Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Nomura: Η Fed δημιούργησε φούσκα στις αγορές - Η πτώση θα συνεχιστεί

tags :
Nomura: Η Fed δημιούργησε φούσκα στις αγορές - Η πτώση θα συνεχιστεί
Η ποσοτική χαλάρωση της Fed ώθησε τους επενδυτές να ρισκάρουν
Οι επενδυτές εξακολουθούν να περιμένουν το περίφημο «January Effect» στις αγορές (σ.σ.: εκ παραδόσεως ο Ιανουάριος είναι ένας θετικός μήνας για τις μετοχές) και ως εκ τούτου διατηρούν τη θετική στάση τους έναντι των μετοχών, σύμφωνα με τη Nomura.
Όπως σημειώνει ο Charlie McElligott, κορυφαίος αναλυτής της Nomura, αυτή η αισιοδοξία δεν είναι άνευ λόγου, αλλά ο ίδιος παραμένει αρκετά απαισιόδοξος, λαμβάνοντας υπόψη ορισμένα γεγονότα όπως:

- τη σύσφιξη των πιστωτικών συνθηκών αλλά και τα στοιχεία που υπάρχουν από τις προηγούμενες φορές που η Fed προχωρούσε σε αυξήσεις επιτοκίων,
- το «ξεφούσκωμα» της θετικής επίδρασης από το «πακέτο» στήριξης που υπήρξε στις ΗΠΑ το 2018,
- τη μείωση του «wealth effect» λόγω της συνεχιζόμενης υποχώρησης των αγορών και της επίδρασης που έχει αυτή στις δαπάνες και
- το γεγονός ότι οι εταιρείες εκ παραδόσεως προχωρούν σε απομόχλευση όταν ένας οικονομικός κύκλος πλησιάζει στο τέλος του.

Ως εκ τούτου, κατά τον αναλυτή της Nomura, η όποια άνοδος στο ξεκίνημα του 2019 στις αγορές θα ξεφουσκώσει αρκετά γρήγορα.
Αυτό που θα μπορούσε να τον καταστήσει πιο αισιόδοξο για τις μετοχές θα ήταν μία απόφαση της Fed να προχωρήσει σε χαλαρή νομισματική πολιτική, να υπάρξει λύση στον εμπορικό πόλεμο μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας και η Κίνα να εφαρμόσει πιο χαλαρή πολιτική.
Βέβαια τα παραπάνω μοιάζουν απίθανα να συμβούν, αν και ο McElligott, υποστηρίζει ότι αυτό που έχει σημασία είναι πολιτική της Fed, καθώς αυτή είναι που επηρεάζει περισσότερο τις αγορές.
Όσο για τη Fed, ο αναλυτής τονίζει ότι με την πολιτική της ποσοτικής χαλάρωσης –για την οποία εκφράζει αρκετές ανησυχίες για το κατά πόσο έχει ουσιαστικά τελειώσει- η τράπεζα δημιούργησε φούσκα στις αγορές, κάτι το οποίο γνώριζε πολύ καλά ότι θα συμβεί.
«Είναι φανερό ότι το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης όσο υψηλά και εάν έφθανε δεν θα ήταν ποτέ ικανό να ικανοποιήσει τις αγορές.
Ταυτόχρονα θεωρώ ότι στήριξε τη διάθεση ανάληψης ρίσκου από τους επενδυτές, οι οποίοι ακόμη και εάν δεν είχαν υψηλά κέρδη, συνέχιζαν να ρισκάρουν.
Θεωρώ ότι και ο ίδιος ο Powell έχει κατανοήσει ότι η αύξηση του ισολογισμού της Fed δημιούργησε φούσκες και στήριξη την ανάληψη επενδυτικού ρίσκου.
Θεωρώ ότι αυτές οι φούσκες εξακολουθούν να αποτελούν τον βασικό κίνδυνο για τη σταθερότητα του χρηματοπιστωτικού συστήματος των ΗΠΑ».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης