Τελευταία Νέα
Πολιτική

Με το ενδιαφέρον στραμμένο στην επικείμενη επίσκεψη Merkel στην Αθήνα βρίσκεται η κυβέρνηση

Με το ενδιαφέρον στραμμένο στην επικείμενη επίσκεψη Merkel στην Αθήνα βρίσκεται η κυβέρνηση
Πολιτική αναταραχή εξακολουθεί να προκαλεί η Συμφωνία των Πρεσπών
Πυρετώδεις είναι οι διαβουλεύσεις κυβέρνησης - Βερολίνου προκειμένου να καθοριστεί η ημερομηνία άφιξης της Angela Merkel στην Αθήνα.
Η Γερμανίδα καγκελάριος όπως όλα συγκλίνουν, θα βρίσκεται στην Ελλάδα τις ημέρες κατά τις οποίες ολοκληρώνονται οι διαδικασίες της Συνταγματικής αναθεώρησης στη Βουλή των Σκοπίων, όπως υποστηρίζουν κυβερνητικοί αξιωματούχοι προκειμένου να παράσχει την στήριξη της στην κυβέρνηση για τη συμφωνία των Πρεσπών.
Εν τω μεταξύ, με αυτή τη φορά των εξελίξεων, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, η συμφωνία των Πρεσπών, δεν αποκλείεται τώρα να έρθει στη Βουλή προς κύρωση νωρίτερα από τον Φεβρουάριο.
Την ίδια στιγμή, το πολιτικό θερμόμετρο ανεβαίνει επικίνδυνα με τους Ανεξάρτητους Έλληνες να μετρούν αντίστροφα για την παραμονή τους στα υπουργικά έδρανα τη στιγμή που πηγές του υπουργείου Εξωτερικών μιλούν για διπλή πλειοψηφία, άλλη για τη συμφωνία και άλλη για την κυβερνητική πλειοψηφία.
Σε αυτό το πλαίσιο δύο είναι τα σενάρια που προκρίνονται  αφότου η συμφωνία έρθει στην ελληνική Βουλή.
Το πρώτο υποστηρίζει ότι αφού ολοκληρωθούν οι διαδικασίες στη γειτονική χώρα ξεκινά η συζήτηση στην ελληνική Βουλή με τους Ανεξάρτητους Έλληνες, όπως έχουν δηλώσει, να αποχωρούν από τα υπουργικά έδρανα.
Εκεί, τίθεται το ερώτημα εάν η Αξιωματική Αντιπολίτευση θα καταθέσει πρόταση δυσπιστίας.
Σε αυτή την περίπτωση, αυτομάτως διακόπτεται η συζήτηση για τη συμφωνία των Πρεσπών, ακολουθεί τριήμερη συζήτηση η οποία καταλήγει σε ονομαστική ψηφοφορία.
Αν η πρόταση της ΝΔ συγκεντρώσει 151 αρνητικές ψήφους - σε αυτές προσμετρώνται τα κατά αλλά και τα παρών καθώς δεν στηρίζουν την κυβέρνηση θα υπάρχει απώλεια της δεδηλωμένης.
Σύμφωνα με το δεύτερο σενάριο, όταν η συμφωνία των Πρεσπών έρθει στο ελληνικό κοινοβούλιο, τίθεται το ζήτημα της απώλειας της δεδηλωμένης από την Αξιωματική Αντιπολίτευση και αυτομάτως ο πρωθυπουργός έχει την δυνατότητα, βάσει του κανονισμού της Βουλής, να τη μετατρέψει σε ψήφο εμπιστοσύνης της κυβέρνησης. Και σε αυτό το ενδεχόμενο, διακόπτεται η συζήτηση για την κύρωση της συμφωνίας, ακολουθεί τριήμερη συζήτηση η οποία επίσης καταλήγει σε ονομαστική ψηφοφορία. Στην εν λόγω ψηφοφορία το αποτέλεσμα προκύπτει με τις θετικές και αρνητικές ψήφους επί των παρόντων ενώ όπως ορίζει ο κανονισμός, υπάρχει το όριο για τις λιγότερες δυνατές ψήφους, ο αριθμός 120.
Μένει να δούμε, το αμέσως επόμενο διάστημα, πως θα εξελιχθούν τα γεγονότα.

Χρύσα Κλειτσιώτη
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης