Τελευταία Νέα
Διεθνή

Σταθεροποίηση στην Ιταλία μετά από μήνες αναταραχής - Salvini: Η κυβέρνηση δεν κινδυνεύει

Σταθεροποίηση στην Ιταλία μετά από μήνες αναταραχής - Salvini: Η κυβέρνηση δεν κινδυνεύει
Ο Salvini ελπίζει ότι θα ξεπεραστεί το δικαίωμα άσκησης βέτο από την Ευρωπαϊκή Ένωση στα οικονομικά των κρατών
(upd) Σταθεροποιείται η κατάσταση στην Ιταλία μετά από μήνες πολιτικής και οικονομικής αναταραχής, με τον αντιπρόεδρο Matteo Salvini να καθησυχάζει, διαβεβαιώνοντας ότι η κυβέρνηση Conte δεν κινδυνεύει τους επόμενους μήνες.
«Ελπίζω πως αυτός θα είναι ο τελευταίος προϋπολογισμός που εγκρίνεται μετά από μακρές και περίπλοκες διαπραγματεύσεις με τις Βρυξέλλες», δήλωσε σε συνέντευξή του στην Corriere della Sera ο επικεφαλής της Λέγκα, στον απόηχο της ψήφισης του προϋπολογισμού από την ιταλική Βουλή.
Ο Salvini πρόσθεσε πως ελπίζει ότι θα ξεπεραστεί το δικαίωμα άσκησης βέτο από την Ευρωπαϊκή Ένωση στα οικονομικά των κρατών.
Σύμφωνα με τον υπουργό Εσωτερικών,  προτεραιότητα αποτελούν οι μεταρρυθμίσεις, με το πρώτο νομοσχέδιο να στοχεύει στην ενίσχυση των δικαιωμάτων νόμιμης άμυνας για τους απλούς πολίτες.

«Πράσινο φως» στον προϋπολογισμό μετά από εβδομάδες

Η ιταλική κυβέρνηση έλαβε τελικά το «πράσινο φως» του Κοινοβουλίου για τον νέο κρατικό προϋπολογισμό, μόλις μία μέρα πριν εκπνεύσει το 2018 και αφού προηγήθηκε μακροχρόνια σύγκρουση με την ΕΕ για σχέδια δαπανών.
Ειδικότερα 313 βουλευτές ψήφισαν υπέρ του προϋπολογισμού και 70 κατά ενώ ήδη είχε λάβει την έγκριση της Γερουσίας.
Η έγκριση ήρθε την παραμονή της προθεσμίας της 31ης Δεκεμβρίου, αποτρέποντας μια ειδική διαδικασία στην οποία οι δημόσιες δαπάνες θα έπρεπε να επανέλθουν στον προϋπολογισμό του τρέχοντος έτους, με πιθανή αναταραχή στις χρηματοπιστωτικές αγορές.
Η συζήτηση για τον προϋπολογισμό διεξήχθη σε περιορισμένα χρονικά πλαίσια προκαλώντας εντάσεις, όπως αναφέρει το Bloomberg.
Οι βουλευτές από το κεντροδεξιό κόμμα Forza Italia του πρώην πρωθυπουργού του Silvio Berlusconi φόρεσαν μπλε γιλέκα με συνθήματα όπως «Φόροι Αρκετά».
Το κεντροαριστερό Δημοκρατικό Κόμμα έχει προσφύγει στο συνταγματικό δικαστήριο της χώρας σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τη διαδικασία ενώ ο κυβερνητικός συνασπισμός ανέφερε ότι ο χρόνος ήταν περιορισμένος λόγω μακρών διαπραγματεύσεων με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, γεγονός που βοήθησε στην αποφυγή επιβολής προστίμων στην Ιταλία.
Η κίνηση καλύπτει εβδομάδες νευρικών διαπραγματεύσεων με την ΕΕ, η οποία επίσης έχει το βλέμμα της στραμμένο στην έξοδο του Ηνωμένου Βασιλείου τον επόμενο χρόνο.
Οι οικονομικοί αναλυτές αναζητούν στην Ιταλία στοιχεία για τη συνοχή της ίδιας της ΕΕ.
Οι ισχυροί άνδρες της ιταλικής κυβέρνησης Matteo Salvini και Luigi Di Maio συμφώνησαν να μειώσουν το στόχο για το έλλειμμα του 2019 στο 2,04% από τo αρχικό 2,4%, αλλά και να καθυστερήσουν τη μείωση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης και τη χορήγηση της βασικής προεκλογικής εξαγγελίας του Κινήματος Πέντε Αστέρων, το «Εισόδημα του Πολίτη».
Οι Βρυξέλλες είχαν χαρακτηρίσει το αρχικό έλλειμμα ως παραβίαση των δημοσιονομικών κανόνων της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Η Ρώμη μείωσε επίσης τις προοπτικές του ΑΕΠ για το 2019 στο 1% από 1,5%.

Ενισχυμένοι Conte και Tria
 
Ο πρωθυπουργός Giuseppe Conte και ο υπουργός Οικονομικών Giovanni Tria αναδείχθηκαν ενισχυμένοι από τον νέο προϋπολογισμό, αφού πείστηκαν οι δύο αντιπρόεδροι Matteo Salvini και Luigi Di Maio, προκειμένου να υποχωρήσουν σε ορισμένες κοστοβόρες προεκλογικές δεσμεύσεις τους.
Εξάλλου υπουργός Οικονομικός Giovanni Tria διαψεύδει τις φήμες περί παραίτησής του.
«Δεν παραιτούμαι. Είναι απολύτως απαράδεκτο», τόνισε ο Tria σχολιάζοντας σχετικά δημοσιεύματα πολλών εφημερίδων.
«Αν ήθελα να σταματήσω, αν ήθελα να παραιτηθώ από τα πάντα, θα το έκανα το βράδυ που ανακοίνωσαν το έλλειμμα στο 2,4%.
Στην πραγματικότητα υπήρχε ένα κίνητρο εκεί», ανέφερε ο Tria.

Διαψεύδονται τα περί ανασχηματισμού

Να σημειωθεί ότι, σήμερα (30/12/2018) το γραφείο του Ιταλού πρωθυπουργού διέψευσε κατηγορηματικά τις φήμες περί ανασχηματισμού αλλά και σχετικά δημοσιεύματα.
Σύμφωνα με την Corriere della Sera, ο υπουργός Μεταφορών Danilo Toninelli,, του οποίου το υπουργείο είναι αρμόδιο για μεγάλα έργα υποδομής, συμπεριλαμβανομένου ενός προτεινόμενου σιδηροδρομικού δικτύου ύψους 10 δισεκατομμυρίων δολαρίων μεταξύ Τορίνο και Λυών, θα μπορούσε να αντικατασταθεί από τον υπουργό κοινοβουλευτικών υποθέσεων Riccardo Fraccaro.
Η κρίση με τις χρηματοπιστωτικές αγορές των Βρυξελλών  κορύφωσε τις ανησυχίες για τον αντίκτυπο του προϋπολογισμού στο τεράστιο χρέος της Ιταλίας, το μεγαλύτερο στην Ευρωζώνη σε πραγματικούς όρους, καθώς επίσης και για το επιχειρηματικό και το καταναλωτικό κλίμα, βλάπτοντας μια οικονομία που μπορεί να κυλήσει  σε ύφεση.

Moscovici: Θα παρακολουθούμε στενά την εκτέλεση του προϋπολογισμού

Μήνυμα στη Ρώμη, πως η Κομισιόν θα παρακολουθεί στενά την εκτέλεση του νέου κρατικού προϋπολογισμού, έστειλε μέσω Twitter ο επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων της ΕΕ, Pierre Moscovici.
Επίσης ξεκαθαρίζει, πως οι συζητήσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής με την ιταλική κυβέρνηση αφορούσαν στους κοινούς κανόνες της ΕΕ και όχι σε μεμονωμένα μέτρα.
«Η Ιταλία ενέκρινε τον προϋπολογισμό της μετά από μακρές συζητήσεις και δύσκολες στιγμές.
Θα παρακολουθούμε στενά την εκτέλεσή του.
Θα ήθελα να σας υπενθυμίσω ότι ο διάλογος με την Επιτροπή αφορούσε μόνο το σεβασμό των κοινών μας κανόνων.
Ποτέ δεν αφορά μεμονωμένα μέτρα!», έγραψε στο Twitter ο κοινοτικός επίτροπος.
 
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης