Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Alpha Bank: Πως θα μειώσει τα NPEs στην Κύπρο - Σχεδιάζει πώληση 3,9 δισ. ευρώ

tags :
Alpha Bank: Πως θα μειώσει τα NPEs στην Κύπρο - Σχεδιάζει πώληση 3,9 δισ. ευρώ
«Τρέχει» διαγωνισμός για την ανάθεση διαχείρισης των «κόκκινων» δανείων 3,9 δισ που διατηρεί ο όμιλος της Alpha Bank στην Κύπρο. Οι ενδιαφερόμενοι επενδυτές.
Έτοιμος να προχωρήσει στην ανάθεση σε τρίτον της διαχείρισης σχεδόν του συνόλου των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων του στην Κύπρο, ονομαστικής αξίας 3,9 δις ευρώ, είναι ο όμιλος Alpha Bank, με το ενδιαφέρον της αγοράς να επικεντρώνεται στους επιμέρους όρους της συμφωνίας, ως προς το προσωπικό και τη – μελλοντική- δυνατότητα να από-ενοποιήσει τα «κακά» δάνεια.
Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, η Alpha Bank «τρέχει» διαγωνιστική διαδικασία για την ανάδειξη προτιμητέου επενδυτή, ο οποίος θα αναλάβει για σειρά ετών τη διαχείριση του χαρτοφυλακίου NPEs που διαθέτει ο όμιλος στην Κύπρο.
Σημειώνεται ότι μέρος των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων κατέχεται από την Alpha Bank Κύπρου, ενώ το υπόλοιπο έχει εισφερθεί στην AGI-Cypre Ermis, η οποία ελέγχεται απευθείας από τη μητρική.
Το συνολικό χαρτοφυλάκιο που δίνεται για διαχείριση αφορά σε δάνεια ονομαστικής αξίας 3,9 δις ευρώ. Εξ αυτών τα 1,9 δισ. είναι δάνεια λιανικής τραπεζικής, 1,9 δις ευρώ δάνεια επιχειρήσεων και 0,1 δις είναι η αξία των ανακτηθέντων ακινήτων.
Αν ο διαγωνισμός ευοδωθεί, η Alpha Bank θα υπογράψει 4ετή σύμβαση διαχείρισης με τον προτιμητέο επενδυτή, η οποία θα ενέχει συγκεκριμένους στόχους ανάκτησης, σταθερές προμήθειες καθώς και προμήθειες υπεραπόδοσης σε περίπτωση που ξεπεραστούν οι στόχοι. Με βάση τα παραπάνω στοιχεία, η σύμβαση θα αποτιμηθεί και το όποιο όφελος θα ενισχύσει τα κεφάλαια της τράπεζας.
Μεταξύ των ενδιαφερομένων είναι η Altamira που διαθέτει στην Κύπρο υπό διαχείριση 7,6 δις ευρώ καθώς και η Alvarez and Marsal που προς το παρόν δεν έχει πάρει χαρτοφυλάκιο προς διαχείριση.
Δεν έχει γίνει γνωστό αν προβλέπεται και αγορά από τον επενδυτή πλειοψηφικού πακέτου της AGI –Cypre Ermis, εξέλιξη που θα οδηγούσε στην αποενοποίηση των μη εξυπηρετούμενων δανείων που έχουν περάσει κάτω από την ειδική εταιρεία διαχείρισης κόκκινων δανείων.  
Κατά την τελευταία διετία η Alpha Bank Κύπρου προχώρησε σε σχηματισμό σημαντικών πρόσθετων προβλέψεων, με αποτέλεσμα να επιβαρυνθούν τα αποτελέσματά της. Κατά την περσινή χρήση οι προβλέψεις ανήλθαν στα 107,3 εκατ. ευρώ σημειώνοντας αύξηση κατά 83,1% και οι ζημιές στα 86,7 εκατ. ευρώ.
Έτσι, στις 18 Ιουλίου η τράπεζα αναγκάστηκε να προχωρήσει σε αύξηση κεφαλαίου κατά 44,58 εκατ. ευρώ την οποία κάλυψε στο σύνολό της η Alpha Bank. Αυξημένες ήταν οι προβλέψεις και κατά το πρώτο εξάμηνο της τρέχουσας χρήσης, εξαιτίας της εφαρμογής του IFRS 9.    
Το μοντέλο ανάθεσης διαχείρισης για τμήμα του χαρτοφυλακίου των NPEs θα εξετασθεί και στην Ελλάδα, στο πλαίσιο μιας ευρύτερης λύσης για την επιθετική μείωση του αποθέματος. Η Αlpha Βank έχει, σήμερα, την υψηλότερη κεφαλαιακή επάρκεια (18,5%) μεταξύ των εγχώριων συστημικών τραπεζών.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης