Τελευταία Νέα
Οικονομία

Δύο μέρες... μόνο έχουν οι φορολογούμενοι για να καλύψουν 8 βασικές υποχρεώσεις τους για το 2018

tags :
Δύο μέρες... μόνο έχουν οι φορολογούμενοι για να καλύψουν 8 βασικές υποχρεώσεις τους για το 2018
Μία σειρά από φόρους καλούνται να πληρώσουν οι Έλληνες πολίτες έως τις 31/12
Μόλις δύο εργάσιμες ημέρες, σήμερα και τη Δευτέρα, παραμονή της Πρωτοχρονιάς, έχουν τα νοικοκυριά στη διάθεσή τους για να πληρώσουν τα τέλη κυκλοφορίας του 2019, την τέταρτη δόση του ΕΝΦΙΑ, ή ακόμη και τη μηνιαία δόση ρύθμισης οφειλών.
Δεν είναι λίγοι αυτοί που θα χρειαστεί στο «παρά ένα» της εκπνοής του χρόνου να υποβάλουν φορολογικές δηλώσεις, να προχωρήσουν σε γονικές παροχές ή δωρεές χρηματικών ποσών για να δικαιολογήσουν τεκμήρια ή ακόμη και να καταθέσουν πινακίδες για να απαλλαγούν από τα φετινά τέλη κυκλοφορίας των οχημάτων τους.
Επίσης, όσοι σχεδιάζουν να αγοράσουν ή να μεταβιβάσουν ακίνητα θα πρέπει να σπεύσουν για να προλάβουν τους έξτρα φόρους που φέρνουν οι νέες αντικειμενικές αξίες στις περιοχές όπου οι τιμές φέτος κινήθηκαν ανοδικά.
Αναλυτικότερα, οι φορολογούμενοι καλούνται, κατά περίπτωση, να τακτοποιήσουν τις εξής υποχρεώσεις:

1. ΤΕΛΗ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ 2019: Η προθεσμία πληρωμής εκπνέει στις 31.12.2018 και από τις αρχές Ιανουαρίου επιβάλλεται πρόστιμο στο διπλάσιο των αναλογούντων τελών.
Βέβαια, είθισται κάθε χρόνο να δίνεται μία σιωπηρή παράταση ολίγων ημερών για την αποπληρωμή των τελών, ενώ το ίδιο αναμένεται να συμβεί και φέτος.
Τα τέλη κυκλοφορίας ανάλογα με τα κυβικά και το έτος πρώτης κυκλοφορίας κυμαίνονται από 22 έως 1.380 ευρώ για οχήματα που κυκλοφόρησαν έως το 2010 (σε κλιμάκια έως το έτος 2.000, 2001-20015 και 2006-2010).
Για τα αυτοκίνητα που κυκλοφόρησαν από 1η Νοεμβρίου 2010 και μετά, τα τέλη υπολογίζονται με βάση τις εκπομπές ρύπων.

2. ΚΑΤΑΘΕΣΗ ΠΙΝΑΚΙΔΩΝ: Οι ιδιοκτήτες οχημάτων που αδυνατούν να πληρώσουν τα τέλη κυκλοφορίας έχουν τη δυνατότητα σήμερα και την ερχόμενη Δευτέρα, παραμονή Πρωτοχρονιάς, να καταθέτουν στην Εφορία τις πινακίδες κυκλοφορίας των οχημάτων τους, αποφεύγοντας έτσι την καταβολή των τελών.
Η κατάθεση των πινακίδων δεν συνιστά οριστική απόσυρση του αυτοκινήτου, αλλά απλή ολιγόμηνη ακινησία.
Για οριστική απόσυρση από την κυκλοφορία απαιτούνται περισσότερα δικαιολογητικά: άδεια κυκλοφορίας αυτοκινήτου, πινακίδες, φωτοτυπία της δήλωσης εισοδήματος, όπου να αποδεικνύεται ποιος είναι ο κάτοχος του Ι.Χ., απόδειξη πληρωμής των τελών κυκλοφορίας του τρέχοντος έτους, υπεύθυνη δήλωση ότι το αυτοκίνητο θα σταθμεύσει σε κλειστό ιδιόκτητο χώρο, Αστυνομική ταυτότητα ή σχετική εξουσιοδότηση, αν δεν είναι ο ίδιος ο ιδιοκτήτης.

3. ΔΟΣΗ ΕΝΦΙΑ: Μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου οι ιδιοκτήτες ακινήτων θα πρέπει να εξοφλήσουν την 4η δόση του φετινού ΕΝΦΙΑ και μέχρι 31 Ιανουαρίου του 2019 για την πέμπτη και τελευταία δόση για να μην επιβαρυνθούν με πρόστιμο 0,73%.
Να σημειωθεί ότι όσοι ιδιοκτήτες δεν εξοφλήσουν τον ΕΝΦΙΑ του 2018 μέχρι το τέλος Ιανουαρίου 2019 εκτός από τα πρόστιμα θα υπάρχουν και προσαυξήσεις.

4. ΜΕΤΑΒΙΒΑΣΕΙΣ ΑΚΙΝΗΤΩΝ: Μόλις δύο ημέρες έχουν στην διάθεση τους οι φορολογούμενοι για να μεταβιβάσουν ακίνητα με χαμηλό φορολογικό κόστος.
Οι νέες αντικειμενικές αξίες, οι οποίες ίσχυσαν φέτος μόνο για τον υπολογισμό του ΕΝΦΙΑ, ενεργοποιούνται από την Πρωτοχρονιά για όλες τις μεταβιβάσεις και οι φόροι που επιβάλλονται στα ακίνητα παίρνουν φωτιά.
Οι αγοραπωλησίες κατοικιών, οικοπέδων, επαγγελματικών ακινήτων θα κοστίζουν έως και 50% ακριβότερα σε 3.792 περιοχές σε όλη τη χώρα όπου οι τιμές ζώνης κινήθηκαν ανοδικά.
Υπολογίζεται ότι 17 φόροι, τέλη και λοιπές επιβαρύνσεις που επιβάλλονται στην απόκτηση και την κατοχή ακίνητης περιουσίας επηρεάζονται από την εφαρμογή των νέων αντικειμενικών αξιών.
Μεταξύ των φόρων που επηρεάζονται είναι ο φόρος μεταβίβασης ακινήτων, ο ΦΠΑ 24% στις νέες οικοδομές με εξαίρεση την πρώτη κατοικία, το Τέλος Ακίνητης Περιουσίας (ΤΑΠ), που επιβάλλεται υπέρ των δήμων μέσω των λογαριασμών ηλεκτρικού ρεύματος, ο φόρος δωρεάς, γονικής παροχής, κληρονομίας ακινήτων, κ.ά.

5. ΔΟΣΗ ΡΥΘΜΙΣΗΣ ΛΗΞΙΠΡΟΘΕΣΜΩΝ ΟΦΕΙΛΩΝ: Εκατοντάδες χιλιάδες φορολογούμενοι που έχουν υπαχθεί σε ρύθμιση τμηματικής καταβολής ληξιπρόθεσμων χρεών προς το Δημόσιο θα πρέπει να φανούν συνεπείς εξοφλώντας την μηνιαία δόση των ρυθμίσεών τους.

6. ΓΟΝΙΚΕΣ ΠΑΡΟΧΕΣ ή ΔΩΡΕΕΣ: Φορολογούμενοι που κινδυνεύουν με την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων του 2019 να πιαστούν στην παγίδα των τεκμηρίων διαβίωσης μπορούν να γλιτώσουν από την επιβολή έξτρα φόρου εφόσον δεν αφήσουν τις επόμενες δύο ημέρες να φύγουν ανεκμετάλλευτες.
Το μόνο που έχουν να κάνουν είναι να χρησιμοποιήσουν για την κάλυψη των τεκμηρίων δωρεές ή γονικές παροχές χρηματικών ποσών που θα πρέπει όμως να γίνουν μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου.
Η γονική παροχή μπορεί να γίνει ή με συμβολαιογραφικό έγγραφο ή με δήλωση στην Εφορία του δωρητή.
Και στις δύο περιπτώσεις η φορολογία ανέρχεται σε 10% επί του ποσού που παρέχεται.

7. ΔΗΛΩΣΗ ΚΛΗΡΟΝΟΜΩΝ: Μέχρι το τέλος του μήνα οι κληρονόμοι θα πρέπει να καταθέσουν χειρόγραφα στην Εφορία τη δήλωση φορολογίας εισοδήματος φορολογουμένου που απεβίωσε το 2018.
Στην περίπτωση αυτή απαιτείται ενημέρωση του Τμήματος Διοικητικής και Μηχανογραφικής Υποστήριξης της ΔΟΥ του αποβιώσαντος, πριν από την υποβολή της δήλωσης, με την ημερομηνία θανάτου και τα στοιχεία των νόμιμων κληρονόμων/εγγύτερων συγγενών, με την προσκόμιση των απαραίτητων δικαιολογητικών.

8. ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΚΑΤΟΙΚΩΝ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ: Αφορά όσους έγινε δεκτή η μεταφορά τους στη ΔΟΥ κατοίκων εξωτερικού.
Οι φορολογούμενοι που κατέθεσαν αίτηση μεταφοράς στη ΔΟΥ κατοίκων εξωτερικού για πρώτη φορά και η αίτησή τους εγκρίθηκε μέσα στο 2018 μπορούν να υποβάλουν τη φορολογική δήλωση για το φορολογικό έτος 2017 μέχρι την τελευταία εργάσιμη ημέρα του χρόνου.

Μάριος Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης