Τελευταία Νέα
Οικονομία

Νέα πρόσωπα στο μεταμνημονιακό έλεγχο της Ελλάδας μετά τις ευρωεκλογές, αποχωρεί ο Κοστέλο - Πότε θα βγει το δημόσιο στις αγορές;

Νέα πρόσωπα στο μεταμνημονιακό έλεγχο της Ελλάδας μετά τις ευρωεκλογές, αποχωρεί ο Κοστέλο - Πότε θα βγει το δημόσιο στις αγορές;
Η πρόοδος του ελληνικού προγράμματος δεν θα είναι στην επίσημη ατζέντα του Euro Working Group (EWG) που συνεδριάζει στις 10 Ιανουαρίου 2019
Την πρόθεση του να αποχωρήσει από την μεταμνημονιακή εποπτεία του ελληνικού προγράμματος, μετά τις ευρωεκλογές του 2019 (23 -26 Μαΐου), έχει εκφράσει ο επικεφαλής του κλιμακίου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα, Ντέκλαν Κοστέλο.
Ο Ιρλανδός οικονομολόγος βρίσκεται στη συγκεκριμένη θέση από το 2014 αντικαθιστώντας τον Ματία Μόρς που ανέλαβε σύμβουλος στη Γενική Διεύθυνση Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (DG ECFIN).
Το στέλεχος της Κομισιόν έχει ζητήσει εδώ και αρκετό χρονικό διάστημα από τον περασμένο Αύγουστο, την τοποθέτηση του σε άλλη επιτελική θέση, διατυπώνοντας την άποψη ότι μαζί με την έξοδο της Ελλάδας από τα Μνημόνια «σφραγίστηκε» παράλληλα και ο δικός του κύκλος.
Πηγές από την Βελγική πρωτεύουσα μεταδίδουν ότι ο Ντέκλαν Κοστέλλο θα ηγηθεί της ομάδας των τεχνικών κλιμακίων για άλλες δύο μεταμνημονιακές αξιολογήσεις: της 21ης Ιανουαρίου και αυτής που θα λάβει χώρα τέλος Απριλίου/αρχές Μαΐου.
Σε αυτό το πλαίσιο η υπογραφή του Ντέκλαν Κοστέλλο θα περιλαμβάνεται στην 2η μεταμνημονιακή έκθεση για την Ελλάδα που θα ανακοινωθεί στις 27 Φεβρουαρίου από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Η πρόοδος του ελληνικού προγράμματος δεν θα είναι στην επίσημη ατζέντα του Euro Working Group (EWG) που συνεδριάζει στις 10 Ιανουαρίου 2019.
Στο περιθώριο όμως θα υπάρχουν αναφορές και έμμεσες συστάσεις προς την ελληνική πλευρά ότι θα πρέπει να βρεθεί σε ετοιμότητα αφού μετά τις 15 Ιανουαρίου έρχονται στην Αθήνα τα τεχνικά κλιμάκια των δανειστών και στις 21 Ιανουαρίου οι επικεφαλής.
Οι διαπραγματεύσεις θα εστιαστούν στα ανοικτά μέτωπα της ελληνικής οικονομίας, όπου μεταξύ άλλων είναι: τα κόκκινα δάνεια, οι αλλαγές στο δημόσιο, οι ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις του ελληνικού κράτους και οι αποκρατικοποιήσεις.
Η ατζέντα αναμένεται να διανθιστεί και με το πακέτο των παροχών που νομοθετήθηκαν το προηγούμενο διάστημα ενώ μεγάλη είναι ανησυχία στις Βρυξέλλες για τα αναδρομικά των 10 δισ. ευρώ που διεκδικούν στα δικαστήρια της χώρας εκατοντάδες χιλιάδες συνταξιούχοι και εν ενεργεία δημόσιοι υπάλληλοι για τις μισθολογικές περικοπές που υπέστησαν στη διάρκεια των μνημονιακών νόμων.

«Βαρόμετρο» η 2η έκθεση της Ε.Ε. για τις αγορές

Τα συμπεράσματα της έκθεσης θεωρούνται «βαρόμετρο» στην προσπάθεια εξόδου στις διεθνείς αγορές που θα κάνει η χώρα για την αναχρηματοδότηση ομολόγων που ωριμάζουν τη νέα χρονιά.
Ο στόχος για φθηνό δανεισμό -ώστε το ελληνικό χρέος να παραμείνει σε βιώσιμη τροχιά- είναι κεντρική προτεραιότητα για το οικονομικό επιτελείο, που θα περιμένει τις κατάλληλες συνθήκες, όταν οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων υποχωρήσουν, για να προχωρήσει στην πρώτη μεταμνημονιακή έκδοση.
Δεν βιάζεται, διότι οι χρηματοδοτικές ανάγκες το 2019 είναι μικρές, μόλις 11,74 δισ. ευρώ σύμφωνα με τον προϋπολογισμό, ενώ έχει και το μαξιλάρι των 26,4 δισ. ευρώ που την προστατεύει και γι' αυτό δεν πιέζεται.
Οι υποχρεώσεις σε ομόλογα ανέρχονται για τη νέα χρονιά σε 8,778 δισ. ευρώ και σε δάνεια 2,279 δισ. ευρώ (ΔΝΤ, Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων).
Με βάση το πρόγραμμα δανεισμού που ανακοίνωσε ο ΟΔΔΗΧ, για το 2019 υπάρχουν τρία διαφορετικά σενάρια νέων εκδόσεων, για την άντληση ρευστότητας έως και 7 δισ. ευρώ από τις κεφαλαιαγορές.
Λεπτομέρειες αναφορικά με τον χρόνο έκδοσης ή τις διάρκειες των νέων ομολόγων κρίθηκε σκόπιμο να μη δοθούν. Ωστόσο, εάν οι παρούσες συνθήκες διατηρηθούν έως τους πρώτους μήνες του 2019, τότε το πιθανότερο είναι να επιχειρηθεί η έξοδος με 5ετές ομόλογο τον Φεβρουάριο ή τον Μάρτιο του 2019.
Το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης επιδιώκει να προχωρήσει και στην έκδοση 10ετούς ομολόγου, αλλά επί του παρόντος η απόδοση του υφιστάμενου τίτλου (4,37%) δεν αφήνει περιθώρια αισιοδοξίας για το άμεσο μέλλον.

Τα σενάρια βασίζονται στις ακόλουθες παραδοχές αναφορικά με τις χρηματοδοτικές ανάγκες της νέας χρονιάς:

- Μεσοπρόθεσμη και μακροπρόθεσμη αποπληρωμή χρεών: 11 δισ. ευρώ.

- Τόκοι για μεσοπρόθεσμο και μακροπρόθεσμο χρέος: 5,6 δισ. ευρώ

- Πρωτογενές πλεόνασμα: 7,4 δισ. ευρώ.

- Συνολικές ανάγκες (Αποπληρωμή χρεών και τόκων μείον το πρωτογενές πλεόνασμα): 9,2 δισ. ευρώ.

Με βάση αυτές τις παραδοχές, τα σενάρια του Οργανισμού Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους για την επάνοδο στις αγορές έχουν ως εξής:

1. Το πρώτο σενάριο προβλέπει την έκδοση νέων τίτλων αξίας 3 δισ. ευρώ, χρήση 5 δισ. ευρώ από το μαξιλάρι διαθεσίμων και 1,2 δισ. ευρώ από τα κέρδη των ελληνικών ομολόγων (ANFA’s – SMP’s).

2. Το δεύτερο σενάριο προβλέπει έκδοση νέων αξιόχρεων 5 δισ. ευρώ, χρήση 2,4 δισ. ευρώ από το μαξιλάρι των διαθεσίμων με παράλληλη μείωση των εκδόσεων εντόκων γραμματίων κατά 800 εκατ. ευρώ. Παράλληλα, προβλέπονται έσοδα αποκρατικοποιήσεων 1,4 δισ. ευρώ.

3. Στο τρίτο σενάριο, οι νέες εκδόσεις φτάνουν τα 7 δισ. ευρώ, οι εκδόσεις εντόκων γραμματίων περιορίζονται κατά 1,5 δισ. ευρώ, οι αποκρατικοποιήσεις εισφέρουν 1,4 δισ. ευρώ και η χρήση κεφαλαίων από το μαξιλάρι δεν ξεπερνά το 1,1 δισ. ευρώ.

Το πρόγραμμα των νέων εκδόσεων που επιμελήθηκε ο επικεφαλής του Οργανισμού, Δημήτρης Τσάκωνας, προϋποθέτει ότι η Ελλάδα θα είναι συνεπής στις μεταμνημονιακές δεσμεύσεις που έχει αναλάβει προκειμένου:

- Να λάβει συνολικά 1,2 δισ. ευρώ την προσεχή χρονιά από την επιστροφή των κερδών των ελληνικών ομολόγων που κατέχουν η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) και οι εθνικές κεντρικές τράπεζες της ευρωζώνης

- Να εξοικονομήσει 200 εκατ. ευρώ από την ακύρωση της επιτοκιακής αύξησης σε τμήμα του δανείου του 2ου μνημονίου από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF).

Μάριος Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης