Τελευταία Νέα
Διεθνή

FAZ: Η ψήφιση της Συμφωνίας των Πρεσπών απαιτεί δύσκολους συμβιβασμούς

FAZ: Η ψήφιση της Συμφωνίας των Πρεσπών απαιτεί δύσκολους συμβιβασμούς
Οι βουλευτές του VMRO συμμετείχαν στα βίαια επεισόδια του Απριλίου του 2017 στο κοινοβούλιο των Σκοπίων
Για τους πολύπλοκους συσχετισμούς αλλά και τους συμβιβασμούς που προτίθεται να κάνει ο Zoran Zaev προκειμένου να αποσπάσει την πλειοψηφία στη Βουλή για το ονοματολογικό, σχολιάζει σε άρθρο της η γερμανική Frankfurter Allgemeine Zeitung.
Όπως υπογραμμίζει, το 2018 δεν προέκυψαν πολλά καλά νέα από τη Νοτιοανατολική Ευρώπη, αλλά υπήρξαν κάποιες θετικές εξελίξεις. Σε αυτές συμπεριλαμβάνεται η προοπτική επίλυσης της διαμάχης για το ονοματολογικό μεταξύ Ελλάδας και ΠΓΔΜ, μιας διαμάχης που κρατά πάνω από 25 χρόνια.».
Στις 15 Ιανουαρίου στο Κοινοβούλιο της ΠΓΔΜ αναμένεται η τελευταία και καθοριστική ψηφοφορία για τη συνταγματική αναθεώρηση και τη μετονομασία της χώρας σε «Βόρεια Μακεδονία», για την οποία απαιτείται πλειοψηφία 2/3, σημειώνει η FAZ, υπενθυμίζοντας ότι αν επιτευχθεί η πλειοψηφία αυτή, θα πρέπει τον Φεβρουάριο να περάσει και από την ελληνική Βουλή η Συμφωνία των Πρεσπών, με απλή όμως πλειοψηφία. «Μόνο έτσι θα ανοίξει έπειτα για τη μικρή βαλκανική χώρα η πόρτα του ΝΑΤΟ και ενδεχομένως αργότερα η έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την ΕΕ. Αλλά ακόμη παραμένει αβέβαιο αν αυτό θα συμβεί.
Στα Σκόπια ο Zaev είναι επιφορτισμένος με την αναζήτηση της απαιτούμενης για τη συνταγματική αναθεώρηση πλειοψηφίας των 80 σε σύνολο 120 βουλευτών. Γι αυτό και εξετάζει αμφιλεγόμενους συμβιβασμούς».
Όπως εξηγεί η εφημερίδα οι συμβιβασμοί αφορούν τον πρόσφατο νόμο περί αμνηστίας που αφορά ομάδα βουλευτών του αντιπολιτευόμενου VMRO-DPMNE, οι οποίοι συμμετείχαν στα βίαια επεισόδια του Απριλίου του 2017 στο κοινοβούλιο των Σκοπίων.
Η χορήγηση αμνηστίας, κατά την εφημερίδα, έρχεται τη δεδομένη στιγμή προκειμένου ο Zaev να εξασφαλίσει την θετική ψήφο των βουλευτών αυτών στην ψηφοφορία του Ιανουαρίου.
«Φυσικά επισήμως δεν λέγεται αυτό. Τυπικά έχει συσταθεί μια κοινοβουλευτική επιτροπή συμφιλίωσης για τους αποστάτες της αντιπολίτευσης».
Στην ουσία όμως πρόκειται για έναν συμβιβασμό της επιθυμίας να μην πάνε στη φυλακή όσοι βουλευτές συμμετείχαν στα βίαια επεισόδια με αντάλλαγμα την εξασφάλιση της απαιτούμενης πλειοψηφίας, γράφει η FAZ.
«Πολλοί υποστηρικτές του Zaev είναι απογοητευμένοι. Κι αυτό γιατί ο ίδιος πολλές φορές είχε διαβεβαιώσει, και σε συνέντευξη στην FAZ, ότι δεν θα υπάρξει αμνηστία με αντάλλαγμα την επίτευξη πλειοψηφίας στη Βουλή», αναφέρει η εφημερίδα προσθέτοντας:
«Πολλοί από εκείνους που επιθυμούν την ενίσχυση του κράτους δικαίου ως απάντηση στην κυνικότητα και την έλλειψη αξιών της προηγούμενης κυβέρνησης Gruevski είναι τώρα δυσαρεστημένοι. Άλλοι πάλι σκέφτονται ότι χειρότερη από μια αμφιλεγόμενη άφεση ποινής θα ήταν το να χαθεί αυτή η ιστορική ευκαιρία για ένταξη στη Δύση.
Ο κίνδυνος αυτός είναι υπαρκτός, διότι είναι πιθανό στις ελληνικές κοινοβουλευτικές εκλογές του 2019 ο Αλέξης Τσίπρας να ηττηθεί.
Αλλά στον πιθανό διάδοχό, τον Κυριάκο Μητσοτάκη, στον οποίο ασκείται πίεση από την ισχυρή δεξιά πτέρυγα της Νέας Δημοκρατίας, πολύ δύσκολα η Βουλή θα δώσει συγκατάθεση για την επίκυρωση της συμφωνίας για τη Βόρεια Μακεδονία».
Τέλος, όπως παρατηρεί η FAZ, ακούγεται συχνά στην ΠΓΔΜ και ένα ακόμη σενάριο σχετικά με τους συμβιβασμούς του Zaev προκειμένου να περάσει η συνταγματική αλλαγή.
Σύμφωνα με αυτό, και η διαφυγή του καταδικασθέντα για διαφθορά πρώην πρωθυπουργού Ν. Gruevski στην Ουγγαρία μέσω της βαλκανικής οδού ήταν μέρος ενός «ντιλ του Zaev».

Αγωγές κατά Τσίπρα και Κοτζιά

Εν τω μεταξύ αγωγές κατά του ελληνικού δημοσίου, του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα και του πρώην υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Κοτζιά, καταθέτουν η Πανελλήνια Ομοσπονδία Πολιτιστικών Συλλόγων Μακεδόνων και οι Παμμακεδονικές Ενώσεις.
Η αγωγή έρχεται ως συνέχεια των διαμαρτυριών τους κατά της Συμφωνίας των Πρεσπών και ως αντίδραση στην απόρριψη της προσφυγής τους στο Συμβούλιο της Επικρατείας.
Εκφράζεται μάλιστα απαίτηση αποζημίωσης για κάθε Μακεδόνα που καταθέτει την αγωγή για την ηθική βλάβη που του έχει ήδη προκαλέσει η "Συμφωνία" των Πρεσπών.
"Η καταπάτηση των ατομικών και πολιτικών δικαιωμάτων των Μακεδόνων καθιστά ΑΚΥΡΗ την "Συμφωνία"", αναφέρουν στην σχετική τους ανακοίνωση η οποία αναφέρει τα εξής:
«Το ΣτΕ απέρριψε την αίτηση ακύρωσης της Συμφωνίας των Πρεσπών που κατέθεσε η Πανελλήνια Ομοσπονδία Πολιτιστικών Συλλόγων Μακεδόνων και οι Παμμακεδονικές Ενώσεις του Εξωτερικού.
Στην από 14 Δεκεμβρίου 2018 απόφασή του όμως αναγνωρίζει ότι οι Μακεδόνες δύνανται να καταθέσουν αγωγές για την παραβίαση ατομικών και πολιτικών δικαιωμάτων τους σε ότι αφορά τις επιπτώσεις της "Συμφωνίας" των Πρεσπών. Με αυτόν τον τρόπο δύνανται οι Μακεδόνες να διεκδικήσουν τα δίκαιά τους. Τα δικαστήρια είναι ΥΠΟΧΡΕΩΜΕΝΑ βάσει της απόφασης του ΣτΕ να υπεισέλθουν στην ουσία του θέματος και να δικάσουν τις αγωγές των Μακεδόνων.
Οφείλουμε να εξαντλήσουμε ΚΑΘΕ ΝΟΜΙΜΟ ΜΕΣΟ για να ακυρωθεί εν λόγω "Συμφωνία".
Η ΠΟΠΣΜ και οι Παμμακεδονικές Ενώσεις ήδη κατέθεσαν την αγωγή την οποία ανέλαβαν να διεκπεραιώσουν οι νομικοί σύμβουλοι της ΠΟΠΣΜ. Προτρέπουμε ΟΛΟΥΣ τους Μακεδόνες να συμμετέχουν στις αγωγές κατά του Ελληνικού Δημοσίου που εκπροσωπείται από τους Υπουργούς Εξωτερικών και Οικονομικών. Κύμα αγωγών πρέπει να κατακλύσει την Εισαγγελία Αθηνών εν όψει της επικείμενης κύρωσης της "συμφωνίας" στο Ελληνικό Κοινοβούλιο, ώστε να καταστεί ΣΑΦΕΣ ότι ΟΙ ΜΑΚΕΔΟΝΕΣ ΔΕ ΔΕΧΟΝΤΑΙ ΤΗΝ ΠΑΡΑΧΑΡΑΞΗ ΤΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΤΟΥΣ.
Η αγωγή των Μακεδόνων αφορά στην:
1. Προσβολή της εθνικής/πολιτιστικής ταυτότητας/συνείδησης ως μοναδικά στοιχεία των Μακεδόνων.
2. Παραβίαση της ελευθερίας της εθνικής συνείδησης κατά παράβαση του Ευρωπαϊκού Ενωσιακού και Διεθνούς Δικαίου.
3. Παραβίαση της Αρχής της Ισότητας.
4. Παραβίαση των Αρχών της Δημοκρατίας και της Λαϊκής Κυριαρχίας.
Εκφράζεται απαίτηση αποζημίωσης για κάθε Μακεδόνα που καταθέτει την αγωγή για την ηθική βλάβη που του έχει ΗΔΗ προκαλέσει η "Συμφωνία" των Πρεσπών.
Η καταπάτηση των ατομικών και πολιτικών δικαιωμάτων των Μακεδόνων καθιστά ΑΚΥΡΗ την "Συμφωνία».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης