Τελευταία Νέα
Διεθνή

Novak (Ρωσία): Η μη προβλεψιμότητα των ΗΠΑ και ο προστατευτισμός πίσω από τη μεταβλητότητα των τιμών του πετρελαίου

Novak (Ρωσία): Η μη προβλεψιμότητα των ΗΠΑ και ο προστατευτισμός πίσω από τη μεταβλητότητα των τιμών του πετρελαίου
Ο αυξανόμενος προστατευτισμός και η μη προβλεψιμότητα της κυβέρνησης των ΗΠΑ έχουν συμβάλει σε μεγάλο βαθμό στην αστάθεια των παγκόσμιων τιμών του πετρελαίου, δήλωσε ο Ρώσος υπουργός Ενέργειας, Alexander Novak
Ο αυξανόμενος προστατευτισμός και οι εμπορικοί πόλεμοι, καθώς και η μη προβλεψιμότητα της κυβέρνησης των ΗΠΑ έχουν συμβάλει σε μεγάλο βαθμό στην αστάθεια των παγκόσμιων τιμών του πετρελαίου τα τελευταία δύο χρόνια, δήλωσε σήμερα (27/12/2018) ο Ρώσος υπουργός Ενέργειας, Alexander Novak.
«Όλη αυτή η αβεβαιότητα, η οποία υπάρχει τώρα στην αγορά: πώς θα συμπεριφερθεί η Κίνα, πώς θα συμπεριφερθεί η Ινδία... οι εμπορικοί πόλεμοι και η μη προβλεψιμότητα εκ μέρους της κυβέρνησης των ΗΠΑ... αυτοί είναι καθοριστικοί παράγοντες για την αστάθεια των τιμών», δήλωσε ο Novak.
Ο Novak δήλωσε επίσης στους δημοσιογράφους πως η απόφαση των ΗΠΑ να επιτρέψουν σε ορισμένες χώρες να εμπορεύονται ιρανικό πετρέλαιο μετά την επαναφορά των κυρώσεων σε βάρος της Τεχεράνης, είναι ένας από τους σημαντικότερους παράγοντες που οδήγησαν στη συμφωνία που επιτεύχθηκε αυτό τον μήνα για μείωση της παραγωγής πετρελαίου κατά 1,2 εκατομμύριο βαρέλια την ημέρα.
Σημειώνεται ότι ο Οργανισμός Πετρελαιοεξαγωγικών Κρατών (ΟΠΕΚ) και άλλες μεγάλες πετρελαιοπαραγωγές χώρες υπό την ηγεσία της Ρωσίας συμφώνησαν να μειώσουν την παραγωγή τους αρχής γενομένης τον Ιανουάριο προκειμένου να υποστηρίξουν τις τιμές του πετρελαίου.
«Αν είχαν επιβληθεί σκληρές κυρώσεις σε βάρος του Ιράν, δεν θα το είχαμε κάνει», δήλωσε ο Novak.
Σύμφωνα με τον ίδιο, δεν είναι πολύ πιθανό ο ΟΠΕΚ και άλλες πετρελαιοπαραγωγές χώρες να συστήσουν μια μόνιμη κοινή δομή.
Όπως συνέχισε ο Ρώσος υπουργός Ενέργειας, η Μόσχα θα περικόψει την παραγωγή της από 3 έως 5 εκατομμύρια τόνους στο πρώτο εξάμηνο του 2019 στο πλαίσιο της συμφωνίας και στη συνέχεια θα μπορέσει να την επαναφέρει σε 556 εκατομμύρια τόνους (11,12 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα) για ολόκληρο το 2019, στο ίδιο επίπεδο με το 2018.
Η Ρωσία έχει δεσμευθεί ότι θα μειώσει την παραγωγή βάσει αυτής της παγκόσμιας συμφωνίας με άλλους παραγωγούς κατά περίπου 230.000 βαρέλια την ημέρα από 11,41 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα που παρήγαγε τον Οκτώβριο, το επίπεδο αναφοράς της περικοπής της παραγωγής της.
Ο Novak είπε πως η Ρωσία θα μπορέσει να ενισχύσει την ετήσια παραγωγή της κατά 10 έως 15 εκατομμύρια τόνους (200.000-300.000 βαρέλια την ημέρα) τα επόμενα δύο χρόνια, ενώ εκτίμησε πως είναι απλώς θέμα χρόνου η παραγωγή πετρελαίου στις Ηνωμένες Πολιτείες να αρχίσει να μειώνεται.
«Νομίζω ότι βρίσκονται αντιμέτωποι με ορισμένες δυσκολίες.
Παρά την πρόσφατη έκρηξη (στην παραγωγή τους), η αποδοτικότητά τους έχει πέσει, είναι πιο δύσκολο γι’ αυτούς να βρουν κεφάλαια», δήλωσε.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης