Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ιαπωνία: Υποχώρησε κατά -1,1% η βιομηχανική παραγωγή τον Νοέμβριο 2018 - Μικρότερη των εκτιμήσεων η πτώση

Ιαπωνία: Υποχώρησε κατά -1,1% η βιομηχανική παραγωγή τον Νοέμβριο 2018 - Μικρότερη των εκτιμήσεων η πτώση
Σε σύγκριση με τον αντίστοιχο μήνα του προηγούμενου έτους, η βιομηχανική παραγωγή της Ιαπωνίας ενισχύθηκε κατά +1,4%
Πτώση σημείωσε η βιομηχανική παραγωγή της Ιαπωνίας για τον Νοέμβριο του 2018, σύμφωνα με τα σημερινά (28/12) στοιχεία του Υπουργείου Οικονομίας της χώρας, τα οποία ωστόσο αποδείχθηκαν καλύτερα σε σύγκριση με τις εκτιμήσεις των αναλυτών.
Ειδικότερα, ο δείκτης βιομηχανικής παραγωγής της χώρας υποχώρησε κατά -1,1% σε σύγκριση με τον Οκτώβριο του 2018, έναντι ανόδου +2,9% που σημειώθηκε τον προηγούμενο μήνα, την ίδια στιγμή που οι αναλυτές εκτιμούσαν ότι η πτώση θα διαμορφωθεί στο -1,9%.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του Υπουργείου, τα αποθέματα αυξήθηκαν κατά +0,2% σε μηνιαία βάση και +0,7% σε ετήσια βάση, ενώ οι αποστολές του βιομηχανικού τομέα υποχώρησαν κατά -1,4% σε σύγκριση με τον Οκτώβριο του 2018 ενώ αυξήθηκαν κατά +0,7% σε σύγκριση με τον Νοέμβριο του 2017.
Παρά το γεγονός ότι τα παραπάνω στοιχεία αποδείχθηκαν καλύτερα σε σύγκριση με τις εκτιμήσεις, οι προοπτικές των επιχειρήσεων για τον Ιανουάριο ήταν περισσότερο αρνητικές, καθώς αναμένεται να σημειωθεί πτώση της τάξεως του -0,8% μετά την ανάκαμψη της τάξεως του +2,2% που αναμένεται τον Δεκέμβριο.
«Η οικονομία της Ιαπωνίας, η οποία εξαρτάται από τις εξαγωγές, θα αντιμετωπίσει μία σοβαρή κατάσταση το επόμενο έτος λόγω των εμπορικών τριβών μεταξύ των ΗΠΑ και της Κίνας και των κυμαινόμενων επιπτώσεών τους, καθώς η παγκόσμια αύξηση του εμπορίου επιβραδύνεται», σχολιάζει ο αναλυτής του Norinchukin Research Institute, Takeshi Minami.
Σε ξεχωριστά στοιχεία που δημοσίευσε το Υπουργείο, οι λιανικές πωλήσεις της χώρας αυξήθηκαν κατά +1,4% σε ετήσια βάση, καταγράφοντας σημαντική επιβράδυνση σε σχέση με το +3,6% που είχε σημειωθεί τον προηγούμενο μήνα, την ίδια στιγμή που οι αναλυτές προέβλεπαν περαιτέρω άνοδο κατά +2,2%.
Οι πωλήσεις στον τομέα των καυσίμων σημείωσαν τη μεγαλύτερη ετήσια άνοδο, και συγκεκριμένα στο +8,1% ενώ αντίθετα η μικρότερη ετήσια άνοδος σημειώθηκε στον τομέα τροφίμων και ποτών, στο +0,9%.
Επιπλέον, όπως ανακοίνωσε το Υπουργείο Υγείας, Εργασίας και Πρόνοιας, η ανεργία στη χώρα για τον Νοέμβριο αυξήθηκε στο 2,5% έναντι 2,4% τον Οκτώβριο του 2018.
Σε σύγκριση με τον αντίστοιχο μήνα του προηγούμενου έτους, το ποσοστό ανεργίας υποχώρησε κατά -5,6% ενώ ο δείκτης θέσεων εργασίας προς αιτήσεις αυξήθηκε ελαφρώς στο 1,63 έναντι 1,62 τον προηγούμενο μήνα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης