Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Alpha Bank: Μεταβίβαση NPLs 1 δισ. σε κοινοπραξία των Apollo Global Management, LLC, IFC

tags :
Alpha Bank: Μεταβίβαση NPLs 1 δισ.  σε κοινοπραξία των Apollo Global Management, LLC, IFC
Η αρχική συμφωνία είχε πραγματοποιηθεί στις 29 Νοεμβρίου 2018 και αγοραστής ήταν η Lana Securitization, ενώ σήμερα 27/12 υπήρξε ολοκλήρωση αυτής της συμφωνίας
Την ολοκλήρωση της μεταβιβάσεως Χαρτοφυλακίου Μη Εξυπηρετούμενων Δανείων ελληνικών Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων, ανακοίνωσε η Alpha Bank.
Η αρχική συμφωνία είχε πραγματοποιηθεί στις 29 Νοεμβρίου 2018 και αγοραστής ήταν η Lana Securitization, ενώ σήμερα 27/12 υπήρξε ολοκλήρωση αυτής της συμφωνίας.
Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση της ελληνικής τράπεζας: «Σε συνέχεια του από 29.11.2018 σχετικού Δελτίου Τύπου, η Alpha Bank A.E. ανακοινώνει ότι την 27.12.2018 ολοκληρώθηκε η μεταβίβαση Χαρτοφυλακίου Μη Εξυπηρετούμενων Δανείων ελληνικών Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων, εξασφαλισμένων κυρίως με ακίνητα περιουσιακά στοιχεία, προς την εταιρία Lana Securitization S.à.r.l., η οποία χρηματοδοτείται από επενδυτικά κεφάλαια υπό τη διαχείριση εταιριών συνδεδεμένων με την Apollo Global Management, LLC και από τον Διεθνή Οργανισμό Χρηματοδοτήσεως (International Finance Corporation – IFC), μέλος του ομίλου της Παγκόσμιας Τράπεζας».
Στην ανακοίνωσή της στις 27/11 η ελληνική τράπεζα είχε υπογραμμίσει ότι «Tην πώληση μικτού χαρτοφυλακίου (i) Μη Εξυπηρετούμενων Δανείων ελληνικών Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων, εξασφαλισμένων κυρίως με ακίνητα περιουσιακά στοιχεία και, από κοινού με την Εταιρία του Ομίλου Alpha Leasing, (ii) μη ιδιοχρησιμοποιούμενων ανακτηθέντων ακινήτων οφειλετών στην Ελλάδα, ανακοίνωσε η Alpha Bank.
Η πώληση, συνολικής λογιστικής αξίας ύψους περίπου 1 δισ. ευρώ (πριν από προβλέψεις) και 56 εκατ. ευρώ αντιστοίχως, με ημερομηνία αναφοράς την 30.9.2018, πραγματοποιήθηκε μέσω δεσμευτικής  δεσμευτικής συμφωνίας με κοινοπραξία η οποία αποτελείται από επενδυτικά κεφάλαια υπό τη διαχείριση εταιριών συνδεδεμένων με την Apollo Global Management, LLC και από τον Διεθνή Οργανισμό Χρηματοδοτήσεως (International Finance Corporation – IFC), μέλος του ομίλου της Παγκόσμιας Τράπεζας.
Το τίμημα της συναλλαγής για το Χαρτοφυλάκιο Μη Εξυπηρετούμενων Δανείων ανέρχεται σε Ευρώ 337,1 εκατ., ήτοι 33,6% περίπου επί της συνολικής λογιστικής αξίας, ενώ το τίμημα για το Χαρτοφυλάκιο Ανακτηθέντων Ακινήτων ανέρχεται σε Ευρώ 51 εκατ.
Η συναλλαγή αναμένεται να έχει θετική επίπτωση για την Τράπεζα σε επίπεδο κεφαλαίων και ρευστότητας και συμβαδίζει πλήρως με το Επιχειρησιακό Σχέδιο της Τραπέζης για τη μείωση των Μη Εξυπηρετούμενων Ανοιγμάτων και για την περαιτέρω εξυγίανση του ισολογισμού της.
Τη μεταβατική διαχείριση του Χαρτοφυλακίου Μη Εξυπηρετούμενων Δανείων έχει αναλάβει η εταιρία «Cepal Hellas Χρηματοοικονομικές Υπηρεσίες Ανώνυμη Εταιρεία Διαχείρισης Απαιτήσεων από Δάνεια και Πιστώσεις», η οποία έχει νόμιμα αδειοδοτηθεί και εποπτεύεται από την Τράπεζα της Ελλάδος ως εταιρία διαχειρίσεως απαιτήσεων του Ν. 4354/2015.
Η ολοκλήρωση της συναλλαγής που αφορά το Χαρτοφυλάκιο Μη Εξυπηρετούμενων Δανείων αναμένεται έως την 31.12.2018, ενώ όσον αφορά το Χαρτοφυλάκιο Ανακτηθέντων Ακινήτων η συναλλαγή αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός του 2019.
Η Citigroup Global Markets Ltd ενεργεί ως αποκλειστικός χρηματοοικονομικός σύμβουλος της Τραπέζης για τη διαδικασία πωλήσεως, ενώ η White & Case LLP ενεργεί ως διεθνής νομικός σύμβουλος και η Δικηγορική Εταιρεία Κουταλίδη ως νομικός σύμβουλος της Τραπέζης για θέματα Ελληνικού Δικαίου».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης