Τελευταία Νέα
Διεθνή

ΥΠΕΞ Ιράν: Η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν έχει αρκετή δύναμη ώστε να αντιμετωπίσει τις πιέσεις των ΗΠΑ

ΥΠΕΞ Ιράν: Η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν έχει αρκετή δύναμη ώστε να αντιμετωπίσει τις πιέσεις των ΗΠΑ
Το ιρανικό Υπουργείο Εξωτερικών δήλωσε ότι η διαδικασία σχεδιασμού ενός μηχανιμσού που θα διευκολύνει το εμπόριο με την ΕΕ έχει γίνει «χρονοβόρα»
Στο γεγονός ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν έχει αρκετή δύναμη ώστε να αποτρέψει τις πιέσεις των Ηνωμένων Πολιτειών αναφορικά με τη συμφωνία για τα πυρηνικά, αναφέρθηκε σήμερα (31/12) το Υπουργείο Εξωτερικών του Ιράν, μέσω δηλώσεων που πραγματοποίησε ο εκπρόσωπος του Υπουργείου, Bahram Qassemi.
Ειδικότερα, μιλώντας ενώπιον δημοσιογράφων, ο κ. Qassemi ανέφερε ότι «πέραν από την πολιτική βούληση, οι Ευρωπαίοι υπογράφοντες της συνθήκης, η οποία οδήγησε στην κατάργηση των διεθνών κυρώσεων το 2016, έδειξαν ότι στην πράξη δεν έχουν αρκετή δύναμη ενάντια στις αμερικανικές πιέσεις».
Παράλληλα, ο εκπρόσωπος του ιρανικού ΥΠΕΞ αναφέρθηκε και στον μηχανισμό που έχει ως στόχο να διευκολύνει το εμπόριο μεταξύ των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Ιράν, αναφέροντας ότι «η πολυπλοκότητα της δημιουργίας ενός τέτοιου μηχανισμού» και η παρέμβαση της αμερικανικής κυβέρνησης «έχουν καταστήσει τις διαπραγματεύσεις σχετικά με αυτό το ζήτημα χρονοβόρες».
Σημειώνεται ότι τον περασμένο Αύγουστο, ο Αμερικανός πρόεδρος, Donald Trump, υπέγραψε εκτελεστικό διάταγμα για την επαναφορά των κυρώσεων σε βάρος της Τεχεράνης, προκαλώντας την αντίδραση της ΕΕ, η οποία έκτοτε έχει δεσμευθεί να δημιουργήσει τον «μηχανισμό ειδικού σκοπού» προκειμένου να παρακάμψει τα περιοριστικά μέτρα.
Νωρίτερα, ο κ. Qassemi ανέφερε ότι χθες (30/12) κατέφθασε στην Τεχεράνη αντιπροσωπεία των Ταλιμπάν από το Αφγανιστάν προκειμένου να ξεκινήσει ο νέος γύρος ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων με τον Ιρανό αναπληρωτή υπουργός Εξωτερικών, Abbas Araghchi.
«Κύριος σκοπός αυτών των διαπραγματεύσεων ήταν να βρεθο΄ν λύσεις ώστε να διευκολυνθούν οι διαπραγματεύσεις μεταξύ των αφανικών ομάδων και της κυβέρνησης της χώρας για την προώθηση των ειρηνευτικών συνομιλιών», επεσήμανε ο εκπρόσωπος του ιρανικού ΥΠΕΞ.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης