Τελευταία Νέα
Διεθνή

Conte: Συνεχίζει ενωμένη η κυβέρνηση – Lega και M5S έδειξαν υπευθυνότητα - Στη Βουλή ο προϋπολογισμός

tags :
Conte: Συνεχίζει ενωμένη η κυβέρνηση – Lega και M5S έδειξαν υπευθυνότητα - Στη Βουλή ο προϋπολογισμός
Θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε για το καλό των Ιταλών υποστήριξε ο πρωθυπουργός της Ιταλίας
Διαβεβαιώσεις ότι η κυβέρνηση του θα μείνει ενωμένη και ότι οι πολιτικές δυνάμεις (Lega και Κίνημα 5 Αστέρων) που τη στηρίζουν έδειξαν την υπευθυνότητα τους κατά τις διαπραγματεύσεις με την Κομισιόν παρείχε ο πρωθυπουργός της Ιταλίας, Giuseppe Conte.
Σε συνέντευξη του στην ιταλική εφημερίδα La Stampa, ο Conte υποστήριξε ότι η κυβέρνηση θα συνεχίσει να εργάζεται για το καλό και το συμφέρον των Ιταλών.
«Και οι δύο πολιτικές δυνάμεις ενδιαφέρονται να συνεχίσουν σε αυτήν την κατεύθυνση» τονίζει ο Conte, ο οποίος κληθείς να απαντήσει στις έντονες αντιδράσεις των δυνάμεων της αντιπολίτευσης για τις διαδικασίες – εξπρές της ψήφισης του προϋπολογισμού του 2019 από τη Γερουσία και τη Βουλή, υποστηρίζει πως δεν υπάρχει καμία ηθελημένη πρόθεση απαξίωσης τους και ότι οι όποιες καθυστερήσεις στην έγκριση του προϋπολογισμού οφείλονται στις περίπλοκες διαπραγματεύσεις που προηγήθηκαν με τις Βρυξέλλες.
«Ο προϋπολογισμός αυτός γεννήθηκε με ένα καθαρά επεκτατικό στίγμα, το οποίο και διατηρεί μετά τις αλλαγές που έγιναν στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων με τις Βρυξέλλες.
Οι πόροι για τις επενδύσεις παραμένουν αναλλοίωτες για την επόμενη τριετία, κοντά στα 15 δις ευρώ και οι όποιες περικοπές θα εξισορροπηθούν από τα ευρωπαϊκά κονδύλια.
Οι φόροι στις ψηφιακές υπηρεσίες και στα τυχερά παιχνίδια επιβλήθηκαν προκειμένου να εξισορροπηθεί η ισότητα» αναφέρει ο Conte, ο οποίος ερωτηθείς για το εάν θα καταφέρει τελικά να διατηρήσει ενωμένη την κυβέρνηση του ύστερα από τις δηλώσεις των Salvini – Di Maio πως από τον Ιανουάριο θα αρχίσει η προεκλογική εκστρατεία για τις ευρωεκλογές, εμφανίστηκε βέβαιος.
«Οι πολιτικές δυνάμεις που στηρίζουν την κυβέρνηση έδειξαν μεγάλη υπευθυνότητα σε αυτούς τους πρώτους μήνες και είμαι βέβαιος ότι θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε για το καλό των Ιταλών πολιτών» τονίζει ο Conte επισημαίνοντας ότι όλες οι πλευρές συμμερίζονται αυτήν την επιθυμία της αλλαγής που αποτυπώνεται στο κυβερνητικό πρόγραμμα.

Στη Βουλή, μετά τη Γερουσία, για έγκριση ο προϋπολογισμός του 2019

Ύστερα από την έγκριση με 167 ναι, 78 όχι και 3 αποχές που πήρε από τη Γερουσία, ο προϋπολογισμός της Ιταλίας του 2019 που υπήρξε προϊόν σφοδρής αντιπαράθεσης με την Κομισιόν εισέρχεται στην τελική του ευθεία καθώς στις 28 -29 Δεκεμβρίου η ολομέλεια της ιταλικής Βουλής καλείται να τον εγκρίνει.
Κατά τη συζήτηση και ψηφοφορία στη Γερουσία υπήρξε μεγάλη ένταση από τις δυνάμεις της αντιπολίτευσης, και συγκεκριμένα από το κεντροαριστερό Δημοκρατικό Κόμμα και από το κεντροδεξιό Forza Italia, για τις διαδικασίες – εξπρές που ακολουθήθηκαν προκειμένου να εγκριθεί ο προϋπολογισμός, κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι αγνόησε επιδεικτικά το ρόλο του κοινοβουλίου, και ότι όλα εγκρίθηκαν χωρίς πραγματική συζήτηση.
Αν και οι δυνάμεις της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας έκαναν λόγο για «νίκη του λαού», το Δημοκρατικό κόμμα απείλησε ακόμα και με προσφυγή στο Συνταγματικό Δικαστήριο ενώ δεν συμμετείχε στην τελική ψηφοφορία.
«Απειλείται η ίδια η Δημοκρατία» ανέφεραν οι Γερουσιαστές τους Δημοκρατικού Κόμματος,υπενθυμίζοντας πως πριν αναλάβουν την κυβέρνηση, τα στελέχη του Κινήματος του Πέντε Αστέρων καταδίκαζαν τις «διαδικασίες εξπρές» και ζητούσαν απόλυτο σεβασμό στις δικαιοδοσίες της Βουλής και της Γερουσίας.
Η Γερουσία με τα 167 «ναι» αφενός έδωσε ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση του Giuseppe Conte αφετέρου ενέκρινε τις τελικές αλλαγές που έγιναν στο κείμενο του προϋπολογισμού μεταξύ της Ρώμης και των Βρυξελλών.
Η διαδικασία ήταν ταχύτατη και πλέον η Ρώμη καλείται να εφαρμόσει όλα όσα συμφωνήθηκαν με τις Βρυξέλλες για να αποφευχθεί η διαδικασία επιβολής κυρώσεων για υπερβολικό έλλειμμα.
Σημειώνεται πάντως πως με την έλευση του νέου έτους τα δημοσιονομικά της Ιταλίας θα τεθούν εκ νέου στο μικροσκόπιο της Κομισιόν.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης