Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Η ΓΣΕΕ ζητά συμβάσεις στους εργαζόμενους σε καθαριότητα, εστίαση, σίτιση και φύλαξη

Η ΓΣΕΕ ζητά συμβάσεις στους εργαζόμενους σε καθαριότητα, εστίαση, σίτιση και φύλαξη
Συμβάσεις στους εργαζόμενους σε καθαριότητα, εστίαση, σίτιση και φύλαξη, ζητεί η ΓΣΕΕ
Την ανάγκη άμεσης προώθησης των απαραίτητων νομοθετικών ρυθμίσεων για τις συμβάσεις εργασίας αορίστου χρόνου των εργαζομένων στην καθαριότητα, την εστίαση, τη σίτιση και τη φύλαξη του δημόσιου τομέα, ζητάει η Γενική Συνομοσπονδία Εργατών Ελλάδας (ΓΣΕΕ).
Συγκεκριμένα, η ΓΣΕΕ χαρακτηρίζει έτος εργασιακής ομηρίας το 2018 για τους «"μόνιμους" εργολαβικούς εργαζόμενους στην καθαριότητα, την εστίαση, τη σίτιση και τη φύλαξη, σε φορείς του δημόσιου τομέα, οι οποίοι βρίσκονται στη μέγγενη αφενός των συμφερόντων των εργολαβικών εταιρειών, αφετέρου των κυβερνητικών πανηγυρισμών για δήθεν εργασιακή αποκατάσταση, η οποία, ωστόσο, είναι μερική και, κυρίως, άνιση».
«Χιλιάδες εργαζόμενοι σε όλη την Ελλάδα στα όρια της φτώχειας και τα σωματεία τους βρίσκονται να αγωνίζονται με τα τελευταία ψυχικά και οικονομικά αποθέματά τους, διεκδικώντας, έστω και την τελευταία στιγμή, την αναγνώριση της μακρόχρονης προϋπηρεσίας τους για τη σύναψη ατομικών συμβάσεων τουλάχιστον μέσα στον Δεκέμβριο του 2018, προκειμένου να μην χαθεί σε βάρος τους ένα ακόμα (και κρίσιμο) έτος».
«Το 2018 έχει στιγματιστεί από εργαζόμενους να ταλαιπωρούνται για την ακύρωση διαγωνισμών πρόσληψης εποχικού προσωπικού, κυρίως, του έτους 2016 για την αντιμετώπιση δήθεν απρόβλεπτων ή επειγουσών καταστάσεων για τις ανάγκες καθαριότητας, εστίασης, σίτισης και φύλαξης και, συνακόλουθα, παράνομων πινάκων κατάταξης, λόγω μη προσμέτρησης της συναφούς προϋπηρεσίας των εργαζομένων.
Η κυβερνητική ευαισθησία βέβαια στην ταλαιπωρία αυτή εξαντλήθηκε με τη μερική διόρθωση του δικού της σφάλματος με το άρθρο 107 του ν. 4461/2017, που αναγνώρισε μόνο για το χώρο της υγείας τη συναφή προϋπηρεσία, αλλά και πάλι άνισα σε σχέση με άλλους χώρους, οδηγώντας σε νέο σπιράλ ομηρίας και αδικίας με την παράταση της δυνατότητας σύναψης ατομικών συμβάσεων έως την 31η Δεκεμβρίου 2019», προσθέτει.
Η ΓΣΕΕ, στο πλαίσιο αυτό, ζητάει από τους δημόσιους φορείς -κυρίως, νοσοκομεία που έχουν παράνομα αποκλείσει από την απασχόληση εργολαβικούς εργαζόμενους- να προχωρήσουν άμεσα έως το τέλος του 2018 στην εργασιακή αποκατάστασή τους με προσμέτρηση της προϋπηρεσίας τους.
Aξιώνει τέλος, από την κυβέρνηση, αλλά και από όλα τα κόμματα του δημοκρατικού τόξου, να αντιληφθούν τις δραματικές εξελίξεις σε όλη την Ελλάδα και να ομονοήσουν στην ανάγκη άμεσης προώθησης των απαραίτητων νομοθετικών ρυθμίσεων για την εργασιακή αποκατάσταση με συμβάσεις εργασίας αορίστου χρόνου των εργαζομένων στην καθαριότητα, την εστίαση, τη σίτιση και τη φύλαξη του δημόσιου τομέα, με πλήρη και ισότιμη αναγνώριση της προϋπηρεσίας των εργολαβικών εργαζομένων.

www.bankingnews.gr


Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης