Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Κινήσεις εικονικής ωραιοποίησης στο τέλος 2018 με τράπεζες +6% και ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ +17% το ΧΑ +1,57% στις 613 μον. – Τραγικό το 2018 στο -31% από τα υψηλά

Κινήσεις εικονικής ωραιοποίησης στο τέλος 2018 με τράπεζες +6% και ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ +17% το ΧΑ +1,57% στις 613 μον. – Τραγικό το 2018 στο -31% από τα υψηλά
Κινήσεις ωραιοποίησης στις τράπεζες έως +6% λόγω τέλους έτους με περιορισμένες συναλλαγές
(upd15)Κινήσεις ωραιοποίησης - με στόχο τις αποτιμήσεις χαρτοφυλακίων - σημειώθηκαν στην τελευταία συνεδρίαση του 2018 με τις τράπεζες να πρωτοστατούν στην άνοδο έως +6% και την ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ έως +17,07% διαμορφώνοντας τον Γενικό δείκτη στις 613 μονάδες από 818 μονάδες που άνοιξε στις αρχές του 2018.
Με στηρίξεις από τις τράπεζες ειδικότερα από την Alpha Bank +6,08% και Εurobank +5,88% λόγω ωραιοποίησης αποτιμήσεων τέλους έτους, το ελληνικό χρηματιστήριο έκλεισε στο υψηλό της ημέρας στις δημοπρασίες με περιορισμένες συναλλαγές και λόγω ημιαργίας ενώ θετικά επέδρασαν και τα κέρδη της πλειοψηφίας των μη τραπεζικών blue chips .

Το 2018 ολοκληρώνεται χρηματιστηριακά και ήταν μια τραγική χρονιά, ο Γενικός Δείκτης έχασε το 25% της αξίας του με βάση το άνοιγμα του 2018 και -32% από τα υψηλά του 2018 στις 895 μονάδες το υψηλό του 2018 και κλείνει πέριξ των 600 μονάδων ενώ ο Τραπεζικός Δείκτης έχασε -52%.
Ειδικότερα στα στατιστικά των τραπεζών τις μεγαλύτερες σωρεύτικές απώλειες από την αρχή του χρόνου κατέγραψε η Πειραιώς -75,65% και Εθνική -66,05% και ακολούθησαν Alpha Bank -40,80% και Eurobank -38,64%.
Επίσης ετήσιες απώλειες κατέγραψαν και τα μη τραπεζικά blue chips, ενδεικτικά αναφέρουμε ΔΕΗ -37,79%, ΟΠΑΠ -28,69%, ΟΤΕ -18,56% ...
Τελευταία ημέρα του χρόνου η σημερινή και ενώ όλοι αναγνωρίζουν ότι η κυβέρνηση Τσίπρα εφαρμόζει τις μνημονιακές υποχρεώσεις της Ελλάδος αυτό δεν είναι αρκετό για να πειστούν οι διεθνείς επενδυτές να επενδύσουν στην Ελλάδα ενώ ξεκάθαρα αμφισβητούν ότι η Ελλάδα έχει μετατραπεί σε μια επενδύσιμη αγορά.
Σε μια περίοδο διεθνούς οικονομικής επιβράδυνσης και διόρθωσης των αγορών η προσπάθεια της νέας ελληνικής κυβέρνησης θα καταστεί ακόμη πιο δύσκολη και περίπλοκη.
Ο νέα κυβέρνηση της ΝΔ είναι πιο φιλική  προς τις αγορές, έχει πιο φιλικό πρόγραμμα προς τις αγορές και γεννάται η προσδοκία ότι θα τα πάει καλύτερα με το μεγάλο στοίχημα να παραμένει η επίλυση των προβλημάτων των τραπεζών εκεί που η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ απέτυχε ολοκληρωτικά.
Ωστόσο οι προσδοκίες και για την ΝΔ πρέπει να περιοριστούν.
Στα της αγοράς, με ισχυρή άνοδο έκλεισαν στην τελευταία συνεδρίαση του έτους οι τράπεζες στα υψηλά της ημέρας στις δημοπρασίες με περιορισμένες συναλλαγές, με την μεγαλύτερη άνοδο Alpha Bank +6,08%, Eurobank +5,88%, Εθνική +5,06%, και ακολούθησε η Πειραιώς +3,70%
Η συνεχής απαξίωση των τραπεζικών μετοχών που καταγράφηκε στην διάρκεια του έτους προκαλεί έντονη ανησυχία με τους επενδυτές να παραμένουν επιφυλακτικοί καθώς συμμετέχουν παθητικά στην οικονομία, τα νέα δάνεια είναι λιγότερα από αυτά που λήγουν έτσι εξηγείται και η πιστωτική επιβράδυνση.
Είναι εμφανής η αδυναμία των τραπεζών να αντιμετωπίσουν πρακτικά τα προβλήματα τους, τα κόκκινα τους δάνεια ύψους 84 δισεκ. ευρώ και την κεφαλαιακή τους ανεπάρκεια χωρίς νέα κεφάλαια.
Οι τράπεζες χρειάζονται γενναίες αυξήσεις κεφαλαίου για να φέρουν εμπροσθοβαρώς τις λύσεις στα NPEs και για να μπορέσουν να διαθέτουν κεφαλαιακή δύναμη και για να χρηματοδοτήσουν ξανά την οικονομία.
Είτε από την πλευρά της εξυγίανσης, είτε από την οπτική γωνία της ανάπτυξης οι ελληνικές τράπεζες θα χρειαστούν νέα κεφάλαια καθώς έχουν συνολικό κεφαλαιακό έλλειμμα 12 δισεκ. (πληροφορίες bankingnews) ή 11,1 δισεκ. (εκτιμήσεις Morgan Stanley)..
Στις υπόλοιπες μη τραπεζικές μετοχές του FTSE 25 επικράτησαν ανοδικές τάσεις στην πλειονότητα των τίτλων, με την μεγαλύτερη άνοδο ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, Grivalia, ΕΧΑΕ, Aegean ενώ την μεγαλύτερη πτώση κατέγραψε ο Ελλάκτωρας και ακολούθησαν ΑΔΜΗΕ, ΟΠΑΠ και Μυτιληναιος
Η μετοχή του Ελλάκτωρα κατέγραψε την μεγαλύτερη πτώση -5,76% στο χαμηλό της ημέρας στις δημοπρασίες, ο οποίος στις 28 Δεκεμβρίου ανακοίνωσε την συγχώνευση δι’ απορροφήσεως της ΕΛ.ΤΕΧ. Άνεμος με κλείσιμο -2,27%.
Πρέπει να αναφερθεί ότι σύμφωνα με την σχέση ανταλλαγής, για κάθε μία μετοχή της ΕΛ.ΤΕΧ. Άνεμος που κατέχουν οι μέτοχοι θα αποκτήσουν μετά την συγχώνευση 1,27 νέες μετοχές της ΕΛΛΑΚΤΩΡ 
Σταθεροποίηση καταγράφεται στην αγορά ομολόγων με το ελληνικό 10ετές ομόλογο 4,38% και το Ιταλικό 10ετές στο 2,77% διαμορφώνοντας το μεταξύ τους spread στις 161 μονάδες βάσης..
Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 613 μονάδες με στήριξη την ζώνη των 590-600 μονάδων ενώ οι πρώτες αντιστάσεις εντοπίζονται στις 630 μονάδες

Η πορεία της ελληνικής χρηματιστηριακής αγοράς στην σημερινή συνεδρίαση  

Ήπια ανοδικά ξεκίνησε η χρηματιστηριακή αγορά ακολουθώντας το θετικό κλίμα των ξένων αγορών, με τον Τραπεζικό Δείκτη στο +0,57% και τον Γενικό Δείκτη στο +0,23%
Η έντονα χαμηλή συναλλακτική δραστηριότητα λόγω ημιαργίας αλλά και η απουσία των αγοραστών ώστε να ανακόψουν τους πωλητές ειδικότερα στις τράπεζες έφεραν περί τις 11:40 στα χαμηλά της ημέρας τον Τραπεζικό Δείκτη στο -1,78% ενώ ο Γενικός Δείκτης κατάφερε να διατηρήσει τις 600 μονάδες καταγράφοντας στις 12:20 το χαμηλό της ημέρας -0,63% στις 600,03 μονάδες
Προσπάθεια αλλαγής κλίματος κατέβαλαν οι τράπεζες λόγω ωραιοποίησης τέλους έτους και στις δημοπρασιές ο Τραπεζικός Δείκτης κατέγραψε το υψηλό της ημέρας στο +5,63% ενώ ο Γενικός Δείκτης στο +1,57% 
Σε ένα τέτοιο περιβάλλον ο Γενικός Δείκτης στο ελληνικό χρηματιστήριο έκλεισε με άνοδο +1,57% στις 613 μονάδες έχοντας υψηλό στις 613,30 μονάδες και χαμηλό στις 600,03 μονάδες
Ο τζίρος και ο όγκος συναλλαγών σε χαμηλά επίπεδα και έχει επικεντρωθεί στΙς τράπεζες
Αναλυτικότερα η αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 21,4 εκατ. ευρώ, ο όγκος 15,1 εκατ. τεμάχια εκ των οποίων 12,1 εκατ. μετοχές να διακινούνται στις τράπεζες

Τα νέα της χρηματιστηριακής αγοράς

Ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις, ευρωεκλογές, δημοτικές και περιφερειακές εκλογές αλλά και εθνικές με ένα μεγάλο ερωτηματικό για το χρόνο διεξαγωγής τους, περιλαμβάνει η πυκνή ατζέντα του 2019.
Σε κάθε περίπτωση, η παραμονή του Αλέξη Τσίπρα στην πρωθυπουργία, όπως όλα δείχνουν, κρίνεται από την κύρωση της συμφωνίας των Πρεσπών και όχι από την έξοδο της χώρας από τα μνημόνια, τα επιδόματα κ.ο.κ. με τον Ιανουάριο να αποτελεί την καθοριστική περίοδο για τις εξελίξεις και τις αποφάσεις που θα ληφθούν.
Η κύρωση της συμφωνίας των Πρεσπών, μέσω της διαδικασίας συνταγματικής αναθεώρησης στη Βουλή της πΓΔΜ, θέτει και το χρονοδιάγραμμα για τα όσα θα επακολουθήσουν στην Ελλάδα.
Την ίδια ώρα, το δυσμενές αρνητικό κλίμα που έχει διαμορφωθεί τους τελευταίους μήνες για την κυβέρνηση καθώς και η πίεση της δημοσκοπικής κατάρρευσης του ΣΥΡΙΖΑ καθιστούν το σενάριο προσφυγής στις κάλπες το νωρίτερο δυνατόν, στην κορυφή της ατζέντας.
Η ιταλική κυβέρνηση έλαβε τελικά το «πράσινο φως» του Κοινοβουλίου για τον νέο κρατικό προϋπολογισμό, μόλις μία μέρα πριν εκπνεύσει το 2018 και αφού προηγήθηκε μακροχρόνια σύγκρουση με την ΕΕ για σχέδια δαπανών.
Ειδικότερα 313 βουλευτές ψήφισαν υπέρ του προϋπολογισμού και 70 κατά ενώ ήδη είχε λάβει την έγκριση της Γερουσίας.
Η έγκριση ήρθε την παραμονή της προθεσμίας της 31ης Δεκεμβρίου, αποτρέποντας μια ειδική διαδικασία στην οποία οι δημόσιες δαπάνες θα έπρεπε να επανέλθουν στον προϋπολογισμό του τρέχοντος έτους, με πιθανή αναταραχή στις χρηματοπιστωτικές αγορές.
Να σημειωθεί ότι, χθες (30/12/2018) το γραφείο του Ιταλού πρωθυπουργού διέψευσε κατηγορηματικά τις φήμες περί ανασχηματισμού αλλά και σχετικά δημοσιεύματα.
Οι ισχυροί άνδρες της ιταλικής κυβέρνησης Matteo Salvini και Luigi Di Maio συμφώνησαν να μειώσουν το στόχο για το έλλειμμα του 2019 στο 2,04% από τo αρχικό 2,4%, αλλά και να καθυστερήσουν τη μείωση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης ενώ μείωσε επίσης τις προοπτικές του ΑΕΠ για το 2019 στο 1% από 1,5%.
Μήνυμα στη Ρώμη, πως η Κομισιόν θα παρακολουθεί στενά την εκτέλεση του νέου κρατικού προϋπολογισμού, έστειλε μέσω Twitter ο επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων της ΕΕ, Pierre Moscovici.
«Mήνυμα συμφιλίωσης» στον Αμερικανό πρόεδρο Donald Trump από τον Kim Jong Un καθώς οι διαπραγματεύσεις για τα πυρηνικά καθυστερούν, σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα της νοτιοκορεατικής εφημερίδας Chosun Ilbo.
Το μήνυμα του Kim προς τον Trump «υπό μορφή επιστολής» επιδόθηκε την Παρασκευή, χωρίς να διευκρινίζεται το πώς ακριβώς εστάλη, ανέφερε η εφημερίδα, επικαλούμενη ανώνυμη διπλωματική πηγή.
Το δημοσίευμα δεν περιέχει λεπτομέρειες για το μήνυμα, αλλά ανέφερε ότι σχετιζόταν με τις συνομιλίες ΗΠΑ-Βόρειας Κορέας και ότι είχε συμφιλιωτικό τόνο.
Χθες, το γραφείο του Νοτιοκορεάτη προέδρου Moon Jae-in ανακοίνωσε ότι ο Κim σε επιστολή του προς τον ομόλογό του στη Σεούλ εξέφρασε την επιθυμία του να πραγματοποιηθούν περισσότερες συναντήσεις κορυφής μεταξύ Νότιας και Βόρειας Κορέας την επόμενη χρονιά προκειμένου να επιτευχθεί η αποπυρηνικοποίηση της χερσονήσου.
Δεν υπήρξε άμεσα κάποιο σχόλιο για το δημοσίευμα της Chosun Ilbo από το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών ή την αμερικανική πρεσβεία στη Σεούλ, ενώ το γραφείο του Μουν δεν ήταν σε θέση να το επιβεβαιώσει.

Η πλειονότητα των ασιατικών αγορών είναι σήμερα κλειστή

Οι περισσότερες ασιατικές αγορές παραμένουν κλειστές
Ο δείκτης Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ έκλεισε ανοδικά στο +1,30% στις 25835 μονάδες

Με μεικτά πρόσημα τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

Μεικτές τάσεις καταγράφουν οι ευρωπαϊκές αγορές
Ειδικότερα ο δείκτης CAC στο Παρίσι καταγράφει άνοδο +1,11%, ο δείκτης IBEX 35 στην Ισπανία κινείται ανοδικά στο +0,79%, ο FTSE 100 στο Λονδίνο με πτώση -0,19% ενώ οι αγορές στην Γερμανία και Ιταλία είναι κλειστες.
Στην Wall Street, τα futures κινούνται με άνοδο +0,80%.
 
Με ισχυρή άνοδο οι τράπεζες με περιορισμένες συναλλαγές 

Με ισχυρά κέρδη έκλεισαν οι τράπεζες με περιορισμένη συναλλακτική δραστηριότητα .
Την μεγαλύτερη άνοδο κατέγραψαν Alpha Bank, Eurobank και Εθνική και ακολούθησε η Πειραιώς 
Ο κλάδος χρηματιστηριακά παραμένει εγκλωβισμένος και δίκαια, κάτω από τις τιμές των ΑΜΚ του 2015 και δεν θα ξεκολλήσει εύκολα από αυτό το σκηνικό απαξίωσης.
Η Εθνική έκλεισε στα 1,10 ευρώ με άνοδο +5,06% με όγκο 1,8 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 1 δισ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Εθνικής σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,008 ευρώ προ RS ή 0,12 ευρώ μετά reverse split (στις 15 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,0066 προ RS ή 0,099 μετά reverse split
Με το νέο reverse split στις 10 παλαιές 1 νέα στις 3 Σεπτεμβρίου 2018 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,20 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό στα 0,99 ευρώ
Ας σημειωθεί ότι το χαμηλό ιστορικό κλείσιμο της Εθνικής πραγματοποιήθηκε στις 27/11/2018 στα 0,93 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό σημειώθηκε στις 28/11/2018 στα 0,92 ευρω
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου των 2,5 δισ. ευρώ στα 2,20 ευρώ, σε σχέση με τα 4,29 ευρώ της αύξησης του 2013 ενώ η ΑΜΚ του 2015 υλοποιήθηκε στα 0,02 ευρώ προ RS ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Εθνικής που ξεκίνησε με τιμή εκκίνησης 6,823 ευρώ είχε τελευταία τιμή 0,0010 ευρώ και τέθηκε εκτός διαπραγμάτευσης οριστικά.
Η Alpha Βank έκλεισε στα 1,10 ευρώ με άνοδο +6,08% με όγκο 2,8 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 1,70 δισεκ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Alpha Βank είναι στα 1,16 ευρώ ή προ RS στα 0,0232 ευρώ και σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016(στις 50 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,01898 προ RS ή 0,949 μετά reverse split
Ας σημειωθεί ότι το χαμηλό ιστορικό κλείσιμο της Alpha Bank πραγματοποιήθηκε στις 27/12/2018 στο 1,0370 ευρώ
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 0,44 ευρώ και του 2014 στα 0,65 ευρώ ενώ η τιμή της ΑΜΚ του 2015 ήταν στα 0,04 ευρώ προ reverse split ή 2 ευρώ μετά το reverse split.
Το warrant της Alpha Βank που ξεκίνησε με πρώτη τιμή εκκίνησης τα 1,45 ευρώ βρέθηκε στα 0,0010 ευρώ όπου και σταμάτησε πλέον να διαπραγματεύεται.
Η Πειραιώς έκλεισε στα 0,84 ευρώ με άνοδο +3,70% με όγκο 601 χιλ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 367 εκατ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό της Πειραιώς σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,0008 ευρώ προ RS ή 0,081 ευρώ μετά reverse split ( στις 100 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό ήταν 0,00067 προ RS ή 0,067 ευρώ μετά RS.
Με το νέο reverse split στις 20 παλαιές 1 νέα δωρεάν τον Ιούλιο 2017 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,62 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό στα 1,34 ευρώ.
Ας σημειωθεί ότι το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Πειραιώς πραγματοποιήθηκε στις 20/12/2018 στα 0,7580 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό σημειώθηκε στις 21/12/2018 στα 0,7230 ευρώ
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 1,71 ευρώ και του 2014 στα 1,70 ευρώ και η ΑΜΚ του 2015 στα 0,003 ευρώ προ reverse split ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Πειραιώς που είχε αρχική τιμή εκκίνησης όταν πρωτοξεκίνησε τα 0,8990 ευρώ σταμάτησε να διαπραγματεύεται και είχε τελευταία τιμή στα 0,0010 ευρώ.
Η Eurobank έκλεισε στα 0,54 ευρώ με άνοδο +5,88% με όγκο 6,8 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 1,18 δισ. ευρώ.
Το ιστορικό ενδοσυνεδριακό χαμηλό στην Eurobank σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,002410 ευρώ προ RS ή 0,2410 ευρώ μετά RS (στις 100 παλαιές 1 νέα)
Η μετοχή της Τράπεζας Κύπρου βρίσκεται στα 1,55 ευρώ με άνοδο +2,92% και κεφαλαιοποίηση 692 εκατ. ευρώ.
Από τις 10 Ιανουαρίου του 2017 η μετοχή της Κύπρου έχει διαγραφεί από το ελληνικό χρηματιστήριο και διαπραγματεύεται σε Κύπρο και Λονδίνο.
Η Attica Bank έκλεισε στα 0,1116 ευρώ με πτώση -3,46%, με όγκο 27 χιλ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 51 εκατ. ευρώ
Το ιστορικό χαμηλό της Attica Βank είναι στα 0,02480 ευρώ μετά το RS και προ reverse split 0,001255 ευρώ και σημειώθηκε στις 21 Δεκεμβρίου του 2017.
Η μετοχή της Τράπεζας της Ελλάδος έκλεισε  στα 12,10 ευρώ με πτώση -1,22% και κεφαλαιοποίηση 240 εκατ. ευρώ

Με ανοδικές τάσεις οι μη τραπεζικές μετοχές του FTSE 25 με χαμηλές συναλλαγές - Ξεχώρισε η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ  +17,07%

Ανοδικές τάσεις τάσεις κατέγραψαν στην πλειοψηφία τους οι μη τραπεζικές  μετοχές του FTSE 25 με χαμηλή συναλλακτική δραστηριότητα.
Με την μεγαλύτερη άνοδο κατέγραψε η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και ακολούθησαν οι Grivallia, ΕΧΑΕ και Aegean.
Στον αντίποδα με την μεγαλύτερη πτώση έκλεισαν οι Ελλάκτωρ, ΑΔΜΗΕ, ΟΠΑΠ 
H Coca Cola έκλεισε στα 27,11 ευρώ με άνοδο +0,22% με την κεφαλαιοποίηση στα 10,1 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην πρώτη θέση των κεφαλαιοποιήσεων στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Ο ΟΤΕ έκλεισε στα 9,52 ευρώ με πτώση -0,94% και αποτίμηση 4,67 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην 2η θέση των κεφαλαιοποιήσεων.
Η ΔΕΗ έκλεισε στα 1,2940 ευρώ με άνοδο +1,57% και αποτίμηση 300 εκατ. ευρώ
Ο ΑΔΜΗΕ που ξεκίνησε η διαπραγμάτευση του στις 19/6 έκλεισε στα 1,5460 ευρώ με πτώση -1,28% και κεφαλαιοποίηση 359 εκατ ευρώ
Ο ΟΠΑΠ έκλεισε στα 7,5950 ευρώ με πτώση -0,98% και αποτίμηση 2,42 δισ. ευρώ
Ο Τιτάνας έκλεισε στα 19,38 με άνοδο +0,41% ενώ η κεφαλαιοποίηση διαμορφώθηκε στα 1,49 δισ. ευρώ.
Η μετοχή των ΕΛΠΕ έκλεισε στα 7,38 ευρώ με άνοδο +0,96% και κεφαλαιοποίηση 2,26 δισ. ευρώ.
Η Motor Oil έκλεισε στα 21,00 ευρώ με άνοδο +0,96% και κεφαλαιοποίηση 2,33 δισ. ευρώ.
Ο Μυτιληναίος έκλεισε στα 7,29 ευρώ με πτώση -0,95% και κεφαλαιοποίηση 1,04 δισ. ευρώ.
Η Jumbo έκλεισε στα 12,72 ευρώ με άνοδο +1,44% και κεφαλαιοποίηση 1,73 δισ. ευρώ
Η μετοχή της Grivalia έκλεισε στα 8,36 ευρώ με άνοδο +2,70% και κεφαλαιοποίηση 847 εκατ. ευρώ
Η μετοχή του Fourlis έκλεισε στα 4,10 ευρώ με άνοδο +0,37% με την κεφαλαιοποίηση στα 212 εκατ. ευρώ
Η MIG  που είναι εκτός FTSE 25) έκλεισε στα 0,0710 ευρώ με άνοδο +1,43% με την κεφαλαιοποίηση 67 εκατ. ευρώ

Σταθεροποίηση στα ελληνικά ομόλογα το 10ετές στο 4,38% με την Ιταλία 2,77% με διαφορά spread 161 μ.β.

Σταθεροποίηση σημειώνεται, σήμερα στα ελληνικά ομόλογα, με το 10ετές να βρίσκεται στην ζώνη του 4,38% και με το Ιταλικό 10ετές στο 2,77%.
Η ιταλική κυβέρνηση μέχρι τώρα χειρίστηκε με ευέλικτο τρόπο την κόντρα με τις Βρυξέλλες και πέτυχε συμφωνία για δημοσιονομικό έλλειμμα το 2019 στο 2,04%.
Στις 19 Οκτωβρίου το Ιταλικό 10ετές είχε φθάσει έως το 3,78%.
Τα ελληνικά ομόλογα ακολουθούν τις τάσεις στην Ιταλία με το spread να διαμορφώνεται στις 161 μονάδες βάσης.
Το spread Ελλάδος – Ιταλίας είχε φθάσει στις 74 μονάδες βάσης.  
Αξίζει να σημειωθεί ότι με βάση τις τρέχουσες τιμές εάν το ελληνικό δημόσιο πραγματοποιούσε δημοπρασία 10ετών ομολόγων – προφανώς και οι πόρτες των αγορών έχουν κλείσει - θα είχε απόδοση 4,6% ενώ η Κύπρος πέτυχε απόδοση στο 10ετές στο 2,40%.

Η τρέχουσα εικόνα της ελληνικής αγοράς ομολόγων

Το 2ετές ομόλογο – πρώην 5ετές - λήξης 2019 εκδόθηκε στις 99,13 μονάδες βάσης το 2014 και σήμερα βρίσκεται στις 101,10 μονάδες βάσης σε μέσες τιμές ή μέση απόδοση 0,85%...
Το νέο 5ετές ομόλογο λήξης 1 Αυγούστου 2022 έχει μέση τιμή 104,15 μονάδες βάσης και μέση απόδοση 3,13% με απόδοση αγοράς 3,15% και απόδοση πώλησης 3,10%.
Θυμίζουμε ότι το 5ετές ομόλογο εκδόθηκε στο 4,625%.
Το 6ετές ομόλογο λήξης 30/1/2023 έχει μέση τιμή 101 μονάδες βάσης και απόδοση 3,23%
Το 7ετές ομόλογο λήξης 15/2/2025 έχει μέση τιμή 96,75 μονάδες βάσης και απόδοση 3,98% απέχει από το ιστορικό χαμηλό στο 3,31%
Το 10ετές ομόλογο λήξης 30/1/2028 έχει μέση τιμή 95,63 μονάδες βάσης και απόδοση 4,35% με απόδοση αγοράς 4,38% και απόδοση πώλησης 4,32%.
Το 15ετές ομόλογο λήξης 30/1/2033 έχει μέση τιμή 91,26 μονάδες βάσης και απόδοση 4,77%
Το 20ετές ομόλογο λήξης 30/1/2037 έχει μέση τιμή 88,20 μονάδες βάσης και απόδοση 5,01%
Το 25ετές ομόλογο λήξης 30/1/2042 έχει μέση τιμή 88,05 μονάδες βάσης και απόδοση 5,09%.
Το spread η διαφορά απόδοσης μεταξύ ελληνικών 10 ετών και γερμανικών ομολόγων διαμορφώνεται στις 413 μονάδες βάσης από 412 μονάδες βάσης.
Το ελληνικό CDS στο 5ετές που αποτελεί και το benchmark, σήμερα διαμορφώνεται στις 386 μονάδες βάσης από 375 μονάδες βάσης.
Θυμίζουμε ότι τα επίπεδα ρεκόρ μετά το PSI+ σημειώθηκαν στις 8 Ιουλίου του 2015 στις 8700 μ.β.
Το CDS δουλεύει ως εξής….
Για κάθε 10 εκατ δολάρια έκθεση σε ελληνικό χρέος, ένας επενδυτής που θέλει να αντισταθμίσει τον κίνδυνο χώρας αγοράζει ένα παράγωγο το CDS και πληρώνει π.χ. για την Ελλάδα σήμερα απόδοση 3,86% ή 386 χιλ. δολάρια ασφάλιστρο ανά 10 εκατ δολ. επενδυτική θέση στο ελληνικό χρέος.

Σταθεροποίηση στα Ιταλικά ομόλογα το 10ετές 2,77%

Σταθεροποίηση καταγράφεται σήμερα στα ομόλογα της Ιταλίας, με το 10ετές να βρίσκεται στο 2,77% απόρροια της συμφωνίας με τις Βρυξέλλες για δημοσιονομικό έλλειμμα 2,04%.  
Να σημειωθεί ότι στις 19 Οκτωβρίου είχε φθάσει έως το 3,78%.
Το 10ετές γερμανικό ομόλογο βρίσκεται σήμερα 31/12/2018 στο 0,25% με υψηλό 1,5 έτους 0,78% στις 13/2/2018.
Θυμίζουμε ότι το υψηλό ετών 1,02% σημειώθηκε στις 10 Ιουνίου του 2015 ενώ το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 11 Ιουλίου του 2016 στο -0,1950%.
Οι αποδόσεις των ευρωπαϊκών ομολόγων διαμορφώνονται ως εξής….
Η Ιρλανδική 10ετία λήξης 2028 εμφανίζει απόδοση 0,90% με το ιστορικό χαμηλό στο 0,90% που σημειώθηκε στις 30 Σεπτεμβρίου του 2016.  
Το 10ετές Πορτογαλικό ομόλογο λήξης Οκτωβρίου 2028 έχει απόδοση 1,72% με το ιστορικό χαμηλό στο 1,60% που  σημειώθηκε στις 18 Απριλίου 2018.
Το ισπανικό 10ετές έχει απόδοση 1,42% με το ιστορικό χαμηλό στο 0,87% που σημειώθηκε στις 3 Οκτωβρίου του 2016.
Στην Ιταλία το 10ετές ομόλογο λήξης Δεκεμβρίου 2028 έχει απόδοση 2,77% με χαμηλό ημέρας 2,70% και με ιστορικό χαμηλό 1,042% στις 11 Αυγούστου του 2016.
Αξίζει να αναφερθεί ότι η Κύπρος έκδωσε 10ετές ομόλογο με επιτόκιο 2,40%.  

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης