Τελευταία Νέα
Πολιτική

FAZ: Ο Τσίπρας μοιράζει δώρα πριν τις εκλογές - Όλα αυτά όμως έχουν ένα τίμημα

FAZ: Ο Τσίπρας μοιράζει δώρα πριν τις εκλογές - Όλα αυτά όμως έχουν ένα τίμημα
Η γερμανική εφημερίδα σχολιάζει τις προεκλογικές παροχές του Αλέξη Τσίπρα
Τα προεκλογικά δώρα του Αλέξη Τσίπρα σχολιάζει η γερμανική εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Zeitung σε δημοσίευμα με τίτλο «1.350 ευρώ για πολλές ελληνικές οικογένειες» και υπότιτλο: «ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας μοιράζει δώρα πριν τις φετινές εκλογές.
Όλα αυτά όμως έχουν ένα τίμημα».
Όπως μεταδίδει η Deutsche Welle, η FAZ επισημαίνει στο εν λόγω δημοσίευμα «τα προεκλογικά δώρα θυμίζουν το Κέρας της Αμάλθειας, το μυθολογικό σύμβολο της αφθονίας.
Περίπου 1,4 εκατομμύρια οικογένειες έλαβαν τον Δεκέμβριο "κοινωνικό μέρισμα" μέχρι και 1.350 ευρώ.
Σε 115.000 συνταξιούχους του δημοσίου και των ενόπλων δυνάμεων χορηγήθηκαν πριν τα Χριστούγεννα συνολικά 223 εκατ. ευρώ ως αποζημίωση για παλαιότερες περικοπές.
Επειδή η κυβέρνηση αναγκάστηκε να καταργήσει υπό την πίεση των δανειστών τον μειωμένο ΦΠΑ σε ορισμένα νησιά του Αιγαίου αποφάσισε στο πλαίσιο πιλοτικού προγράμματος να χορηγήσει επίδομα καυσίμων μέσα στα επόμενα τρία χρόνια ύψους 570 εκατ. ευρώ.
Εκτός αυτού, περίπου 250.000 ελεύθεροι επαγγελματίες, από αγρότες μέχρι δικηγόρους, οι εισφορές των οποίων στα ασφαλιστικά ταμεία αυξήθηκαν το 2016 κατά 27%, λαμβάνουν τώρα έκπτωση που αντιστοιχεί σε περίπου 30%.
Ακόμα και ο μισητός ΕΝΦΙΑ θα μειωθεί ενώ αυξάνεται και ο βασικός μισθός που βρίσκεται σήμερα στα 586 ευρώ μεικτά».

Η ακύρωση των περικοπών στις συντάξεις

Ωστόσο -σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα- το σημαντικότερο προεκλογικό δώρο είναι η ακύρωση των περικοπών στις συντάξειςπου αντιστοιχούν σε 2,06 δισ. ευρώ.
«Η κυβέρνηση έπεισε την Κομισιόν με το επιχείρημα ότι το καθαρά επιπλέον κόστος είναι μόλις 355 εκατ. μιας και όπως ισχυρίζεται, οι περικοπές θα οδηγούσαν σε αύξηση των κοινωνικών επιδομάτων.
Δυστυχώς όμως η κυβέρνηση Τσίπρα δεν λαμβάνει θεμελιώδεις και μακροπρόθεσμες αποφάσεις.
Καταβάλλονται άπαξ βοηθήματα σε ολοένα και περισσότερες ομάδες δικαιούχων που ορίζονται αυθαίρετα, όταν επιτυγχάνονται πλεονάσματα» σχολιάζει η γερμανική εφημερίδα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης