Τελευταία Νέα
Διεθνή

H κόντρα Trump - Powell πλήττει τη Wall - Γιατί δεν μπορεί να απομακρυνθεί ο πρόεδρος της Fed

H κόντρα Trump - Powell πλήττει τη Wall - Γιατί δεν μπορεί να απομακρυνθεί ο πρόεδρος της Fed
Οι απειλές Trump για απομάκρυνση του προέδρου της Fed έχουν προκαλέσει την ανησυχία των αγορών, με αποτέλεσμα ο Λευκός Οίκος να επιχειρεί να διασκεδάσει τις εντυπώσεις
Πλήγμα για τη Wall Street αποτελεί η κόντρα που έχει ξεσπάσει μεταξύ του Αμερικανού προέδρου Donald Trump και του διοικητή της Federal Reserve, Jerome Powell.
Οι απειλές Trump για απομάκρυνση του προέδρου της Fed έχουν προκαλέσει την ανησυχία των αγορών, με αποτέλεσμα ο Λευκός Οίκος να επιχειρεί να διασκεδάσει τις εντυπώσεις.
Το Bloomberg μετέδωσε ότι ο Donald Trump, συζητά την απομάκρυνση Powell.
Η δυσφορία του Trump με τον επικεφαλής της Federal Reserve εντάθηκε μετά την αύξηση των επιτοκίων τις προηγούμενες μέρες και τις νέες απώλειες στις χρηματιστηριακές αγορές, ανέφερε το πρακτορείο ειδήσεων.
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ έχει μιλήσει κατ΄ιδίαν πολλές φορές τις τελευταίες μέρες για την αποπομπή του Powell σύμφωνα με το Bloomberg.
Η Fed αύξησε τα επιτόκια την Τετάρτη (19/12) για τέταρτη φορά το 2018 και προανήγγειλε «κάποιες περαιτέρω σταδιακές» αυξήσεις των επιτοκίων στο μέλλον, επισημαίνει το Reuters.
Αν και αυτή η κίνηση ήταν ευρέως αναμενόμενη από τις αγορές, οι επενδυτές απογοητεύτηκαν από τη φρασεολογία της ανακοίνωσης και τις δηλώσεις του επικεφαλής της, Jerome Powell, εκτιμώντας ότι η κεντρική τράπεζα δεν εμφανίστηκε τόσο «dovish» όσο θα ήθελαν.
Παρά το γεγονός ότι η Fed άφησε να εννοηθεί ότι θα υπάρξουν άλλες δύο αυξήσεις εντός του 2019, αντί των τριών που ανέμενε προηγουμένως, οι αναλυτές δεν είναι σίγουροι ότι αυτό θα ήταν αρκετό για να μετριάσει τις ανησυχίες των επενδυτών, εν μέσω της κλιμάκωσης των ανησυχιών για μια επιβράδυνση της οικονομίας.
Πάντως, όπως αναφέρει όποια απόπειρα απομάκρυνσης του Powell θα μπορούσε να θεωρηθεί ότι υπονομεύει την ανεξαρτησία της κεντρικής τράπεζας από τη διοίκηση.

Λευκός Οίκος: Δεν κινδυνεύει ο Powell

Στο γεγονός ότι ο επικεφαλής της Federal Reserve, Jerome Powell, δε διατρέχει κανέναν κίνδυνο να χάσει τη θέση του στην προεδρία της τράπεζας αναφέρθηκε σήμερα ο οικονομικός σύμβουλος του Λευκού Οίκου, Kevin Hassett, γεγονός που τον καθιστά τον τελευταίο εκπρόσωπο της αμερικανικής κυβέρνησης ο οποίος προσπαθεί να καθυσηχάσει τις αγορές.
Οι πρόσφατες δηλώσεις του Αμερικανού προέδρου, Donald Trump, μέσω των οποίων εξέφρασε τη δυσαρέσκειά του για την πρόσφατη αύξηση επιτοκίων της Fed, έφεραν ανησυχία στις τάξεις των επενδυτών ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ θα μπορούσε να απομακρύνει τον Jerome Powell από την προεδρία της τράπεζας.
Συγκεκριμένα, μέσω δηλώσεων που πραγματοποίησε χθες (26/12), ο κ. Hassett τόνισε ότι «ο πρόεδρος έχει εκφράσει διαφορές με τον Jerome Powell, αλλά η δουλειά του είναι 100% ασφαλής», διευκρινίζοντας εν συνεχεία ότι «ο πρόεδρος δεν έχει καμία πρόθεση να απομακρύνει τον Powell».
Παράλληλα, ο οικονομικός σύμβουλος του Λευκού Οίκου δήλωσε ότι ο Donald Trump είναι ευχαριστημένος με τον υπουργό Οικονομικών, Steven Mnuchin, ο οποίος τις τελευταίες μέρες μίλησε με Αμερικανούς τραπεζίτες και κάλεσε μία ομάδα εργασία ρυθμιστικών φορέων που στοχεύει στην ομαλή λειτουργία των χρηματοπιστωτικών αγορών.
«Είμαι απόλυτα βέβαιος ότι ο πρόεδρος είναι πολύ ευχαριστημένος με τον υπουργό Mnuchin», δήλωσε ο κ. Hassett στο Fox Business Network.
Την περασμένη εβδομάδα, ορισμένα αμερικανικά μέσα ανέφεραν ότι ο Donald Trump εξετάζει το ενδεχόμενο απομάκρυνσης του Jerome Powell από την προεδρία της Fed, με τον Steven Mnuchin ωστόσο να διαψεύδει αυτές τις αναφορές και να δηλώνει ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ «ποτέ δεν πρότεινε» την απομάκρυνση του προέδρου της Fed.

Morgan Stanley: Δεν μπορεί να απομακρύνει τον πρόεδρο της Fed

Μπορεί ο Αμερικανός πρόεδρος να είναι δυσαρεστημένος από τον Πρόεδρο της Αμερικανικής κεντρικής Τράπεζας (FED) Jerome Powell και να μελετά την απομάκρυνση του όμως δεν έχει την εξουσία για να απομακρύνει τον επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας από το αξίωμα αυτό.
Αυτό υποστηρίζει σε έκθεσή του η επικεφαλής οικονομολόγος της Morgan Stanley, Ellen Zentner υπογραμμίζοντας ότι «ο πρόεδρος μπορεί να ορίσει τον επικεφαλής της FED,όμως από τη στιγμή που θα αναλάβει τα καθήκοντά του, ο πρόεδρος δεν μπορεί να τον απομακρύνει με νόμιμο τρόπο.
Θα πρέπει κυριολεκτικά να παραβεί το νόμο ώστε το Κογκρέσο να «βρει» μια αιτία για να το ψηφίσει».
Το Σύνταγμα των ΗΠΑ προβλέπει ότι ο επικεφαλής της Fed - και οι επικεφαλής άλλων ανεξάρτητων φορέων - μπορούν να απομακρυνθούν μόνο μετ΄ααπό κάποιοα σοβαρή αιτία και όπως σχολιάζει η Washington Post, η «αιτία» αυτή θα πρέπει να είναι κάτι περισσότερο από μια πολιτική διαφωνία με τον πρόεδρο».
Ο πρόεδρος Trump επέκρινε κατ 'επανάληψη τον Jerome Powell κατηγορώντας τον για τη δυσκολία στην αγορά μετοχών και την απόφαση της αυτοκινητοβιομηχανίας General Motors να κλείσει τα εργοστάσια της στις ΗΠΑ και να κόψουν τις θέσεις εργασίας.
Ο Powell έγινε πρόεδρος της Fed τον Φεβρουάριο του 2018, αφού ορίστηκε από το Trump και επιβεβαιώθηκε από τη Γερουσία.
Μέχρι σήμερα κανένας πρόεδρος της Fed δεν έχει απομακρυνθεί από τη θέση του από κανένα αμερικανό πρόεδρο, σύμφωνα με την Post.
«Ο πρόεδρος της FED ήρθε για να μείνει. Δεν επηρεάζεται από τις πολιτικές προτιμήσεις, αλλά από τα οικονομικά στοιχεία « υποστήριξε η Zentner στη 17η Ετήσια Συνάντηση Κορυφής της Ασίας-Ειρηνικού στη Σιγκαπούρη.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης