Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Μεγάλες ζημιές για τα hedge funds στην Κύπρο λόγω των ραγδαίων αλλαγών στο τραπεζικό τοπίο

tags :
Μεγάλες ζημιές για τα hedge funds στην Κύπρο λόγω των ραγδαίων αλλαγών στο τραπεζικό τοπίο
Προς το παρόν, μόνο η Ελληνική είναι κερδοφόρα και όλη της η κερδοφορία οφείλεται στην υπεραξία που δημιούργησε η απόκτηση του Συνεργατισμού
Μεγάλες απώλειες συνεχίζουν να καταγράφουν τα hedge funds και οι ξένοι θεσμικοί επενδυτές που έσπευσαν πριν λίγα χρόνια να επενδύσουν στο κυπριακό τραπεζικό σύστημα, καθώς οι κεφαλαιουχικές αξίες των συστημικών τραπεζών συνεχίζουν να απέχουν σημαντικά από την αρχική επένδυση, παρά τις προοπτικές που υπάρχουν για αναστροφή της κατάστασης.
Οι ραγδαίες αλλαγές που επήλθαν στον τραπεζικό κλάδο το 2018 έφεραν τα πάνω – κάτω στις κεφαλαιουχικές αξίες των δύο συστημικών τραπεζών, με την Ελληνική να κερδίζει γύρω στο 21% σε σχέση με πέρσι και την Τρ. Κύπρου να χάνει περίπου 37%, όπως μεταδίδει το Stockwatch.
Παρά τα μετοχικά και λογιστικά κέρδη που καταγράφει μετά την απόκτηση του Συνεργατισμού, οι βασικοί μέτοχοι της Ελληνικής χάνουν μεταξύ 60 και 70% των χρημάτων που επένδυσαν στην τράπεζα τα τελευταία χρόνια.
Η αξία των επενδύσεων της Wargaming, Third Point, Δήμητρα και EBRD στην Ελληνική Τράπεζα ανήλθε στα €150 εκ.
Οι υφιστάμενοι μέτοχοι θα έχουν την ευκαιρία να μετριάσουν τις απώλειες τους με συμμετοχή στην έκδοση κεφαλαίου άλλων €150 εκ. που θα ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος Μαρτίου.
Με την τιμή έκδοσης της νέας έκδοσης στα €0,70 και την τρέχουσα αξία στα €0,75, οι υφιστάμενοι μέτοχοι ευελπιστούν να ανακτήσουν μέρος των σημαντικών απωλειών.
Θα υποστούν όμως συρρίκνωση των ποσοστών τους λόγω συμμετοχής στην έκδοση νέων μετόχων και εκχώρησης μέρους των δικαιωμάτων πρώτης επιλογής που διαθέτουν.
Στα ίδια περίπου επίπεδα κυμαίνονται και οι απώλειες των μετόχων της Τρ. Κύπρου.
Από το 2014 οι μεγαλομέτοχοι της Τράπεζας Κύπρου Lamesa Holdings, TD Asset Management, EBRD, Renova Group και Bolerstone Trading κατέβαλαν €508 εκ. κατά τη διαδικασία ανακεφαλαιοποίησης της τράπεζας (συνολική έκδοση €1 δισ.). Η μέση αξία των επενδύσεων τους καταγράφει μείωση 66%.
Η Lamesa Holdings επένδυσε στην Τρ. Κύπρου τον Μάιο του 2015 ενώ προχώρησε και σε αγορές μετοχών αρχές του 2016 για να μειώσει τις απώλειες.
Οι υπόλοιποι μεγαλομέτοχοι της BOCH δεν προχώρησαν σε νέες επενδύσεις μετά την αρχική τοποθέτησή τους τον Αύγουστο του 2014.
Κάποιοι από τους μετόχους της Τρ. Κύπρου πέτυχαν μείωση των απωλειών τους μέσω συμμετοχής σε έκδοση ομολόγων το 2017 και 2018 με επιτόκιο 9,5% και 12,5%, αντίστοιχα – τα ψηλότερα για ευρωπαϊκή τράπεζα.
Αν και το κυνήγι μεγάλων αποδόσεων σε κυπριακές τράπεζες φαίνεται να αποβαίνει, προς το παρόν, μάταιο, η μείωση των μετοχικών αξιών των εγχώριων τραπεζών ακολουθεί την ευρύτερη ευρωπαϊκή τάση.
Σύμφωνα με υπολογισμούς των Financial Times, η πτώση των τραπεζικών μετοχών στην ΕΕ το 2018 μεταφράζεται σε απώλειες 25% ή $380 δισ. για τους επενδυτές που πόνταραν στις μεγάλες τράπεζες της ηπείρου.
Η κεφαλαιοποίηση τους έχει υποχωρήσει σε επίπεδα χαμηλότερα της λογιστικής αξίας.
Οι προκλήσεις για τις ευρωπαϊκές τράπεζες θα συνεχιστούν και το 2019 εν αναμονή και του Brexit.
Για τις κυπριακές τράπεζες, η προσδοκία είναι ότι η μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, η εκκίνηση του σχεδίου Εστία και η σταδιακή διάθεση περιουσιακών τους στοιχείων θα δημιουργήσει σταθερή κερδοφορία. 
Προς το παρόν, μόνο η Ελληνική είναι κερδοφόρα και όλη της η κερδοφορία οφείλεται στην υπεραξία που δημιούργησε η απόκτηση του Συνεργατισμού.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης