Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Eλλάκτωρ: Σημαντικά οφέλη - και φορολογικά - από την απορρόφηση της ΕΛΤΕΧ Άνεμος

Eλλάκτωρ: Σημαντικά οφέλη - και φορολογικά - από την απορρόφηση της ΕΛΤΕΧ Άνεμος
Η κίνηση αυτή γίνεται έξι μήνες μετά την εκλογή του νέου διοικητικού συμβουλίου της ΕΛΛΑΚΤΩΡ
Ήδη από τα μέσα του 2019, όταν θα έχουν ολοκληρωθεί όλες οι απαραίτητες διαδικασίες, εκτιμάται ότι θα αρχίσουν να διαφαίνονται τα οφέλη από την αλλαγή της εταιρικής δομής του Ομίλου ΕΛΛΑΚΤΩΡ, ο οποίος στις 28 Δεκεμβρίου ανακοίνωσε την συγχώνευση δι’ απορροφήσεως της ΕΛ.ΤΕΧ. Άνεμος.
Πέραν του γεγονότος ότι βελτιστοποίηση της εταιρικής δομής του Ομίλου ΕΛΛΑΚΤΩΡ ήταν πρωταρχικής σημασίας επιλογή της νέας διοίκησης Καλλιτσάντση και υπερψηφίστηκε από τους μετόχους του ομίλου στη γενική συνέλευση του περασμένου Ιουλίου, όλα τα στοιχεία δείχνουν ότι πρόκειται για μία αμοιβαία επωφελή κίνηση για τους μετόχους και των δύο εταιρειών.
Μέσω αυτής υλοποιείται η δέσμευση της διοίκησης Καλλιτσάντση, για μη πώληση της ΕΛ.ΤΕΧ. Άνεμος, ώστε να μην απωλέσει η ΕΛΛΑΚΤΩΡ ένα σημαντικό περιουσιακό στοιχείο με ουσιαστική συνεισφορά στην ενδυνάμωση του ομίλου.
Αξίζει να αναφερθεί εδώ, ότι εάν η ΕΛ.ΤΕΧ. Άνεμος είχε πουληθεί όπως επεδίωκε η προηγούμενη διοίκηση, η ΕΛΛΑΚΤΩΡ θα εξασφάλιζε ένα πρόσκαιρο τίμημα, δηλαδή μία εφάπαξ ένεση ρευστότητας, ενώ μέσω της συγχώνευσης ο όμιλος διατηρεί το περιουσιακό στοιχείο που παρουσιάζει συνεχή ανάπτυξη και αυξημένη κερδοφορία κάθε τρίμηνο και ενισχύεται κεφαλαιακά σε πρώτη φάση μέσα στο 2019 και εν συνεχεία σε ετήσια βάση, λόγω των επαναλαμβανόμενων οφελών που προκύπτουν σε επίπεδο ταμειακών ροών, συνεργειών κλπ.
Πρέπει να σημειωθεί ότι η κίνηση αυτή γίνεται έξι μήνες μετά την εκλογή του νέου διοικητικού συμβουλίου της ΕΛΛΑΚΤΩΡ, μετά από ενδελεχή αξιολόγηση όλων των πιθανών σεναρίων αναδιάρθρωσης της εταιρικής δομής.
Η απορρόφηση της ΕΛ.ΤΕΧ. Άνεμος από την ΕΛΛΑΚΤΩΡ θα επιτρέψει να πολλαπλασιαστούν τα οφέλη που η θυγατρική εταιρεία αιολικής ενέργειας προσέφερε στον Όμιλο μέχρι τώρα ως ξεχωριστή εταιρεία και να ενσωματωθούν στη νέα οντότητα που θα προκύψει από τη συγχώνευση.
Για παράδειγμα, αναμένεται να υπάρχουν σημαντικές οικονομίες κλίμακας αλλά κι εξοικονομήσεις σε επίπεδο χρηματοοικονομικού κόστους, διαχειριστικών εξόδων αλλά και φορολογίας, που προφανώς θα επηρεάσουν θετικά το τελικό οικονομικό αποτέλεσμα του ομίλου.   
Για τη μεν ΕΛΛΑΚΤΩΡ η ενέργεια αυτή θα δημιουργήσει μία πιο απλοποιημένη και ευέλικτη διάρθρωση, θα ενισχύσει σημαντικά τις ταμειακές ροές, θα δημιουργήσει πιο ισχυρή κεφαλαιακή δομή, ενώ θα διευρύνει την εμπορευσιμότητα της μετοχής και την ελεύθερη διασπορά της.
Αντίστοιχα για την ΕΛ.ΤΕΧ. Άνεμος η συγχώνευση με την ΕΛΛΑΚΤΩΡ της δίνει πρόσβαση σε έναν μεγαλύτερο ισολογισμό, της επιτρέπει να επεκταθεί πέρα από τις τρέχουσες δυνατότητές της αλλά και να αξιοποιήσει τη διεθνή παρουσία της ΕΛΛΑΚΤΩΡ, ενώ οι υπάρχοντες μέτοχοι αποκτούν πρόσβαση σε έναν Όμιλο σημαντικά μεγαλύτερο και διαφοροποιημένο.
Πρέπει να αναφερθεί ότι ειδικά για τους μετόχους της ΕΛ.ΤΕΧ. Άνεμος, προνομιακή είναι και η σχέση ανταλλαγής που ανακοινώθηκε καθώς για κάθε μία μετοχή της ΕΛ.ΤΕΧ. Άνεμος που κατέχουν τώρα, θα αποκτήσουν 1,27 νέες μετοχές της ΕΛΛΑΚΤΩΡ μετά τη συγχώνευση, ενώ και το premium της συναλλαγής κινείται κοντά στο 9% υψηλότερα από την τιμή κλεισίματος της μετοχής της ΕΛ.ΤΕΧ. Άνεμος την Παρασκευή 28 Δεκεμβρίου.
Στη νέα εταιρεία που θα δημιουργηθεί οι μέτοχοι της ΕΛΛΑΚΤΩΡ θα κατέχουν το 82,606%, ενώ αυτοί της ΕΛ.ΤΕΧ.ΑΝΕΜΟΣ το 17,394%.
Η ΕΛ.ΤΕΧ. Άνεμος θα διατηρήσει τη διοικητική της ομάδα προκειμένου να μην διαταραχθεί η επιτυχημένη επιχειρηματική της λειτουργία που την ανέδειξε τα τελευταία χρόνια στο δεύτερο μεγαλύτερο παραγωγό ηλεκτρισμού από αιολική ενέργεια στην Ελλάδα.
Η εταιρεία που θα προκύψει από τη συγχώνευση θα επωφεληθεί από τις μακροπρόθεσμες επιχειρηματικές προοπτικές της ΕΛΛΑΚΤΩΡ, διευρύνοντας το πεδίο ανάπτυξής της και προσφέροντας στους μετόχους μειοψηφίας τη δυνατότητα συμμετοχής σε όποια μελλοντική υπεραξία δημιουργηθεί.
Η νέα εταιρεία θα έχει μεγαλύτερη ευελιξία στην κατανομή κεφαλαίων ανά τομέα / έργο με ελκυστικές αναπροσαρμοσμένες αποδόσεις, καθώς και αποτελεσματικότερη πρόσβαση σε κεφάλαια και ευκαιρίες ανάπτυξης σε σχέση με τις αυτόνομες προοπτικές των δυο εταιρειών ξεχωριστά.

Σύμφωνα με την παρουσίαση προς το επενδυτικό κοινό που αναρτήθηκε μετά την ανακοίνωση, το χρονοδιάγραμμα προβλέπει τα ακόλουθα βήματα με ορίζοντα ολοκλήρωσης τις 30 Ιουνίου 2019:
•    Συγγραφή του Σχεδίου Συγχώνευσης, Ικανοποίηση των Αιρέσεων, Ολοκλήρωση Ισολογισμού Μετασχηματισμού και Ολοκλήρωση Γνωμοδότησης για το δίκαιο και εύλογο της σχέσης ανταλλαγής (Fairness Opinion)
•    Έγκριση από τα Δ.Σ. του Σχεδίου Συγχώνευσης, του Ισολογισμού Μετασχηματισμού και της Έκθεσης Δ.Σ.
•    Έγκριση από τους μετόχους των δύο υπό συγχώνευση εταιρειών στο πλαίσιο δύο ξεχωριστών Έκτακτων Γενικών Συνελεύσεων.
•    Έγκριση της συναλλαγής από το Υπουργείο Ανάπτυξης, το ΓΕΜΗ και την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς.
•    Εισαγωγή προς διαπραγμάτευση των νέων μετοχών και παράλληλη διαγραφή της ΕΛ.ΤΕΧ. Άνεμος από το ταμπλό του Χρηματιστηρίου.

Στο πλαίσιο της Συγχώνευσης, οι εταιρείες Rothschild & Co και Μπερνίτσας Δικηγορική Εταιρεία ενεργούν ως χρηματοοικονομικός και νομικός σύμβουλος, αντίστοιχα, της ΕΛΛΑΚΤΩΡ.
Αντίστοιχα για την ΕΛ.ΤΕΧ. Άνεμος οι εταιρείες NBG Securities ΑΕΠΕΥ και Καρατζά και Συνεργάτες Δικηγορική Εταιρεία ενεργούν ως χρηματοοικονομικός και νομικός σύμβουλος.

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης