Τελευταία Νέα
Διεθνή

H πτώση στις μετοχές των ευρωπαϊκών τραπεζών έχει κοστίσει στους μετόχους 380 δισ. δολ.

H πτώση στις μετοχές των ευρωπαϊκών τραπεζών έχει κοστίσει στους μετόχους 380 δισ. δολ.
Οι μετοχές των ευρωπαϊκών τραπεζών έχουν καταγράψει απώλειες 25% το 2018
Τη χειρότερη χρονιά από το ξέσπασμα της κρίσης στην Ευρωζώνη καταγράφουν οι μετοχές των ευρωπαϊκών τραπεζών, σύμφωνα με τους Financial Times.
Οι μετοχές των ευρωπαϊκών τραπεζών έχουν καταγράψει απώλειες 25%, καθώς οι επενδυτές έχουν χάσει την πίστη τους στις μεγάλες τράπεζες της περιοχής, γεγονός που οφείλεται κυρίως στη χαμηλή κερδοφορία, τα παρωχημένα επιχειρηματικά μοντέλα, τα αρνητικά επιτόκια και το Brexit.
Η πτώση έχει κοστίσει στους μετόχους 380 δισ. δολ. και έχει αφήσει πολλές τράπεζες στη Βρετανία και όχι μόνο, να διαπραγματεύονται κάτω από τη λογιστικής τους αξία.
Όπως σχολιάζει ο Ronit Ghose, επικεφαλής αναλυτής για τις τράπεζες, ο ευρωπαϊκός τραπεζικός τομέας υποφέρει από χαμηλή κερδοφορία έναντι κυρίως των ανταγωνιστών της στην Ασία.
Μολονότι τα κέρδη και τα κεφαλαιακά επίπεδα έχουν ενισχυθεί και τα πρόστιμα έχουν μειωθεί, οι οποίες βελτιώσεις έχουν επισκιαστεί από νέα σκάνδαλα που πλήττουν τις τράπεζες, καθώς και από τα γεωπολιτικά και μακροοικονομικά σοκ.
Συγκεκριμένα, η εκλογή της ευρωσκεπτικιστικής κυβέρνησης στην Ιταλία προκάλεσε περαιτέρω αβεβαιότητα στην Ευρωζώνη, η οποία είχε ήδη «ταρακουνηθεί» λόγω Brexit, σημειώνουν οι FT.
Τραπεζίτες, αναλυτές και επενδυτές εκτιμούν ότι το κλίμα είναι αρνητικό και οι ενεργοί αγοραστές ελάχιστοι.
 Ελάχιστοι είναι πλέον οι οικονομολόγοι που αναμένουν άνοδο των επιτοκίων από τα αρνητικά επίπεδα σε σύντομο χρονικό διάστημα.
Επίσης, το τοπίο είναι θολό όσον αφορά τη μελλοντική σχέση μεταξπύ Βρετανίας και ΕΕ μετά το Brexit, εξέλιξη η οποία θα επιβαρύνει τις τράπεζες με εκατοντάδες εκατομμύρια λόγω του κόστους αναδιάρθρωσης.
Την ίδια ώρα, το κόστος για τις ευρωπαϊκές τράπεζες παραμένει επίμονα υψηλότερο έναντι του αμερικανικού τραπεζικού κλάδου, με την Ευρώπη να έχει ανάγκη επενδύσεις σχετικά με τις υποδομές IT.
 Τις υψηλότερες απώλειες τις έχει υποστεί η Deutsche Bank, η οποία έχει υποχωρήσει 53% από τις αρχές του έτους, καθώς τα έσοδα έχουν απογοητεύσει τους επενδυτές, ενώ παράλληλα έχει απολέσει σημαντικό μερίδιο στην επενδυτική τραπεζική.
Αρνητικό ρόλο έχει διαδραματίσει και το σκάνδαλο με την Danske Bank, η μετοχή της οποία κατέγραψε «βουτιά» 43% μετά την αποκάλυψη ότι κατηγορείται για ξέπλυμα χρήματος.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης