Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Η συμφωνία του ΟΠΕΚ+ δεν είναι ικανή να ανακόψει την πτώση της τιμής του πετρελαίου

tags :
Η συμφωνία του ΟΠΕΚ+ δεν είναι ικανή να ανακόψει την πτώση της τιμής του πετρελαίου
Η συμφωνία του ΟΠΕΚ+ δεν είναι ικανή να ανακόψει την πτώση της τιμής του πετρελαίου
Εάν ο στόχος των περικοπών του ΟΠΕΚ+ ήταν να ενισχυθούν οι τιμές του πετρελαίου, τότε η συμφωνία σαφώς αποτυγχάνει.
Ο ΟΠΕΚ+ προσπαθεί να βρει έναν τρόπο για τη διάσωση των τιμών του πετρελαίου από μια άλλη βαθιά ύφεση.
Η τιμή του Το WTI είναι τώρα στα 44,27 δολάρια/βαρέλι και το Brent στα 50,84 δολάρια/βαρέλι, σε χαμηλό 15 μηνών.
Η τιμή του αμερικανικού σχιστολιθικού θα συνεχίσει να αυξάνεται, ακόμη και αν οι ίδιοι οι παραγωγοί σχιστόλιθου αντιμετωπίζουν τώρα οικονομικό πρόβλημα με τόσο χαμηλές τιμές.
Οι έμποροι πετρελαίου είναι σαφώς σκεπτικοί ότι ο ΟΠΕΚ+ είναι είτε πρόθυμος είτε ικανός να εξισορροπήσει την αγορά πετρελαίου.
Ο ΟΠΕΚ+ πίστευε ότι εξασφάλισε μια ισχυρή συμφωνία στη Βιέννη στις αρχές Δεκεμβρίου 2018, αλλά φαίνεται ότι πρέπει να γίνουν περισσότερα.
Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΠΕΚ Mohammad Barkindo έγραψε μια επιστολή στα μέλη του καρτέλ, υποστηρίζοντας ότι πρέπει να αυξήσουν τις περικοπές.
Αρχικά, ο συνασπισμός του ΟΠΕΚ+ πρότεινε στους παραγωγούς να μειώσουν την παραγωγή τους κατά 2,5%, αλλά ο Barkindo δήλωσε ότι οι περικοπές πρέπει να είναι περίπου 3%, προκειμένου να επιτευχθεί συνολική μείωση 1,2 εκατ. βαρέλια/ημέρα.
Το πιο σημαντικό είναι ότι ο ΟΠΕΚ πρέπει να αναφέρει λεπτομερώς πόσο θα πρέπει να παράγει κάθε χώρα.
«Για λόγους ανοίγματος και διαφάνειας και για να στηρίξουμε το κλίμα και την εμπιστοσύνη στην αγορά, είναι ζωτικής σημασίας να κάνουμε τις προσαρμογές αυτές διαθέσιμες στο κοινό», δήλωσε στο Barkindo τα μέλη της στην επιστολή, σύμφωνα με το Reuters.
 Καθορίζοντας ακριβώς πόσο θα μειώσει η κάθε χώρα, η σκέψη φαίνεται να είναι, θα είναι πολύ μακριά από την ανησυχία της αγοράς για τη σοβαρότητα της ομάδας.
Ακόμα, η πτώση των τιμών του πετρελαίου αυτό το μήνα είναι απόδειξη ότι οι έμποροι δεν είναι πεπεισμένοι.
Η άποψη είναι ότι "οι Η.Π.Α. θα συνεχίσουν να μεγαλώνουν σαν gangbusters ανεξάρτητα από τις τιμές και να συντρίψουν οποιαδήποτε δράση του ΟΠΕΚ", δήλωσε στο Wall Street Journal η Helima Croft, στρατηγός στρατηγικών βασικών προϊόντων στον καναδικό μεσίτη RBC.
Το Bloomberg εγείρει το ενδεχόμενο οι χαμηλές τιμές πετρελαίου να αυξήσουν τις αναταραχές σε ορισμένα κράτη μέλη του ΟΠΕΚ.
Η κατάρρευση των τιμών μεταξύ του 2014 και του 2016 οδήγησε σε, ή τουλάχιστον επιδεινώθηκε, διακοπές στη Λιβύη, τη Βενεζουέλα και τη Νιγηρία.
Το ίδιο θα μπορούσε να συμβεί ξανά.
Σχεδόν όλα τα μέλη του ΟΠΕΚ χρειάζονται πολύ υψηλότερες τιμές πετρελαίου για να εξισορροπήσουν τους ισολογισμούς τους.
Η Σαουδική Αραβία χρειάζεται περίπου 88 δολάρια το βαρέλι για να ισοσκελίσει τον προϋπολογισμό της.
Η Λιβύη χρειάζεται την τιμή του πετρελαίου στα 114 δολάρια το βαρέλι.
Η Νιγηρία χρειάζεται τιμή στα 127 δολάρια το βαρέλι.
Η Βενεζουέλα χρειάζεται το επιβλητικό πόσο των 216 δολαρίων/βαρέλι.
Μόνο το Κουβέιτ χρειάζεται μια τιμή στα 48 δολάρια ανά βαρέλι για να εξισορροπήσει τον προϋπολογισμό της με τις επικρατούσες τιμές.
Αυτό δημιουργεί την προοπτική περισσότερων αναταραχών.
Οι απώλειες εφοδιασμού της Βενεζουέλας διασφαλίζονται - και σε μεγάλο βαθμό έχουν ήδη ληφθεί υπόψη στις προβλέψεις της αγοράς - αν και ο ρυθμός μείωσης παραμένει αβέβαιος.
Ωστόσο, είναι δυνατόν να υπάρξουν περαιτέρω απροσδόκητες διακοπές και είναι πιθανότερο να υπάρξουν χαμηλότερες τιμές.
Η Λιβύη και η Νιγηρία είναι οι πιο πιθανές πηγές αστάθειας.
 Οι απρόσμενες διακοπές της προσφοράς το 2019 θα μπορούσαν να ενισχύσουν την αγορά.
Ωστόσο, ενώ υπάρχουν πολλά προβλήματα που αντιμετωπίζει ο ΟΠΕΚ+ καθώς επιδιώκει να εξισορροπήσει την αγορά, ένας σημαντικός παράγοντας έγκειται κυρίως στον έλεγχο του ομίλου.
Μεγάλο μέρος της συζήτησης του ΟΠΕΚ+ επικεντρώνεται στη δυναμική της προσφοράς - πόσο θα πρέπει να παράγει ο όμιλος για να επιτύχει κάποιο στόχο τιμής.
Αλλά τα προβλήματα που σαρώνουν την αγορά πετρελαίου αυτή τη στιγμή θα μπορούσαν να είναι ακόμα μεγαλύτερα.
Συγκεκριμένα, η παγκόσμια οικονομική επιβράδυνση θα μπορούσε να μεταφραστεί σε πολύ βραδύτερη ζήτηση, πρόβλημα που δεν μπορεί να διορθώσει το ΟΠΕΚ+.
Οι τιμές του πετρελαίου βύθισης δεν είναι απλώς θέμα προσδοκιών της αγοράς για υπερπροσφορά από το σχιστόλιθο των ΗΠΑ.
Η χρηματοπιστωτική αναταραχή και η επιβράδυνση της οικονομικής ανάπτυξης είναι σαφώς συντριπτική για τις περικοπές του ΟΠΕΚ.
Οι χρηματιστηριακές αγορές βυθίστηκαν τις τελευταίες ημέρες, αφού το Ομοσπονδιακό Αποθεματικό σφίγγει ακόμη τα επιτόκια και σηματοδοτεί δύο επιπλέον αυξήσεις των επιτοκίων το 2019.
Δεν έχουν υπάρξει ακόμη δραματικές αναθεωρήσεις για τη ζήτηση πετρελαίου από το 2019 από κορυφαίους ενεργειακούς παράγοντες πρόβλεψης, όπως η IEA.
Αλλά, και πάλι, η χρηματοπιστωτική αστάθεια και η αγορά πετρελαίου έχουν μόλις αναδειχθεί πρόσφατα.
Οι αναθεωρήσεις ζήτησης θα μπορούσαν να γίνουν.
Ο ΟΠΕΚ μπορεί να χρειαστεί να διατηρήσει τον περιορισμό του εφοδιασμού για ολόκληρο το έτος το 2019, αλλά είναι ασαφές εάν και αυτό μπορεί να ωθήσει τις τιμές πίσω σε εκείνες που ήταν πριν από δύο μήνες.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης