Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Οι δικαστικές αρχές σε πολλές περιπτώσεις έχουν αποτύχει – Τι συμβαίνει όταν εισαγγελείς προφυλακίζουν και στο τέλος επέρχεται αθώωση;

Οι  δικαστικές αρχές σε πολλές περιπτώσεις έχουν αποτύχει – Τι συμβαίνει όταν εισαγγελείς προφυλακίζουν και στο τέλος επέρχεται αθώωση;
Δεκάδες υποθέσεις έχουν καταλήξει στην δικαιοσύνη και το αποτέλεσμα είναι ότι καταγράφεται χάος μεταξύ των εισαγγελικών και προανακριτικών αρχών και της τελικής απόφασης της δικαιοσύνης.
Στην Ελλάδα ίσως λόγω άγνοιας, ίσως λόγω προκατάληψης, ίσως λόγω επικαιρότητας ανακριτές και εισαγγελείς έχουν υποπέσει σε πλειάδα λαθών και παρατυπιών.
Πόσοι έχουν προφυλακιστεί επειδή ο εισαγγελέας έκρινε ότι έπρεπε να υπάρξει προφυλάκιση, πόσες φορές εισαγγελείς αναχρονιστικά έχουν επιβάλλει απαγορευτικό εξόδου από την χώρα για αδικήματα που συντελέστηκαν χρόνια πίσω και στο τέλος όταν διεξάγονται οι ακροαματικές διαδικασίες σε όλους τους βαθμούς οι κατηγορούμενοι που είχαν διαπομπευθεί…αθωώνονται.
Ας δούμε ορισμένες περιπτώσεις που αποτελούν απόδειξη ότι αλλιώς σκέπτεται ο εισαγγελέας και αλλιώς το δικαστήριο που απονέμει δικαιοσύνη.
Ίσως αποτελέσει μια καλή βάση ειδικά για τα τραπεζικά θέματα και σκάνδαλα ότι οι έλληνες εισαγγελείς θα περάσουν από σεμινάρια της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών για να μάθουν…ορολογίες και άλλα λεπτά θέματα που εάν τα γνώριζαν ίσως να είχαν αποτραπεί τα χειρότερα για πολλές υποθέσεις.

Υπόθεση δομημένων.
Όταν είχε ανακύψει το «σκάνδαλο» έλαβε πολιτικές διαστάσεις και αποτέλεσε αφορμή και αιτία για ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις.
Ο εισαγγελέας που έκρινε την υπόθεση αποφάνθηκε σκάνδαλο και ήταν απίθανο να γνωρίζει την λειτουργία των δομημένων.
Μετά από πολλά χρόνια σχεδόν 7 χρόνια δικαστικών μαχών οι εμπλεκόμενοι αθωώθηκαν.
Ωστόσο στο μεσοδιάστημα καταστράφηκαν ενώ έφθασαν στο σημείο οι σύζυγοι ορισμένοι κατηγορουμένων να πλένουν μέχρι και σκάλες για να επιβιώσουν.
Που ήταν τότε η δικαιοσύνη, άφαντη δεν αναγνώρισε κανένα λάθος της, διέσυρε ανθρώπους και στο τέλος αθωώθηκαν.
Η δικαιοσύνη αποδόθηκε μεν αλλά οι άνθρωποι καταστράφηκαν.
Οι δικαστικοί λειτουργοί θα έπρεπε να είχαν τιμωρηθεί για την προκλητική άγνοια τους.

Υπόθεση Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου
Η υπόθεση χρονίζει και μετατίθεται συνεχώς αλλά η καθολική πλειοψηφία των εμπλεκομένων θα αθωωθεί.
Η εισαγγελέας που έστειλε την υπόθεση στην δικαιοσύνη και παρέπεμψε τους κατηγορουμένους είχε βρει στοιχεία.
Ωστόσο όπως φαίνεται από την ακροαματική διαδικασία – και επειδή έχουν περάσει πολλά χρόνια – οι βασικοί εμπλεκόμενοι θα αθωωθούν.
Μια άλλη υπόθεση όπου οι εισαγγελείς λαμβάνουν αποφάσεις κατά την διάρκεια τα υπόθεσης που βρίσκεται στην επικαιρότητα και επηρεάζονται από αυτή προφανώς αρνητικά για τους εμπλεκόμενους και στο τέλος μετά από χρόνια όταν διεξάγεται το δικαστήριο και λαμβάνονται αποφάσεις σε όλες τις δικαστικές βαθμίδες επέρχεται αθώωση.
Γιατί λοιπόν οι εισαγγελείς παραπέμπουν και τα δικαστήρια αθωώνουν;
Αυτό ονομάζεται απονομή δικαιοσύνης ή δικαιοσύνη με βάση την επικαιρότητα;

Υπόθεση Ριχάρδου με τον χρυσό
Η υπόθεση αυτή θα έπρεπε η εισαγγελέας και οι ανακριτές που πήραν τις αποφάσεις προφυλάκισης να τεθούν σε διαθεσιμότητα.
Θα πρέπει να δημιουργηθεί ένα δικαστικό όργανο που κρίνει τις αποφάσεις εισαγγελέων και δικαστών.
 
Υπόθεση Παπαευαγγέλου με τα POS
Στην περίπτωση αυτή, η μομφή είναι στην απόφαση της δικαιοσύνης και της αρχής ξεπλύματος βρώμικου χρήματος να παγώσει τους λογαριασμούς των εμπλεκομένων.
Δεν έχει γίνει κατανοητό μια υπόθεση που τελέστηκε πριν 2 ή 3 χρόνια να δεσμεύονται επ’ αόριστον οι τραπεζικοί λογαριασμοί.
Μια άλλη περίπτωση – κραυγαλέα μάλιστα – κακής άσκησης δικαιοσύνης.
Κάθε φορά που συμβαίνει κάτι δεσμεύονται λογαριασμοί ακόμη και εάν το αδίκημα έχει πραγματοποιηθεί έως και 10 χρόνια πίσω.
Τι λογική έχουν όλα αυτά τα μέτρα;

Υπόθεση Χρυσής Αυγής
Ανεξαρτήτως των πολιτικών προκαταλήψεων η υπόθεση Χρυσής Αυγής είναι ξεκάθαρο αποτέλεσμα πολιτικής σκευωρίας όπου οι εισαγγελείς και δικαστές πρόθυμοι συνεργάτες των κυβερνήσεων ενέπλεξαν ένα κόμμα αποκαλώντας το εγκληματική οργάνωση.
Η υπόθεση βρίσκεται στην ακροαματική διαδικασία.
Η σοβαρή ένσταση έχει να κάνει με την σύσταση εγκληματικής οργάνωσης για την οποία κατηγορείται η Χρυσή Αυγή.
Πρόκειται για ένα νομικό επιχείρημα διάτρητο που κατέπεσε κατά την ακροαματική διαδικασία καθώς για να θεωρηθεί μια οργάνωση εγκληματική θα πρέπει να αποδεικνύεται οικονομικό όφελος.
Δεν θα αναφερθούμε στα άλλα σκέλη της υπόθεσης.
Η καθολική πλειοψηφία των μελών της Χρυσής Αυγής που είναι κατηγορούμενοι θα αθωωθούν.

Δεκάδες υποθέσεις έχουν καταλήξει στην δικαιοσύνη και το αποτέλεσμα είναι ότι καταγράφεται χάος μεταξύ των εισαγγελικών και προανακριτικών αρχών και της τελικής απόφασης της δικαιοσύνης.
Πως αυτό το χαοτικό χάσμα μπορεί να κλείσει;
Γιατί να καταδικάζονται άνθρωποι, να δεσμεύονται λογαριασμοί και στο τέλος… αθώος ο κατηγορούμενος και με αυτή την απόφαση η δικαιοσύνη να νίπτει τα χείρας της για τα λάθη της.
Πότε θα πληρώσουν εισαγγελείς για τις αποτυχημένες αποφάσεις τους;
Μήπως πρέπει όλοι να παραδειγματιστούμε από αυτά τα λάθη;

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης