Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Στον λαβύρινθο της αβεβαιότητας εισέρχονται οι διεθνείς αγορές – Επικίνδυνα ασταθής πολιτικά η Ελλάδα, ακραία μη επενδύσιμες οι τράπεζες

Στον λαβύρινθο της αβεβαιότητας εισέρχονται οι διεθνείς αγορές – Επικίνδυνα ασταθής πολιτικά η Ελλάδα, ακραία μη επενδύσιμες οι τράπεζες
Η Ελλάδα εισέρχεται σε επικίνδυνα ασταθή πολιτική περίοδο όπου θα απονευρωθούν τα πάντα καθώς θα αναμένουν τις εκλογές.
Στον λαβύρινθο της αβεβαιότητας έχουν εγκλωβιστεί οι διεθνείς αγορές μετά το ισχυρό sell off που μαίνεται παγκοσμίως, ενώ στο εσωτερικό μέτωπο, το περιβάλλον είναι επικίνδυνα ασταθές, η αγορά έχει απονεκρωθεί και σε πολιτικό επίπεδο η κυβέρνηση μετράει αντίστροφα για το πότε θα παραιτηθεί ο Καμμένος και οι υπόλοιποι Ανεξάρτητοι Έλληνες.
Εδώ και πολύ καιρό είχε προβλεφθεί ότι ο μακροχρόνιος ανοδικός κύκλος που έχει κρατήσει σχεδόν 10 χρόνια διεθνώς και στις ΗΠΑ θα πλησιάσει στο τέλος του.
Ωσάν αυτοεκπληρούμενη προφητεία το μοιραίο –καθυστέρησε μεν αλλά συνέβη – και ο S&P 500 από τα υψηλά στα τέλη Σεπτεμβρίου 2018 υποχωρεί 16%.
Αν και το rebalancing από pension funds δίνει κάποιες πνοές στην Wall Street αρχικά ράλι +5% και ακολούθως επαναφορά από -2,5% σε κέρδη +1% η πραγματικότητα είναι ότι η Wall αλλά και οι διεθνείς αγορές έχουν εγκλωβιστεί στο καθοδικό σπιράλ της bear market.
Τα συνταξιοδοτικά Ταμεία – pension funds – στις ΗΠΑ πουλάνε λόγω τέλους 2018 περί τα 53 δισεκ. δολάρια σε ομόλογα και αγοράζουν περίπου 64 δισεκ. δολάρια σε μετοχές.
Ταυτόχρονα ο υπουργός οικονομικών των ΗΠΑ ενεργοποίησε το Plunge Protection Team (PPT) δηλαδή την ομάδα έκτακτης ανάγκης που αποτελείται από μέλη της κυβέρνησης και τραπεζίτες ώστε να δράσουν στο πλαίσιο της συστημικής ευστάθειας.
Ταυτόχρονα μπορεί ο Trump ο αμερικανός πρόεδρος να βάλλει κατά της FED ή μπορεί το αμερικανικό υπουργείο οικονομικών να δανείζεται για 7 χρόνια ποσά ρεκόρ και με ελκυστικά επιτόκια αλλά ήδη πολλές μετοχές στην Wall έχουν διορθώσει σημαντικά από τα υψηλά του Σεπτεμβρίου 2018.
Να σημειωθεί ότι η πλειονότητα των διεθνών επενδυτικών οίκων υποστηρίζει ότι το α΄ 4μηνο του 2019 θα είναι πολύ δύσκολο ενώ η FED θα αρχίσει να αποσύρει ρευστότητα αρχές 2019.
Διεθνώς και παρά την προσπάθεια των μακροπρόθεσμων επενδυτών να κρατήσουν τα ηνία της αγοράς το πλήρωμα του χρόνου και του τέλους της ανόδου πλησιάζει.
Ήδη η παγκόσμια οικονομία εισέρχεται σε φάση επιβράδυνσης όπως αναγνωρίζει και η ΕΚΤ ενώ στην Ευρώπη ο DAX στην Γερμανία έχει χάσει σχεδόν 19% με 20% από τα υψηλά του απόδειξη ότι και στην Ευρώπη η διόρθωση έχει ξεκινήσει.
Και ενώ το 2019 προμηνύεται δυσοίωνο, στην Ελλάδα συμβαίνουν τα εξής παράδοξα.
Οι τράπεζες παραμένουν μη επενδύσιμες και αυτό αποδεικνύεται ότι σχεδόν όλες οι μετοχές πλησιάζουν ιστορικά χαμηλά ή τα έχουν διασπάσει ενώ σε πολιτικό επίπεδο η Ελλάδα μπαίνει σε περιπέτειες για οι ΑΝΕΛ θα αποχωρήσουν από την κυβέρνηση λόγω της συμφωνίας των Πρεσπών.
Διαμορφώνεται ένα περιβάλλον όπου οι τράπεζες ο κεντρικός πυλώνας της οικονομίας και του χρηματιστηρίου παραμένουν μη επενδύσιμες και ταυτόχρονα η Ελλάδα εισέρχεται σε καθεστώς ομηρίας και αστάθειας.
Πως θα πορευθεί η κυβέρνηση όταν μετά τον Ιανουάριο 2019 που θα έρθει προς κύρωση η συμφωνία των Πρεσπών οι ΑΝΕΛ θα αποχωρήσουν από την κυβέρνηση;
Μπορεί να καταψηφίσουν πρόταση δυσπιστίας εάν κατατεθεί αλλά για πόσο καιρό η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ θα πορεύεται έχοντας ουσιαστικά χάσει την δεδηλωμένη;
Μέχρι πόσο καιρό οι ΑΝΕΛ θα στηρίζουν…από έξω την κυβέρνηση;
Οι πρόωρες εκλογές θα καταστούν μονόδρομος και θα δώσουν διέξοδο στο πολιτικό αδιέξοδο αλλά ο Τσίπρας θα επιλέξει αυτό τον δρόμο;
Η Ελλάδα εισέρχεται σε επικίνδυνα ασταθή πολιτική περίοδο όπου θα απονευρωθούν τα πάντα καθώς θα αναμένουν τις εκλογές.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης