Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Goldman Sachs: Υποβαθμίζει την πρόβλεψη για το ΑΕΠ των ΗΠΑ το 2019 στο 1,2%

Goldman Sachs: Υποβαθμίζει την πρόβλεψη για το ΑΕΠ των ΗΠΑ το 2019 στο 1,2%
«Υπό το πρίσμα της πρόσφατης σύσφιγξης της νομισματικής πολιτικής και των ασθενέστερων δεδομένων των ΗΠΑ», η Goldman Sachs μείωσε τις προοπτικές για το ΑΕΠ των ΗΠΑ το 2019 στο 1,2% σε ετήσια βάση.
Στην υποβάθμιση της ανάπτυξης της αμερικανικής οικονομίας για το 2019 προέβη η Goldman Sachs στο 1,2% ενώ μειώνει και τις προβλέψεις για 4 αυξήσεις επιτοκίων το 2019.
Μάλιστα εκτιμάει ότι είναι  λιγότερες από 50% οι πιθανότητες αύξησης του επιτοκίου το Μάρτιο 2019, ενώ συνολικά εκτιμάει ότι η FED το 2019 θα είναι πιο προσεκτική.
«Υπό το πρίσμα της πρόσφατης σύσφιγξης της νομισματικής πολιτικής και των ασθενέστερων δεδομένων των ΗΠΑ», η Goldman Sachs μείωσε τις προοπτικές για το ΑΕΠ των ΗΠΑ το 2019 στο 1,2% σε ετήσια βάση.
Επίσης αναθεώρησε τις προβλέψεις ανάπτυξης των ΗΠΑ για το πρώτο εξάμηνο του 2019 από 2,4% σε 2% και αύξηση κατά 1,75% στο α΄ 6μηνο του 2019 σε ετήσια βάση.

Οι βασικοί λόγοι για την επιβάρυνση της αμερικανικής οικονομίας είναι
1)Τόσο το πραγματικό ΑΕΠ όσο και ο σημερινός δείκτης δραστηριότητάς (CAI) λειτουργούσαν στο 3,5% έως 4% κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, αλλά ο ρυθμός έχει υποχωρήσει πρόσφατα στο 2- 2,5%.  
2) Δεύτερον, οι ενδείξεις από τη δημοσιονομική πολιτική και τις χρηματοοικονομικές συνθήκες είναι πιο αρνητικές.
Το δεύτερο εξάμηνο του 2018, η δημοσιονομική πολιτική συνέβαλε σχεδόν στην αύξηση της οικονομίας με τη μείωση των φόρων και των υψηλότερων δαπανών, αλλά ο αριθμός αυτός θα μειωθεί σταδιακά περίπου στο μηδέν μέχρι το τέλος 2019.

3)Τρίτον, η οικονομία πρέπει να επιβραδυνθεί για να περιορίσει τον κίνδυνο μιας επικίνδυνης υπερθέρμανσης.
Η ανεργία είναι ήδη χαμηλότερη από το 4,5% του εκτιμούμενου επιτοκίου σύμφωνα με ένα ποσοστό πληθωρισμού 2% μεσοπρόθεσμα.

Λόγω της στενής συσχέτισης μεταξύ της υπερθέρμανσης της αγοράς εργασίας και της επακόλουθης ύφεσης, οι αξιωματούχοι της Fed θα θέλουν να σημειώσουν σημαντική επιβράδυνση στην ανάπτυξη.
Κατά την Goldman Sachs οι επενδυτές ανησυχούν πολύ περισσότερο για πιθανή ύφεση τους τελευταίους μήνες, καθώς οι οικονομικές συνθήκες έχουν σφίξει και η ανάπτυξη έχει επιβραδυνθεί.
Και ενώ η Goldman λέει ότι "εξακολουθεί να μην ανησυχεί ιδιαίτερα για μια ύφεση" παραδέχεται ότι η επιβράδυνση της ανάπτυξης είναι απαραίτητη για την "ομαλή προσγείωση του αεροπλάνου" - δηλαδή, για την αποφυγή βίαιης προσγείωσης και για την δημιουργία φουσκών στις αγορές.
Ήδη ο χρηματιστηριακός δείκτης S&P 500 έχει σημειώσει ράλι έως και 300% από τα χαμηλά όλων των εποχών στο τέλος των 16 τρισεκατομμυρίων δολαρίων τεχνητής ρευστότητας που δημιούργησαν οι κεντρικές τράπεζες προκαλώντας φούσκες στις αγορές.
Για να υπογραμμιστεί το σημείο του χαμηλού κινδύνου ύφεσης, η Goldman σημειώνει ότι ακόμη και με την πρόσφατη επιδείνωση της οικονομικής ανάπτυξης και των οικονομικών συνθηκών, με βάση τα μοντέλα της υποστηρίζει «ότι ο κίνδυνος παραμένει σχετικά περιορισμένος βραχυπρόθεσμα».
Πρόσφατα η Bank of America, πρόσφατα ανέφερε ότι οι πιθανότητες ύφεσης έχουν αυξηθεί από 30% στο 57%.

Ίσως οι εκτιμήσεις της Goldman Sachs να είναι αισιόδοξες καθώς θεωρεί ότι οι πιθανότητες είναι μόλις 10%
Η Goldman μείωσε τις προβλέψεις για την αύξηση των επιτοκίων της FED και μετά από τις 4 αυξήσεις το 2019 που προέβλεπε αρχές Δεκεμβρίου 2018 τώρα θεωρεί ότι οι αυξήσεις των επιτοκίων από την FED θα είναι λιγότερες.
Η αύξηση των επιτοκίων στο α΄ τρίμηνο του 2019 δεν είναι απίθανη, αλλά οι εκτιμήσεις για νέες αυξήσεις έχουν μειωθεί σε 55% για το δεύτερο τρίμηνο (από 65%) και 45% για το τρίτο τρίμηνο (από 55%).
Η μεγαλύτερη πιθανότητα αύξησης ως 55% εμφανίζεται στο δ΄ τρίμηνο του 2019.
Επίσης η Goldman αύξησε την πιθανότητα μείωσης των επιτοκίων στο 10% στο τρίτο τρίμηνο 2019 (από 5%).
https://www.zerohedge.com/sites/default/files/inline-images/GS%20FOMC%20prob%20table.jpg?itok=P9SYUyhZ
Γιατί η FED αλλάζει στρατηγική;
Με βάση την Goldman Sachs οι λόγοι είναι οι εξής
Πρώτον, η οικονομία εξακολουθεί να αναπτύσσεται αν και επιβραδυνόμενη.
Δεύτερον, ο πληθωρισμός θα υπερβεί το 2% το δεύτερο εξάμηνο του 2019.
Η αύξηση των μισθών επιταχύνεται.
Ο υψηλότερος πληθωρισμός θα μείωνε το ποσοστό των πραγματικών κεφαλαίων και πιθανότατα θα βοηθούσε τους αξιωματούχους της Fed να ξαναρχίσουν τις αυξήσεις.
Τρίτον, όπως επεσήμανε ο Powell της FED το τρέχον εύρος στόχων 2,25% με 2,25% αγγίζει μόνο το κατώτατο όριο των ουδέτερων επιτοκίων 2,5%-3,5%.
Τέταρτον, η Goldman αναμένει από την FED να αντισταθεί στις απαιτήσεις του Προέδρου Trump για χαλαρότερη νομισματική πολιτική και να παραμείνει σταθερά επικεντρωμένη στα δεδομένα και τις οικονομικές προοπτικές.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης