Τελευταία Νέα
Απόψεις - Άρθρα

Ζώτος (ΖΩΤΟΣ ΑΕΠΕΥ): Όμηρος τα ομόλογα και οι μετοχές το 2019

tags :
Ζώτος (ΖΩΤΟΣ ΑΕΠΕΥ): Όμηρος τα ομόλογα και οι μετοχές το 2019
Οι αποτιμήσεις των ελληνικών assets δεν θα μπορέσουν ούτε να αυτονομηθούν, ούτε να προσεγγίσουν τις ξένες αποτιμήσεις
Για το 2019, η ελληνική αγορά μετοχών και κρατικών ομολόγων φαίνεται να είναι όμηρος,τόσο μιας πολιτικής που δεν βοηθά την ανάπτυξη των μεγεθών της οικονομίας, αλλά και των πιέσεων που ήδη διαφαίνονται στις ξένες αγορές χρήματος και κεφαλαίου.
Θεωρούμε ότι οι αποτιμήσεις των ελληνικών assets, παρά του γεγονότος ότι βρίσκονται στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων ετών, δεν θα μπορέσουν ούτε να αυτονομηθούν, ούτε να προσεγγίσουν τις ξένες αποτιμήσεις, στο ενδεχόμενο μίας ισχυρής διόρθωσης των ξένων αγορών, από την στιγμή που δεν έχουν προχωρήσει οι απαραίτητες μεταρρυθμίσεις στην ελληνική οικονομία.
Το ελληνικό χρηματιστήριο όπως και η αγορά των ομολόγων είναι εξαρτημένα στο μεγαλύτερο βαθμό από τις διακυμάνσεις στο βαθμό εμπιστοσύνης των ξένων επενδυτών. Το έλλειμμα εμπιστοσύνης δημιουργεί πρόβλημα στην άντληση νέων κεφαλαίων, σε επιτόκια που να μην προεξοφλούν χρεοκοπία.
Μάλιστα, οι ξένοι θεσμικοί έχουν μειώσει τελευταία την συμετοχή τους στην ελληνική αγορά και το πρόσφατο ραντεβού του υπουργού των οικονομικών στο capital link της Νέας Υόρκης με ξένα επενδυτικά funds, μόνο ενθαρρυντικά μηνύματα δεν άφησε.
Εκτός των άλλων, οι τράπεζες συνεχίζουν να αποτελούν το μεγάλο αγκάθι τόσο της ελληνικής χρηματαγοράς, όσο και της της οικονομίας γενικότερα. Εκτιμούμε ότι η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών το 2019 θα είναι αναγκαία και θα αποτελέσει πρωταγωνιστικό παράγοντα στις οικονομικέςκαι πιθανώς και στις πολιτικές εξελίξεις. Η πρόσφατη έκθεση της Morgan Stanley κατέδειξε ότι το κεφαλαιακό έλλειμμα των τραπεζών ανέρχεται στα €11,1 δις.
Σημαντική εξέλιξη για το 2019 σε εγχώριο επίπεδο θα είναι και οι επικείμενες εκλογές εντός του έτους, που μπορεί μεν πρόσκαιρα να διαμορφώσουν ένα θετικό κλίμα, αλλά στην συνέχεια και ανεξαρτήτως του εκλογικού αποτελέσματος, το ζητούμενο θα είναι η πολιτική σταθερότητα και η αποφασιστικότητα στις μεταρρυθμίσεις της οικονομίας από τη νέα κυβέρνηση.
Οι επενδυτές για το 2019 πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να έχουν μια ικανοποιητική ρευστότητα στα χαρτοφυλάκια. Το 2019 θα είναι μια χρονιά που θα κριθούν παρά πολλά στο ελληνικό αλλά και στο διεθνές οικονομικό περιβάλλον που θα δοκιμάσουν την αποτελεσματικότητα των αγορών.
 
Ζώτος Γεώργιος
Οικονομολόγος M.Sc.
Πρόεδρος & Διευθύνων Σύμβουλος
ΖΩΤΟΣ ΑΕΠΕΥ

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης