Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Manbij: Η πόλη που έχει αλλάξει χέρια, όσο καμία άλλη στα χρόνια του συριακού δράματος

Manbij: Η πόλη που έχει αλλάξει χέρια, όσο καμία άλλη στα χρόνια του συριακού δράματος
Η πόλη απέχει περίπου 30 χιλιόμετρα από τα τουρκικά σύνορα και θεωρείται στρατηγικής σημασίας
H πόλη Manbij έχει αλλάξει χέρια περισσότερες φορές απ' οποιαδήποτε άλλη περιοχή κατά τη διάρκεια του εμφυλίου πολέμου στη Συρία, όπως εύστοχα παρατηρεί το Reuters.
Με την επικείμενη αποχώρηση των αμερικανικών στρατευμάτων, που αποφάσισε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Donald Trump οι κάτοικοι φοβούνται τώρα ότι άλλοι θα σπεύσουν να καλύψουν το «κενό», προκαλώντας νέα αναταραχή: οι συριακές κυβερνητικές δυνάμεις έχουν αναπτυχθεί στην περιφέρειά της ενώ η Τουρκία συγκεντρώνει στρατό στα σύνορα και απειλεί να επιτεθεί στην πόλη.
Το Ισλαμικό Κράτος ηττήθηκε στη Manbij το 2016 και έκτοτε οι αμερικανικές δυνάμεις συνέβαλαν στη σταθερότητα της περιοχής.
Η πόλη απέχει περίπου 30 χιλιόμετρα από τα τουρκικά σύνορα και η τοποθεσία της θεωρείται στρατηγικής σημασίας: βρίσκεται πολύ κοντά στο σημείο όπου «διασταυρώνονται» οι τρεις εδαφικοί τομείς υπό την επιρροή της Ρωσίας, της Τουρκίας και (προς το παρόν) των ΗΠΑ.
Αν και οι Αμερικανοί στρατιώτες δεν έχουν φύγει ακόμη, διαφαίνονται ήδη οι συνέπειες από την απόφαση του Trump.
Την Παρασκευή (27/12), για πρώτη φορά μετά από χρόνια, οι συριακές κυβερνητικές δυνάμεις που στηρίζονται από τη Ρωσία αναπτύχθηκαν στα περίχωρα, μετά την έκκληση που απηύθυναν οι Μονάδες Προστασίας του Λαού (YPG), η κουρδική οργάνωση που φοβάται ότι με την αποχώρηση των ΗΠΑ οι Κούρδοι της Συρίας θα δεχτούν επίθεση από την Τουρκία.
Ο πρόεδρος Trump έχει δηλώσει ότι η αποχώρηση των Αμερικανών θα είναι «αργή».
Το Σάββατο (28/12) πάνω από την πόλη πετούσαν αμερικανικά μαχητικά και ελικόπτερα ενώ συνεχίζονταν και οι περιπολίες των ντόπιων μαχητών, με τους κόκκινους μπερέδες και τα AK-47 ανά χείρας.
Από το 2011, όταν ξέσπασε ο πόλεμος στη Συρία, η Manbij έχει αλλάξει χέρια τρεις φορές.
Αρχικά την κατέλαβαν οι αντάρτες του Ελεύθερου Συριακού Στρατού.
Κατόπιν πέρασε στο Ισλαμικό Κράτος που την ανακήρυξε τμήμα του «χαλιφάτου» του.
Το 2016 οι Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF), η αραβοκουρδική οργάνωση που στηρίζεται κυρίως στις YPG, εκδίωξε τους τζιχαντιστές και έκτοτε ελέγχει την περιοχή.
Το γεγονός αυτό προκαλεί οργή και ανησυχία στην Τουρκία που θεωρεί ότι η αυξανόμενη επιρροή των YPG στη βόρεια Συρία απειλεί την εθνική ασφάλειά της.

Αγωνία για την επόμενη μέρα

Από τον Νοέμβριο, Τούρκοι και Αμερικανοί πραγματοποιούν κοινές περιπολίες κοντά στη Manbij, στο πλαίσιο μιας συμφωνίας των δύο πλευρών για να καθησυχαστεί η Άγκυρα.
Την Παρασκευή, ο Τούρκος πρόεδρος Recep Tayyip Erdogan δήλωσε ότι η Τουρκία δεν θα έχει καμία δουλειά στη Manbij αφού φύγουν οι «τρομοκράτες», αναφερόμενος στους Κούρδους.
Οι YPG υποστηρίζουν ότι οι δυνάμεις τους έχουν ήδη αποσυρθεί από την πόλη.
Η Άγκυρα δεν κάνει κανένα διαχωρισμό μεταξύ των YPG και του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK) και απειλεί ότι θα συντρίψει τη συριακή κουρδική οργάνωση με τη βοήθεια των Σύρων ανταρτών συμμάχων της. Κάποιοι από τους τελευταίους προέρχονται από περιοχές που έχουν περάσει στον έλεγχο των SDF και διάκεινται εχθρικά απέναντι στους Κούρδους μαχητές.
Οι αντάρτες αυτοί φαίνεται ότι κινητοποιούνται τις τελευταίες ημέρες για να εξαπολύσει επίθεση στη Manbij.
Ωστόσο ο Erdogan άφησε να εννοηθεί ότι η Τουρκία δεν βιάζεται να πραγματοποιήσει αυτή τη στρατιωτική αποχώρηση.
Για πολλούς κατοίκους της πόλης, είναι κρίσιμο το ερώτημα αν το συριακό καθεστώς θα καταφέρει να την θέσει και πάλι υπό τον έλεγχό του.
Μια βασική ανησυχία είναι αν η Δαμασκός θα στρατολογήσει τους άνδρες.
Για κάποιους πάντως, είναι προτιμότερος ο Assad παρά η Τουρκία.

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης