Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Μερίδιο από μία αγορά των 2 δισ. ευρώ διεκδικεί ο ΟΤΕ

tags :
Μερίδιο από μία αγορά των 2 δισ. ευρώ διεκδικεί ο ΟΤΕ
Τα έργα ενεργειακής αναβάθμισης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης
Στην αγορά του οδοφωτισμού εισέρχεται ο ΟΤΕ Α.Ε. αλλάζοντας τα δεδομένα του ανταγωνισμού σε μία αγορά που αποτιμάται κοντά στα 2 δισ. ευρώ.
Η παρουσία του στο Δήμο  Ραφήνας – Πικερμίου αναλαμβάνοντας την ενεργειακή αναβάθμιση του δημοτικού φωτισμού αναμένεται να φέρει εξελίξεις στον τρόπο δημοπράτησης αντίστοιχων έργων τα οποία θεωρούνται επιβεβλημένα με βάση τις ευρωπαϊκές οδηγίες που σκοπό έχουν τον περιορισμό της ηλεκτρικής ενέργειας και την προστασία του περιβάλλοντος.
Το «deal» της συμφωνίας ανάμεσα στον ΟΤΕ και στο Δήμο Ραφήνας – Πικερμίου έγινε με ανοικτά χαρτιά αφού προκηρύχτηκε  διεθνής διαγωνιστική διαδικασία  και φέρει την σφραγίδα του Ελεγκτικού Συνεδρίου, αναδεικνύοντας τον ΟΤΕ ως ανάδοχο του έργου καθώς η προσφορά ακόμη μιας εταιρείας δεν κάλυπτε τις απαιτήσεις της διακήρυξης ενώ στο αρχικό στάδιο είχαν δηλώσει ενδιαφέρον 9 συνολικά εταιρείες.
Η καινοτομία της διαγωνιστικής διαδικασίας από την πλευρά του Δημάρχου Ραφήνας - Πικερμίου κ. Ευάγγελου Μπουρνούς ήταν ότι η χρηματοδότηση του έργου θα γίνει από την ανάδοχο εταιρεία επιτρέποντας στο Δήμαρχο κ. Ε. Μπουρνούς να μη ξοδέψει ούτε ένα ευρώ από τα ταμεία του Δήμου.
Αξίζει να αναφερθεί ότι επί της διαδικασίας δεν κατατέθηκαν ενστάσεις, προσφυγές και αιτήσεις ασφαλιστικών μέτρων ή άλλα ένδικα μέσα που να αφορούν την διακήρυξη και το σύνολο της διαγωνιστικής διαδικασίας του ανοικτού ηλεκτρονικού διαγωνισμού.
Η προσφορά του ΟΤΕ βάζει νέους κανόνες  στην αγορά  των 2 δισ. ευρώ καθώς έχει τη δυνατότητα να ξεπερνά  τις απαιτήσεις των Δήμων μειώνοντας  περαιτέρω την κατανάλωση ρεύματος.
Συγκεκριμένα ο ΟΤΕ έδωσε προφορά για την εξοικονόμηση ηλεκτρικής ενέργειας φθάνοντας στο 72,5% βελτιώνοντας την αρχική απαίτηση του Δήμου κατά 17,5%.
Το οικονομικό όφελος για το Δήμο Ραφήνας Πικερμίου αποτιμάται στα 5.575.714, ευρώ για τα επόμενα 15 χρόνια που θα βρίσκεται σε λειτουργία το έργο της ενεργειακής αναβάθμισης.
Η ετήσια κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας αναμένεται να διαμορφωθεί χαμηλότερα κατά 557.261,28 Kwh το χρόνο.
Το σημερινό συνολικό κόστος του Δήμου για τον οδοφωτισμό ανέρχεται στα 9.219.747,30 ευρώ στα 15 χρόνια και με την ενεργειακή αναβάθμιση το κόστος περιορίζεται σε 3.644.033,22 ευρώ.
Σύμφωνα πληροφορίες η διοίκηση του ΟΤΕ έχει αποφασίσει να δώσει το παρόν και σε ανάλογους διαγωνισμούς  διεκδικώντας σημαντικό μερίδιο αγορά από την πίτα των 2 δισ. ευρώ όπως έχει αποτιμηθεί από τους ειδικούς αφού τουλάχιστον 315 Δήμοι πρέπει να κάνουν αντίστοιχους διαγωνισμούς.  

Νίκος Θεοδωρόπουλος
ntheo@bankingnews.gr
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης