Τελευταία Νέα
Διεθνή

Τρενάκι του... τρόμου η Wall Street - Στο +1,14% από -2,5% ο Dow, λόγω rebalancing από funds - «Βουτιά» στην Ευρώπη με απώλειες -2,37% για DAX 30

Τρενάκι του... τρόμου η Wall Street - Στο +1,14% από -2,5% ο Dow, λόγω rebalancing από funds - «Βουτιά» στην Ευρώπη με απώλειες -2,37% για DAX 30
Δεύτερη διαδοχική συνεδρίαση εντυπωσιακής ανάκαμψης για τη Wall Street
(upd) Συνεδρίαση για… γερά νεύρα ήταν η σημερινή (27/12/2018) στη Wall Street, με τον Dow Jones να καταφέρνει να καλύψει απώλειες 2,5% ή 600 μονάδων και να τερματίζει σε θετικό έδαφος.
Ο Dow Jones ενισχύθηκε κατά 1,14% κι έκλεισε στις 23.138,82 μονάδες, εώ ο S&P 500 έκλεισε με κέρδη 0,86% στις 2.488,83 μονάδες, με τους δύο δείκτες να καταγράφουν νωρίτερα απώλειες άνω του 2,5%.

Ο Nasdaq έκλεισε κατά 0,38% υψηλότερα στις 6.579,49 μονάδες, ενώ ενδοσυνεδριακά είχε καταγράψει βουτιά μεγαλύτερη του 3%.


Η άνοδος των αμερικανικών δεικτών την τελευταία ώρα της συνεδρίασης αποδίδεται και σήμερα στο rebalancing χαρτοφυλακίου από τα συνταξιοδοτικά ταμεία των αμερικανικών επιχειρήσεων, καθώς την στιγμή που οι μετοχές άρχισαν να ανεβαίνουν, η αγορά ομολόγων άρχισε να δέχεται πιέσεις.


Παράλληλα, όπως σημειώνει το Bloomberg, υπήρξαν ισχυρές εκροές κυρίως από 10ετή αμερικανικά ομόλογα, στο τελευταίο ημίωρο της σημερινής συνεδρίασης, δηλαδή ακριβώς την ίδια στιγμή που οι μετοχές στη Wall Street άρχισαν να ανακάμπτουν.
Πιέσεις στις αμερικανικές μετοχές ασκούσαν νωρίτερα οι ανησυχίες για την κλιμάκωση των εμπορικών εντάσεων ανάμεσα στις ΗΠΑ και την Κίνα, με τον Αμερικανό πρόεδρο, Donald Trump, να φέρεται να εξετάζει την έκδοση προεδρικού διατάγματος για την απαγόρευση αγοράς εξοπλισμού από τους κινεζικούς τεχνολογικούς κολοσσούς Huawei και ZTE.
Όπως μεταδίδει το Reuters, ως δικαιολογία για την απαγόρευση, ο Trump θα επικαλεστεί την ασφάλεια, καθώς οι ΗΠΑ υποστηρίζουν ότι ο εξοπλισμός των εταιρειών αυτών χρησιμοποιείται από την κυβέρνηση της Κίνας για κατασκοπεία.
Οι δείκτες της Wall προήλθαν από μία ημέρα με ένα εντυπωσιακό ράλι, κατά το οποίο κατέγραψαν την καλύτερη επίδοσή τους σχεδόν σε μια δεκαετία.
Mετά το εκτεταμένο sell off της παραμονής των Χριστουγέννων, η Wall κατέγραψε χθες ισχυρή ανάκαμψη, με τους τρεις βασικούς δείκτες να εμφανίζουν εντυπωσιακά κέρδη σχεδόν 5%.
Αποτέλεσμα ο Dow Jones να καταγράψει κέρδη άνω των 1.000 μονάδων, σημειώνοντας την ιστορικά μεγαλύτερη ημερήσια του άνοδο, ενώ σε ποσοστιαία βάση κατέγραψε την καλύτερη επίδοση από τις 23 Μαρτίου 2009.
Ο S&P 500 κατάφερε να ξεφύγει από τη bear market που είχε διολισθήσει στις 24/12, ενώ και οι τρεις βασικοί δείκτες κατόρθωσαν να σβήσουν τις απώλειες της συνεδρίασης της παραμονής των Χριστουγέννων.
Πάντως, σύμφωνα με τη Wells Fargo, η έκρηξη ανόδου ήταν αναμενόμενη, καθώς η αγορά είχε φθάσει σε κρίσιμα επίπεδα, ενώ σημαντικό μερίδιο της ανάκαμψης θα πρέπει να αποδοθεί και στο rebalancing του χαρτοφυλακίου που κάνουν παραδοσιακά τα συνταξιοδοτικά ταμεία των αμερικανικών επιχειρήσεων στα τέλη κάθε τριμήνου.
Όπως αναφέρει έκθεση της αμερικανικής τράπεζας, τα εταιρικά συνταξιοδοτικά ταμεία έχουν ξεκινήσει τη διοχέτευση περί των 64 δισ. δολ. στην αγορά, προκειμένου να «αντικαταστήσουν» ομόλογα με μετοχές και να αποκτήσουν ένα πιο ισορροπημένο χαρτοφυλάκιο εν όψει του νέου έτους.

Ισχυρές πιέσεις και στις ευρωαγορές, σε bear market ο Stoxx 50

Με βαριές απώλειες έκλεισαν, εν τω μεταξύ, τα κυριότερα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, καθώς οι επενδυτές δεν έδειξαν να πείθονται από το εντυπωσιακό ράλι που κατέγραψε χθες η Wall Street, ενώ στο επίκεντρο της προσοχής της βρίσκονται εκ νέου οι εμπορικές εντάσεις ανάμεσα σε ΗΠΑ και Κίνα.
Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Euro Stoxx 500 έκλεισε με πτώση 1,2% στις 2.937,36 μονάδες, έχοντας εισέλθει σε «bear market».


Ο Euro Stoxx 600, ο οποίος βρίσκεται σε περιοχή διόρθωσης, έκλεισε με απώλειες 1,69% στις 329,58 μονάδες.
Ο πανευρωπαϊκός δείκτης κατέγραψε το χαμηλότερο κλείσιμο των τελευταίων δύο ετών στην τελευταία συνεδρίαση πριν τις αργίες των Χριστουγέννων και οδεύει προς τη χειρότερη ετήσια επίδοσή του από το 2008, υποχωρώντας κατά 15% από τις αρχές του έτους.
Ισχυρές πιέσεις δέχτηκε ο δείκτης DAX στη Φρανκφούρτη, ο οποίος έκλεισε με απώλειες 2,37% στις 10.381,51 μονάδες, με τη μετοχή της Deutsche Bank να σημειώνει απώλειες άνω του 4%.


Οι εμπορικές ανησυχίες έπληξαν τις γερμανικές αυτοκινητοβιομηχανίες, με την Daimler να σημειώνει πτώση 3,3%, τη Volkswagen να καταγράφει βουτιά 4,1%, ενώ η BMW υποχωρεί κατά 2,9%.
Ο FTSE 100 στο Λονδίνο διέγραψε τα πρωινά κέρδη και διολίσθησε κατά 1,52% στις 6.584,68 μονάδες, ο CAC 40 στο Παρίσι σημείωσε πτώση 0,60% κι έκλεισε στις 4.598,61 μονάδες, ενώ στο άνοιγμα κατέγραφε άνοδο άνω του 1%.
Στο Μιλάνο ο FTSE MIB έκλεισε με πτώση 1,81% στις 18.064,62 μονάδες.
Πτώση σημείωσαν οι ιταλικές τράπεζες, αφού βασικός μέτοχος της Banca Carige μπλόκαρε μιας ζωτικής σημασίας για την προβληματική τράπεζα αύξηση κεφαλαίου.
Η Unicredit σημείωσε πτώση 2,3%, ενώ της Banco Bpm κατέγραψε απώλειες 1,5%.
Από την άλλη, βελτίωση κατέγραψε η αγορά ιταλικών ομολόγων, με την απόδοση του 10ετούς να υποχωρεί στο 2,78%.


Ο γερμανικός δείκτης DAX, ο οποίος λόγω της μεγάλης έκθεσης που έχει στην Κίνα επηρεάζεται ιδιαίτερα από τις ανησυχίες για το εμπόριο, βρίσκεται σε «bear market», καθώς καταγράφει πτώση 22% από τα πρόσφατα υψηλά 52 εβδομάδων του, ενώ ο ιταλικός FTSE MIB υποχωρεί κατά 17% εξαιτίας των ανησυχιών για τα δημόσια οικονομικά της χώρας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης