Τελευταία Νέα
Πολιτική

Οι σχεδιασμοί της κυβέρνησης μέχρι τις εθνικές εκλογές - Ορόσημο η Συμφωνία των Πρεσπών

Οι σχεδιασμοί της κυβέρνησης μέχρι τις εθνικές εκλογές - Ορόσημο η Συμφωνία των Πρεσπών
Κυβερνητικά στελέχη υποστηρίζουν ότι όσο πλησιάζουν οι εκλογές αναμένουν αύξηση της συσπείρωσης
Ενώ η εκλογική αντιπαράθεση έχει τεθεί σε προεκλογική τροχιά, τα σενάρια για τον χρονικό ορίζοντα των εκλογών δίνουν και παίρνουν παρά τις πρωθυπουργικές διαβεβαιώσεις για εξάντληση της τετραετίας.
Σε αυτο το πλαίσιο του προεκλογικού κλίματος αποδίδουν κοινοβουλευτικοί και τη μαζική και επείγουσα κατάθεση τροπολογιών την προηγούμενη Πέμπτη στη Βουλή που αφορούσαν διευθετήσεις της τελευταίας στιγμής.
Το επικρατέστερο σενάριο θέλει τις πρόωρες εκλογες τον Μάιο μαζι με τις ευρωεκλογές, τις περιφερειακές και δημοτικές εκλογες.
Η κυβέρνηση εναποθέτει τις ελπίδες της στην αδιευκρίνιστη ψήφο και προσδοκά οτι απο τις σφυγμομετρήσεις της κοινής γνώμης που θα δουν το φως της δημοσιότητας στις αρχές του νέου έτους θα μικρύνει η ψαλίδα απο τη ΝΔ.
Μάλιστα στο Μέγαρο Μαξιμου ποντάρουν στο γεγονός οτι οι αναποφάσιστοι που εμφανίζονται στις δημοσκοπήσεις σήμερα, θα επιστρέψουν σε αυτό που ψήφισαν το 2015.
Κυβερνητικά στελέχη υποστηρίζουν ότι όσο πλησιάζουν οι εκλογές αναμένουν αύξηση της συσπείρωσης και κατά συνέπεια αύξηση και του ποσοστού του κυβερνώντος κόμματος.
Επιπροσθέτως, το Μεγαρο Μαξιμου προσδοκά ότι οι εκκρεμότητες της οικονομικής πολιτικής που θα ολοκληρωθούν το επόμενο διάστημα θα βοηθήσουν στην αντίστροφη του κλίματος.
Το ζήτημα του κατώτατου μισθού και των συλλογικών συμβάσεων αναμένεται να κριθεί μεχρι τον Φεβρουάριο του 2019 όπως και το θέμα της προστασίας της πρώτης κατοικίας ενώ οι διαδικασίες για την πώληση των στεγαστικών δανείων προχωρούν γρήγορα απο τις πολλαπλώς πιεζόμενες τράπεζες.
Με την αυγή του νέου έτους, παραμένει ερωτηματικό ποια θα είναι η εξέλιξη στο Σκοπιανό, το οποίο εχει καταστεί ο δυνάμει καταλύτης των πολιτικών εξελίξεων στη χώρα μας.
Στις 15 Ιανουαρίου ολοκληρώνονται οι διαδικασίες για τις συνταγματικές αλλαγές στην πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας.
Κατά την ψηφοφορία στη Βουλή της γείτονος απαιτείται διευρυμένη πλειοψηφία 80 ψήφων τις οποίες ο Zaev εξασφάλισε στην πρώτη ψηφοφορία και όλα δείχνουν ότι το ίδιο θα συμβεί και στις 15 Ιανουαρίου.
Στη συνέχεια, η συμφωνία θα μεταφερθεί στο ελληνικο "γήπεδο" και τον Φεβρουάριο ή τον Μάρτιο θα έρθει προς κύρωση απο το ελληνικό κοινοβούλιο.
Εκεί, τελειώνει, τυπικά, οπως τουλάχιστον έχει προαναγγείλει εδώ και καιρό ο υπουργος Εθνικής Άμυνας, η σχέση του Αλέξη Τσίπρα και του Πάνου Καμμένου.
Ο μαγικός αριθμός για να περάσει η συμφωνια των Πρεσπών από την ελληνική Βουλή ειναι 151 ενώ "κλειδί" για την επιτυχή κύρωση αποτελεί η σταση που θα κρατήσουν τόσο οι βουλευτές των Ανεξάρτητων Ελλήνων όσο και του Ποταμιού.
Χρύσα Κλειτσιώτη

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης