της Ιαπωνίας, Shinzo Abe, έχει καταστήσει σαφές στο παρελθόν ότι ένα βασικό ζήτημα που επηρεάζει άμεσα τις σχέσεις ανάμεσα σε Τόκιο και Πιονγιάνγκ είναι η απαγωγή Ιαπώνων υπηκόων από τη Βόρεια Κορέα μεταξύ του 1977 και του 1983.
Αν και δεν έχει ανακοινωθεί μέχρι στιγμής κάποια συνάντηση μεταξύ του Shinzo Abe και του Kim Jong Un, ο Ιάπωνας πρωθυπουργός έχει ζητήσει κατά το παρελθόν τόσο από τις ΗΠΑ όσο και από τη Νότια Κορέα να αναφέρουν το θέμα των απαγωγών κατά τις συναντήσεις τους με τον Βορρά.
Τόσο η Νότια Κορέα όμως, όσο και οι Ηνωμένες Πολιτείες, έχουν δώσει μέχρι στιγμή προτεραιότητα στα δικά τους ζητήματα, και έχουν αφήσει σε ένα σχετικό περιθώριο τα αιτήματα της Ιαπωνίας.
Και φυσικά σε όλη την παραπάνω εξίσωση δε μπορεί κανείς να μην υπολογίζει και την Κίνα, η οποία αποτελούσε επί σειρά ετών τον στενότερο σύμμαχο της Βόρειας Κορέας.
Αν και μέχρι στιγμής το Πεκίνο δεν έχει άμεση συμμετοχή στην όλη διαδικασία, οι εμπορικές εντάσεις των τελευταίων μηνών με τις ΗΠΑ θα μπορούσα να επηρεάσουν έμμεσα τη διαδικασία, όπως είχε συμβεί τον περασμένο Αύγουστο.
Κατά τη διάρκεια εκείνης της περιόδου, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Mike Pompeo, είχε προγραμματίσει ταξίδι στη Βόρεια Κορέα, το οποίο ωστόσο αναβλήθηκε, με τον Donald Trump να επικαλείται την ανεπαρκή πρόοδο της Πιονγιάνγκ στην αποπυρηνικοποίηση της χερσονήσου και την ελλιπή βοήθεια της Κίνας στην όλη διαδικασία.
Ο Αμερικανός πρόεδρος μάλιστα είχε δηλώσει τότε ότι η επίσκεψη ενδέχεται να πραγματοποιηθεί αφότου επιλυθούν οι εμπορικές διαφορές με την Κίνα.
Η συνολική διαδικασία για την επίτευξη ειρήνης στην κορεατική χερσόνησο φαίνεται λοιπόν ότι θα είναι μία εξαιρετικά μακρά διαδικασία, η οποία μάλιστα ίσως και να εξαρτάται εν τέλει περισσότερο από εξωτερικούς παράγοντες, και όχι από τις ίδιες τις χώρες που βρίσκονται σε αυτή.
Μενέλαος Μπέλλος
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης