Τελευταία Νέα
Διεθνή

CNBC: Οι 5 έξυπνες επενδυτικές κινήσεις στην bear market - Κλειδί η διακράτηση μετρητών

tags :
CNBC: Οι 5 έξυπνες επενδυτικές κινήσεις στην bear market - Κλειδί η διακράτηση μετρητών
Σύμφωνα με τους χρηματοοικονομικούς συμβούλους, εάν οι επενδυτές έχουν προβεί στις κατάλληλες στρατηγικές κινήσεις, είναι σε θέση να αντιδράσουν καλύτερα σε περίπτωση αναταραχής στην αγορά
Ψυχραιμία συστήνουν οι αναλυτές στους επενδυτές, οι οποίοι φαίνεται να έχουν πανικοβληθεί κυριευμένοι από του φόβους για την έναρξη της bear market.
Μάλιστα, οι αναλυτές υποστηρίζουν ότι οι πανικοβλημένες πωλήσεις είναι ένα μεγάλο λάθος καθώς μια τέτοια απόφαση θα βασίζεται στο συναίσθημα και όχι στη λογική.
Όπως τονίζουν ακόμα κι αν η απόφαση αυτή αποδειχθεί σωστή, θα είναι πολύ δύσκολο να ξαναμπούν στην αγορά, καθώς κανείς δεν το κάνει τη σωστή στιγμή.
Στο πλαίσιο αυτό, σύμφωνα με το CNBC, οι αναλυτές καταλήγουν στις πέντε έξυπνες κινήσεις που πρέπει να κάνουν οι επενδυτές.

Οι πτωτικές αντιδράσεις είναι φυσιολογικές

Όταν η χρηματιστηριακή αγορά κινείται ανοδικά για τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα, οι περισσότεροι ξεχνάνε ότι η μεταβλητότητα είναι φυσιολογική.
«Μια διόρθωση δεν είναι μην αναμενόμενη.
Ο κόσμος πρέπει να θυμάται ότι οι αγορές και ανεβαίνουν και κατεβαίνουν» επισημαίνει ο Douglas Boneparth πρόεδρος και ιδρυτής της Bone Fide Wealth.
Επιπλέον, οι bear markets δεν είναι απαραίτητα ασυνήθιστες.
Στην πραγματικότητα τείνουν να συμβαίνουν μια φορά κάθε τρία χρόνια, σύμφωνα με τον Scott Hanson της Hanson McClain Advisors.
«Δεν είχαμε μια για περισσότερα από 10 χρόνια.
Είναι σίγουρα αναμενόμενο ότι η αγορά θα μπει σε bear market» επεσήμανε.

Αναζήτηση επενδυτικών ευκαιριών

Αν και η πτώση των τιμών των μετοχών δεν είναι μια ευχάριστη εικόνα, αποκαλύπτει όμως κάποιες επενδυτικές ευκαιρίες.
Η τεχνική του "dollar-cost averaging", όταν δηλαδή οι επενδυτές τοποθετούν το ίδιο ποσό χρημάτων σε ένα χαρτοφυλάκιο σε τακτά χρονικά διαστήματα, λειτουργεί.
Έτσι όταν οι αγορές κινούνται χαμηλότερα, τα χρήματα τα οποία επενδύουν μπορούν αγοράσουν περισσότερες μετοχές.
Κατά συνέπεια οι επενδυτές είναι σε καλύτερη θέση για να επενδύσουν όταν οι αγορές ανακάμψουν.
 
Αναθεώρηση στόχων

Είναι μια καλή στιγμή ώστε οι επενδυτές να επανεξετάσουν το επενδυτικό τους χαρτοφυλάκιο και να βεβαιωθούν ότι είναι ευθυγραμμισμένο με τους στόχους τους, δήλωσε ο οικονομικός σύμβουλος Roger Ma, CFP και ιδρυτής της Lifelaidout.
Σύμφωνα με τον ίδιο, οι επενδυτές θα πρέπει να επικεντρωθούν στην ανοχή κινδύνου και στον χρονικό ορίζοντα, παρά στο τι συμβαίνει στις αγορές.
«Δεν πρέπει να απομακρύνεστε από το οικονομικό σας πλάνο μόνο και μόνο επειδή έχετε δει μια πτώση» τόνισε ο Μα.
Ωστόσο, είναι καλή ιδέα κάθε δύο μήνες οι επενδυτές να βεβαιώνονται ότι τα assets τους εξακολουθούν να είναι εντός του 5% του επιδιωκόμενου στόχου τους.

Αξιολόγηση κινδύνων

Επίσης, οι επενδυτές θα πρέπει να βεβαιώνονται ότι δεν είναι υπερβολικά εκτεθειμένοι σε συγκεκριμένες περιοχές της αγοράς, δήλωσε ο Diahann Lassus πρόεδρος της Lassus Wherley.
Για παράδειγμα, οι μετοχές μεγάλης κεφαλαιοποίησης των ΗΠΑ έχουν σημειώσει καλή πορεία.
Αλλά εάν ένα επενδυτικό χαρτοφυλάκιο έχει βασιστεί σε αυτό, είναι πιο ευάλωτο όταν ο κλάδος αυτός υποχωρεί.
Ακόμα και αν κάποιος έχει επενδύσει σε 20 διαφορετικά αμοιβαία κεφάλαια, θα πρέπει να είναι σίγουρος ότι δεν είναι υπερβολικά εκτεθειμένος σε έναν συγκεκριμένο κλάδο.

Διακράτηση μετρητών

Παράλληλα, οι αναλυτές συστήνουν στους επενδυτές ότι ακόμα κι αν δεν θέλουν να πωλήσουν τα πάντα, θα πρέπει να είναι σίγουροι ότι έχουν στη διάθεση τους τα μετρητά που θα χρειαστούν για τους επόμενους έξι με δώδεκα μήνες.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης