Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Marketwatch: Τα υψηλά επιτόκια «τρομάζουν» τη Wall περισσότερο από την ύφεση

Marketwatch: Τα υψηλά επιτόκια «τρομάζουν» τη Wall περισσότερο από την ύφεση
Oι επενδυτές ανησυχούν περισσότερο για την αύξηση των επιτοκίων από τη Federal Reserve, σε περίπτωση υπερθέρμανσης της οικονομίας
Τι είναι αυτό που τρομάζει τη Wall Street περισσότερο από την οικονομική ύφεση;
Τα υψηλά επιτόκια, απαντά ο Mark Hulbert,  αρθρογράφος του Marketwatch.
Αυτή είναι η εικόνα που αναδύεται από μια προσεκτική ανάλυση των αμερικανικών μετοχών και την αντίδρασή τους στα - πιο αδύναμα των εκτιμήσεων - στοιχεία για την αγορά εργασίας των ΗΠΑ.
Σύμφωνα με τον ίδιο, η άνοδος των futures του S&P μετά την ανακοίνωση, δεν αποτελεί μια τυπική αντίδραση, όταν η ύφεση βρίσκεται προ των πυλών.
«Ενδεχομένως να βρείτε αυτό το συμπέρασμα απρόσμενο, δεδομένου ότι οι τίτλοι θα σας οδηγήσουν να πιστέψετε ότι η οικονομία των ΗΠΑ πρόκειται να συρρικνωθεί.
Η καμπύλη αποδυνάμωσης των αποδόσεων, το ισχυρότερο δολάριο και ο επικείμενος εμπορικός πόλεμος είναι μόνο τρεις λόγοι που οδηγούν στο συμπέρασμα ότι η ύφεση βρίσκεται προ των πυλών», σημειώνει ο Hulbert.
Ωστόσο, σύμφωνα με τον ίδιο, αν η αμερικανική οικονομία βρισκόταν πραγματικά στο χείλος της συρρίκνωσης, η χρηματιστηριακή αγορά πιθανότατα θα είχε καταγράψει απώλειες, ως απάντηση στις πιο αδύναμες από τις αναμενόμενες ειδήσεις για την ανεργία - και όχι το αντίθετο.
Όταν λοιπόν η οικονομία αναπτύσσεται, οι επενδυτές ανησυχούν περισσότερο για την αύξηση των επιτοκίων από τη Federal Reserve, σε περίπτωση υπερθέρμανσης.
 
Σε αυτή την περίπτωση, τα κακά νέα μετατρέπονται σε καλά νέα, καθώς σημαίνει ότι αποσυμπιέζεται η Fed, άρα η αγορά αντιδρά με ράλι.
Αυτό ακριβώς συνέβη με την αντίδραση της Wall Street στα στοιχεία για την απασχόληση στις αρχές Δεκεμβρίου.
Όπως σημειώνει ο αρθρογράφος, πολλές φορές στις επενδύσεις αυτό που φαίνεται ως παράλογο, είναι απολύτως λογικό.
Βεβαίως, δεν υπάρχουν εγγυήσεις και η ύφεση της αμερικανικής οικονομίας είναι αναπόφευκτη.
Ωστόσο, η αντίδραση της αγοράς στα στοιχεία για την ανεργία, καταδεικνύει ότι o κίνδυνος ύφεσης δεν είναι άμεσος.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης