Τελευταία Νέα
Διεθνή

Πιθανή παρέμβαση της ιταλικής κυβέρνησης για τη διάσωση της Banca Carige

Πιθανή παρέμβαση της ιταλικής κυβέρνησης για τη διάσωση της Banca Carige
Η ΕΚΤ τοποθέτησε προσωρινούς διαχειριστές στην ιταλική τράπεζα
Για πιθανή παρέμβαση της ιταλικής κυβέρνησης προκειμένου να διασωθεί η Banca Carige κάνει λόγο σε δημοσίευμά της η ιταλικής εφημερίδα La Stampa.
Σύμφωνα με πηγές του Ταμείου Προστασίας Καταθέσεων (FITD), σε περίπτωση αναγκαστικής εκκαθάρισης το Ταμείο θα πρέπει να εγγυηθεί καταθέσεις ύψους 9,4 δισ. ευρώ.

Να σημειωθεί ότι η διαπραγμάτευση της μετοχής ανεστάλη χθες, μετά την απόφαση της ΕΚΤ να ορίσει τρεις προσωρινούς διαχειριστές στην ιταλική τράπεζα, σε μια ύστατη προσπάθεια για τη διάσωση της Banca Carige, μετά την αποτυχία της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου.
Όπως αναφέρει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα στην ανακοίνωσή της, «η ΕΚΤ τοποθέτησε τους Fabio Innocenzi, Pietro Modiano και Raffaele Lener ως προσωρινούς διαχειριστές, με το καθήκον να διατηρήσουν τη σταθερότητα της Banca Carige».
H Κομισιόν ανέφερε ότι παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις στην προσπάθεια διάσωσης της ιταλικής τράπεζας.
Την ίδια ώρα, η Unicredit αρνήθηκε να σχολιάσει τις φήμες που κάνουν λόγο για ενδεχόμενη εξαγορά της Banca Carige.
Σε πολιτικό επίπεδο, το Δημοκρατικό Κόμμα ζήτησε άμεσα ενημέρωση από τον υπουργό Οικονομικών Giovanni Tria για την κατάσταση που επικρατεί στην τράπεζα.

Υπενθυμίζεται ότι ο βασικός μέτοχος παρεμπόδισε με την απουσία του την κεφαλαιακή ενίσχυση της ιταλικής προβληματικής τράπεζας κατά 400 εκατομμύρια ευρώ.
Η Malacalza Investimenti του επιχειρηματία Vittorio Malacalza, ανέφερε κατά τη διάρκεια συνέλευσης των μετόχων ότι δεν αντιτίθεται κατ 'αρχήν σε μία νέα κεφαλαιακή ενίσχυση της Carige, αλλά θα επιθυμούσε να έχει περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με το νέο επιχειρηματικό σχέδιο και τις επιλογές συγχώνευσης της τράπεζας.
Η Carige διασώθηκε από τις άλλες τράπεζες της χώρας, οι οποίες αγόρασαν τον περασμένο μήνα ένα δάνειο μειωμένης εξασφάλισης 320 εκατομμυρίων ευρώ που η τράπεζα δεν μπόρεσε να εκδώσει στην αγορά.
«Η Malacalza έχει επενδύσει περισσότερα από 400 εκατομμύρια ευρώ για ένα μερίδιο που τώρα αξίζει πολύ λίγα», δήλωσε  εκπρόσωπος της εταιρείας.
Κατά τη διάρκεια μιας δραματικής τηλεδιάσκεψης, η οικογένεια Malacalza αγνόησε τα αιτήματα των κορυφαίων στελεχών της τράπεζας να αλλάξουν γνώμη για την αποδοχή της εισφοράς.
Οι μικρομέτοχοι της τράπεζας είναι αναστατωμένοι και έστειλαν επιστολές τόσο στον Πρόεδρο Mattarella όσο και στον πρωθυπουργό Giuseppe Conte ζητώντας την παρέμβαση τους προκειμένου να αποφευχθούν οι σοβαροί κίνδυνοι που αφορούν το μέλλον της τράπεζας και τους μόετοχς.
Σύμφωνα με την Corriere della Sera, το πρόβλημα της Banca Carige δεν έχει να κάνει τόσο με τα κεφάλαια της όσο με τη διοίκηση της.
Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, η εξασφάλιση των 320 εκατομμυρίων ευρώ που έλαβε τον περασμένο μήνα μέσω ενός δανείου που αγόρασαν άλλες ιταλικές τράπεζες επιτρέπει να έχει κεφαλαιακή επάρκεια ευθυγραμμισμένη με τον στόχο του 13,1% που έχει ορίσει η ΕΚΤ, την ώρα πάντως που η διοίκηση της τράπεζας εμφανίζεται ιδιαίτερα αδύναμη ειδικά μετά την παραίτηση της ανεξάρτητης διοικητή Lucrezia Reichlin και του συμβούλου Raffaele Mincione.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης