Τελευταία Νέα
Διεθνή

Roach (Παν. Yale): Η Fed ακολουθεί ορθή πολιτική – Καθήκον της η στήριξη της οικονομίας

Roach (Παν. Yale): Η Fed ακολουθεί ορθή πολιτική – Καθήκον της η στήριξη της οικονομίας
Ο Jerome Powell μπορεί να μείνει στην ιστορία ως ο άνθρωπος που έσπασε την εξάρτηση της Fed από τις αγορές, υποστηρίζει ο Roach
Μεταξύ των ελάχιστων οι οποίοι στηρίζουν την τρέχουσα πολιτική εξομάλυνσης που ακολουθεί η Fed είναι ο Stephen Roach.
Ο πρώην πρόεδρος της Morgan Stanley Asia και επικεφαλής οικονομολόγος του ομίλου της Morgan Stanley και νυν –μεταξύ άλλων- συνεργάτης του Πανεπιστημίου Yale σε άρθρο του στο Project Syndicate, στηρίζει απόλυτα την πολιτική της Fed και του προέδρου της Jerome Powell.
Όπως σημειώνει «δεν είμαι οπαδός των πολιτικών της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ εδώ και πολλά χρόνια.
Παρά τη μεγάλη προσωπική αγάπη για τον πρώτο εργοδότη μου και την εκτίμησή μου για όσους δούλευαν εκεί από την άποψη της επαγγελματικής κατάρτισης και της πνευματικής διέγερσης, η Fed έχει χάσει το δρόμο της.
Από τη μία φούσκα στην άλλη φούσκα, από την μία κρίση στην άλλη κρίση, υπήρχαν ολοένα και πιο επιτακτικοί λόγοι για να αμφισβητηθεί η διαχείριση της αμερικανικής οικονομίας από τη Fed.
Αυτό φαίνεται να αλλάζει τώρα.
Παρά τις κραυγές διαμαρτυρίας από τους συμμετέχοντες στην αγορά και τις επιθέσεις από τον πρόεδρο των ΗΠΑ, θα πρέπει να συγχαρούμε τη Fed για τη σταθερή προσήλωσή του στην πολιτική της «ομαλοποίησης».
Επιτέλους αντιμετωπίζει το θηρίου που εξαπέλυσε πριν από πολλές δεκαετίες ο τότε επικεφαλής της Alan Greenspan: δηλαδή το επονομαζόμενο «Greenspan put» που παρείχε ασύμμετρη στήριξη στις χρηματοπιστωτικές αγορές χαλαρώνοντας την πολιτική επιθετικά κατά τη διάρκεια περιόδων κρίσης της αγοράς.
Από τη συντριβή των χρηματιστηρίων της 19ης Οκτωβρίου 1987, οι επενδυτές μάθαιναν να βασίζονται στην ασταμάτητη υποστήριξη της Fed, η οποία δικαιολογείται ως συνεπής με αυτό που θεωρείται ευρέως ως μία από τις διπλές εντολές της: η σταθερότητα των τιμών.
Με τον πληθωρισμό, όπως μετράται από το δείκτη τιμών καταναλωτή κατά μέσο όρο στο 2,1%, η Fed στην πραγματικότητα απελευθερώθηκε και μπορούσε να ασκήσει πολιτική στήριξης της ανάπτυξης.
Αλλά το πρόβλημα με την ανάπτυξη είναι ότι στηρίζονταν αποκλειστικά από μία φούσκα των αγορών.
Ο Greenspan, ήταν αυτός που δημιούργησε αυτήν την παγίδα.
Αντλώντας άνεση από τις τακτικές του επιτυχίες στην αντιμετώπιση της συντριβής του 1987, ανέβασε τον ρυθμό στα τέλη της δεκαετίας του 1990 υποστηρίζοντας ότι η φούσκα dot-com αντικατόπτριζε ένα νέο πρότυπο αύξησης της παραγωγικότητας στις ΗΠΑ.
Στη συνέχεια, στις αρχές της δεκαετίας του 2000, διαπράχθηκε ένα πολύ πιο σοβαρό σφάλμα, καθώς υποστηρίχθηκε ότι  η φούσκα στεγαστικών δανείων, που διογκώθηκε από «καινοτόμα» χρηματοπιστωτικά προϊόντα, δεν αποτελούσε απειλή για τα βασικά οικονομικά στοιχεία της αμερικανικής οικονομίας.
Καθώς το ένα λάθος ακολουθούσε το άλλο, η οικονομία άρχισε να εξαρτάται όλο και περισσότερο από τις αγορές.
Καθώς η ηγεσία της Fed πέρασε στον Ben Bernanke το 2006, η νομισματική πολιτική που ήταν φιλική προς την αγορά εισήλθε σε μια ακόμα πιο γενναία νέα εποχή.
Η έκρηξη της φούσκας των κατοικιών του Greenspan πυροδότησε μια οικονομική κρίση και μια ύφεση που δεν είχαμε αντιμετωπίσει από τη δεκαετία του 1920.
Ως ακαδημαϊκός εμπειρογνώμονας της Μεγάλης Ύφεσης, ο Bernanke είχε υποστηρίξει ότι υπεύθυνη για την τότε κρίση ήταν η Fed.
Ως πρόεδρος της Fed, οι θεωρίες του πέρασαν γρήγορα μια επιθετική δοκιμασία, καθώς η Αμερική βρέθηκε αντιμέτωπη με μια άλλη άβυσσο. Δυστυχώς, υπήρξε μια σοβαρή επιπλοκή: με τα ήδη χαμηλά επιτόκια, η Fed είχε ελάχιστα περιθώρια για να διευκολύνει τη νομισματική πολιτική με τα παραδοσιακά εργαλεία.
Έτσι, έπρεπε να εφεύρει ένα νέο εργαλείο: εισφορές ρευστότητας από τον ισολογισμό της μέσω πρωτοφανών αγορών περιουσιακών στοιχείων.
Το πείραμα, γνωστό τώρα ως ποσοτική χαλάρωση, ήταν επιτυχημένο ή έστω πιστέψαμε.
 Ωστόσο, η Fed πιστεύει λανθασμένα ότι αυτό που λειτούργησε για αγορές που βρίσκονται σε κατάσταση κινδύνου θα προωθούσε επίσης σημαντική ανάκαμψη στην πραγματική οικονομία.
Επέβαλε τα ποσοστά με πρόσθετους κύκλους ποσοτικής χαλάρωσης, QE2 και QE3, αλλά ο πραγματικός ρυθμός αύξησης του ΑΕΠ παρέμεινε σταθερός γύρω στο 2% από το 2010 έως το 2017 - το ήμισυ του προτύπου των προηγούμενων ανακτήσεων. Επιπλέον, όπως έκαναν και όταν η φούσκα dot-com ξέσπασε το 2000, η Fed διατήρησε τη νομισματική πολιτική ιδιαίτερα ευνοϊκή στην επέκταση μετά την κρίση. Και στις δύο περιπτώσεις, όταν η Fed τελικά άρχισε να εξομαλύνεται, το έκαμε τόσο αργά, συνεχίζοντας έτσι να φουσκώνει τη φούσκα της αγοράς.
Και εδώ, οι τακτικές της Fed οφείλουν την προέλευσή τους από το ακαδημαϊκό έργο του Bernanke.
Με τον συνάδελφό του Mark Gertler του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης, ισχυρίστηκε ότι ενώ η νομισματική πολιτική ήταν ένα υπερβολικά αμβλύ μέσο για την αποφυγή της φούσκας των περιουσιακών στοιχείων, τα εργαλεία της Fed ήταν πολύ πιο αποτελεσματικά για να καθαρίσουν το χάος μετά την έκρηξη.
Και τι χάος υπήρχε!
Ως πρόεδρος ς της Fed στις αρχές της δεκαετίας του 2000, ο Bernanke υποστήριξε ότι αυτή η προσέγγιση ήταν απαραίτητη για να αποφευχθούν οι παγίδες του αποπληθωρισμού τύπου Ιαπωνίας.
Για τις χρηματοπιστωτικές αγορές, αυτό ήταν nirvana.
Η Fed είχε την στήριξη των επενδυτών στο μειονέκτημα και, με τον πληθωρισμό υπό έλεγχο, δεν θα έκανε τίποτα για να περιορίσει την ανοδική πορεία των αγορών.
Και έτσι βρεθήκαμε αντιμέτωποι με μία σειρά από φούσκες.
Όσο περισσότερο η πραγματική οικονομία εξαρτάται από την οικονομία των περιουσιακών στοιχείων, τόσο πιο δύσκολο έγινε για την Fed να σπάσει αυτή την αλυσίδα.
Μέχρι τώρα.
Προφανώς, η τρέχουσα πτώση στην αγορά μετοχών έχει οδηγήσει αρκετούς να πιστεύουν ότι η Fed δεν θα συνεχίσει την τρέχουσα πολιτική της.
Όμως η Fed από την μία πλευρά ουσιαστικά αναπληρώνει το οπλοστάσιό της ενάντια σε μία νέα κρίση και από την άλλη στηρίζει την πολιτική της στα θεμελιώδη δεδομένα της οικονομίας και όχι των αγορών, όπως οφείλει να πράττει.
Όπως ο Paul Volcker είχε το θάρρος να αντιμετωπίσει τον μεγάλο πληθωρισμό, ο Jerome Powell μπορεί τελικά να μείνει στην ιστορία ως ο επικεφαλής της Fed που είχε μια εξίσου θαρραλέα στάση ενάντια στους ύπουλους κινδύνους της οικονομίας των περιουσιακών στοιχείων.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης