Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ιταλία: Εγκρίθηκε από το Κοινοβούλιο ο νέος κρατικός προϋπολογισμός - Άνετη ψήφος εμπιστοσύνης για την κυβέρνηση Conte

Ιταλία: Εγκρίθηκε από το Κοινοβούλιο ο νέος κρατικός  προϋπολογισμός - Άνετη ψήφος εμπιστοσύνης για την κυβέρνηση Conte
Άνετη ψήφος εμπιστοσύνης για την κυβέρνηση Conte
(upd)Την έγκριση του ιταλικού Κοινοβουλίου έλαβε σήμερα (29/12/2018) ο προϋπολογισμός της κυβέρνησης Conte για το 2019, μετά τη συμφωνία της Ρώμης με την Κομισιόν, που απομάκρυνε τον κίνδυνο κυρώσεων κατά της Ιταλίας. Η επίσημη έγκριση του προϋπολογισμού έχει προγραμματιστεί για το πρωί της Κυριακής (30/12).
Η Ιταλία συνέταξε εκ νέου τον κρατικό προϋπολογισμό και περιόρισε το έλλειμμα για το επόμενο έτος στο 2,04% του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος.
Νωρίτερα οι Βρυξέλλες είχαν απορρίψει τον αρχικό στόχο του 2,4% λέγοντας ότι παραβίαζε τους δημοσιονομικούς κανόνες της ΕΕ. Το φετινό έλλειμμα παρατηρείται στο 1,9%.
Ο προϋπολογισμός, ο οποίος υποβλήθηκε στο Κοινοβούλιο τον Οκτώβριο, ξεπέρασε το τελικό εμπόδιο του το Σάββατο, όταν η κυβέρνηση κέρδισε άνετα την ψήφο εμπιστοσύνης για το νομοσχέδιο στην Βουλή των Αντιπροσώπων με 327 ψήφους έναντι 228.
Η πρόταση εμπιστοσύνης σηματοδότησε το τέλος μιας επίπονης συζήτησης στην οποία οι αντιπολιτευόμενοι νομοθέτες διαμαρτυρήθηκαν ότι η συμφωνία της τελευταίας στιγμής με τις Βρυξέλλες σήμαινε ότι δεν είχαν χρόνο να αξιολογήσουν ή να συζητήσουν σωστά την τροποποιημένη δέσμη μέτρων.
Μερικές εκατοντάδες υποστηρικτές του κεντροαριστερού Δημοκρατικού Κόμματος διαδήλωσαν έξω από το κοινοβούλιο.
Οι εμβληματικές πολιτικές του προϋπολογισμού, οι οποίες προωθήθηκαν από τον συνασπισμό του Κινήματος Πέντε Αστέρων και της Lega, είναι ένα νέο σύστημα στήριξης του εισοδήματος που ονομάζεται «Εισόδημα του Πολίτη» και μια μείωση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης.
Άλλα μέτρα περιλαμβάνουν φορολογικές περικοπές για τους αυτοαπασχολούμενους, υψηλότερους φόρους επί των τραπεζών, ασφαλιστικές εταιρείες και εταιρείες τυχερών παιχνιδιών και μερική αμνηστία που επιτρέπει στους χαμηλόμισθους να επιλύσουν φορολογικές διαφορές με τις αρχές, καταβάλλοντας ένα περιορισμένο ποσό.
Ο πρωθυπουργός Giuseppe Conte χαρακτήρισε τον προϋπολογισμό ως «το πρώτο βήμα για ένα ευρύ και φιλόδοξο σχέδιο μεταρρύθμισης» το οποίο  τελικά θα ενισχύσει τη χρόνια υποτονική οικονομική ανάπτυξη.
Στο πλαίσιο της συμφωνίας με την ΕΕ, η κυβέρνηση, η οποία ανέλαβε καθήκοντα τον Ιούνιο, μείωσε την πρόβλεψη ανάπτυξης του ΑΕΠ για το επόμενο έτος σε 1,0% από προηγούμενη πρόβλεψη 1,5%, η οποία θεωρήθηκε ευρέως μη ρεαλιστική.
Το δημόσιο χρέος της Ιταλίας, αναλογικά το υψηλότερο στην ευρωζώνη μετά την Ελλάδα, στοχεύει να μειωθεί οριακά στο 130,7% του ΑΕΠ το επόμενο έτος από 131,7% το 2018.
Οι ιταλικές χρηματοπιστωτικές αγορές χαιρέτισαν το τέλος των «εχθροπραξιών» με τις Βρυξέλλες και οι αποδόσεις των ιταλικών ομολόγων υποχώρησαν σημαντικά την Παρασκευή (28/12).
Επτά μήνες μετά την άνοδό της στην εξουσία, η κυβέρνηση παραμένει δημοφιλής, με τα δύο κυβερνώντα κόμματα να υποστηρίζονται από περίπου το 60% των Ιταλών, σύμφωνα με δημοσκοπήσεις.

Προς απομάκρυνση Tria

Εν τω μεταξύ μεταξύ πληθαίνουν οι πληροφορίες για απομάκρυνση του ιταλού υπουργού Οικονομικών Giovanni Tria από την κυβέρνηση αμέσως μετά την ψήφιση του προϋπολογισμού γεγονός που θα αναγκάσει τον Matteo Salvini να προχωρήσει σε ανασχηματισμό του κυβερνητικού σχήματος.
Ο αναπληρωτής πρωθυπουργός ωστόσο απορρίπτει το σενάριο του ανασχηματισμού χαρακτηρίζοντας το μια «σουρεαλιστική και εντελώς ψευδής πληροφορία».
«Δεν αλλάζετε μια νικηφόρα ομάδα, είμαστε η κυβέρνηση με την υψηλότερη εμπιστοσύνη των ψηφοφόρων στην Ευρώπη» τόνισε.
Ο ιταλικός Τύπος ωστόσο, συμπεριλαμβανομένης της La Stampa, που επικαλείται υψηλόβαθμες πηγές από το περιβάλλον του πρωθυπουργού Giuseppe Conte, ανέφεραν σήμερα (29/12) ότι ο υπουργός Οικονομικών είναι πολύ πιθανό να αποχωρήσει μετά την έγκριση του προϋπολογισμού από το Κοινοβούλιο καθώς «δεν αντέχει μια νέα τόσο σκληρή σύγκρουση για έναν νέο προϋπολογισμό».

Πρώτη δύναμη η Lega

Πρώτη δύναμη και με διαφορά παραμένει η Lega του Matteo Salvini στην Ιταλία, παρουσιάζοντας μάλιστα τάσεις ενίσχυσης.
Σε δημοσκόπηση της BiDiMedia για τις ευρωεκλογές η Lega συγκεντρώνει το 34%, αυξάνοντας το ποσοστό της κατά 1%.
Ακολουθεί το Κίνημα των Πέντε Αστέρων (M5S) με 25% και απώλεια μίας ποσοστιαίας μονάδας ενώ στην τρίτη θέση βρίσκονται οι Σοσιαλδημοκράτες με 17%.
H Forza Italia του πρώην πρωθυπουργού Silvio Berlusconi συγκεντρώνει ποσοστό 7%.




www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης