Τελευταία Νέα
Διεθνή

Έρευνα σε βάρος του CEO της HSBC στην Τουρκία, λόγω... προσβολής του Erdogan

tags :
Έρευνα σε βάρος του CEO της HSBC στην Τουρκία, λόγω... προσβολής του Erdogan
Η επίθεση εναντίον του εξέχοντα τραπεζίτη θυμίζει τις διώξεις του Erdogan ενάντια στο "λόμπι επιτοκίων"
Ο διευθύνων σύμβουλος της HSBC Turkey, ένα από τα πιο υψηλού επιπέδου στελέχη της χώρας, βρίσκεται αντιμέτωπος με μια έρευνα σχετικά με ισχυρισμούς ότι προσβάλλει τον Τούρκο Πρόεδρο Recep Tayyip Erdogan μέσω των κοινωνικών δικτύων το 2013.
Όπως αναφέρουν οι παρατηρητές, η έρευνα αποτελεί ένδειξη ότι η καταστολή της αντιπολίτευσης από το τουρκικό κράτος εντείνεται.
Η έρευνα σχετίζεται με ένα retweet που του CEO της HSBC, Selim Kervanci, κατά τη διάρκεια ενός κύματος διαμαρτυριών ενάντια στον Erdogan πριν από πέντε χρόνια.
Οι διαδηλώσεις, οι οποίες ξεκίνησαν τον Ιούνιο του 2013, έγιναν με αφορμή την ανάπλαση του πάρκου Gezi στην κεντρική Κωνσταντινούπολη.
Ο Kervanci ενταντιώθηκε τότε στην τουρκική αστυνομία, με τις αρχές να θεωρούν ότι προσέβαλε τον Erdogan, πράξη που θεωρείται έγκλημα στην Τουρκία.
Η επίθεση εναντίον του εξέχοντα τραπεζίτη θυμίζει τις διώξεις του Erdogan ενάντια στο "λόμπι επιτοκίων", δηλαδή τους τραπεζίτες που πιέζουν για υψηλότερα επιτόκια.
Σύμφωνα με τον Erdogan, αυτή η παραίνεση έχει σκοπό να παρακωλύσει την οικονομική ανάπτυξη της Τουρκίας.
Η καταστολή εντάθηκε μετά από το αποτυχημένο στρατιωτικό πραξικόπημα το 2016.
Η HSBC είναι η 15η μεγαλύτερη τουρκική τράπεζα με περιουσιακά στοιχεία.
Έχει 82 καταστήματα και 2.250 εργαζόμενους.
Κάποια στιγμή, η HSBC είχε προγραμματίσει να πουλήσει την τουρκική της μονάδα, αλλά έκτοτε έθεσε αυτά τα σχέδια σε αναμονή μετά την εκποίηση άλλων μονάδων.
Η Τουρκία δίωξε περισσότερους από 6.000 ανθρώπους το 2017 για προσβολή του προέδρου.
Και νωρίτερα φέτος, δυο από τους δημοφιλέστερους ηθοποιούς της χώρας έφτασαν στο δικαστήριο, καθώς επέκριναν τον αυταρχικό τρόπο διακυβέρνησης του Erdogan.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης